Kubilay Kurçer

Aydınlık Yarınlar Hareketi Başkanı Anıl Kaya, yeni hükümetin programına dair hiçbir heyecan duymadığını ifade ederek, senelerdir vaat edilenlerin yeni programda da olduğunu söyledi. Kıbrıs müzakereleriyle ilgili önemli açıklamalar da yapan Kaya, 2016’da bir referandum öngördüğünü vurguladı. ADA TV’de Gözde Bekir’in sunduğu Günaydın Ada programına konuk olan AYH Başkanı Anıl Kaya, gündeme ilişkin açıklamada bulundu. 

“VEKİLLERİ KİM TUTUYOR” 

Ülke gündemine yönelik değerlendirmeler yapan Kaya, yıllardır siyaset sahnesinde olanların bu ülkeye verdikleri zararın, siyaset anlamında telafi edilmesinin zor olduğunun altını çizdi. İki yıl önceki seçimlerde kendisinin de milletvekili adayı olduğunu belirten Kaya, “yeni oluşumlara fırsat tanınmaması” iddiasıyla ilgili “Vekilleri kim tutuyor. Yeni oluşumlara fırsat tanımamak için erken seçime gidildi. O dönemdeki genç isimler siyaset mazalarında meze olarak kullanıldı” dedi. 

“HAKKIMI HELAL ETMİYORUM” 

Anıl Kaya, siyasetçilerin sorunları çözme açısından rekabetçi anlayışla yaklaşmadığını ifade ederek köşe kapmacılık noktasında efor sarf edildiğini söyledi. Kaya, yaşadığı anomalilere örnek verdi: 

“İlk kez söylüyorum, aday olduğum andan itibaren iki kez adaylıktan çekilmeyi düşündüm. Çünkü örgütlerin listesini istediğim zaman bana verilen cevap ‘telefon numarası yoktur akıldan arıyoruz’ cevap verildi. 2 yıl üstünden geçti, hiçbir şey sorulmadı. Hiçbir zaman hakkımı helal etmiyorum.” 

“2016’DA REFERANDUM OLABİLİR” 

Kaya, hükümetin inandırıcı olması için kamu reformunu bir an önce tamamlayarak diğer işlerde de süratle adım atması gerektiğini söyledi. Kıbrıs müzakerelerine ilişkin değerlendirmelerde de bulunan Kaya, 2016 yılında bir referandum olabileceğini öne sürerek şunları kaydetti:

“ Kıbrıs konusuyla alakalı Annan Planı’ndan sonra geçen heva edilmiş 11 yıllık sürenin sonunda çok ciddi kritik günlerin gelebileceğini hissediyorum. Sene sonuna doğru müzakerelerin tamamlanması gerçekleşebilir. 2016 yılında referandum ihtimali çok yüksek.” 

“GEREKLİ ADIMLAR HENÜZ ATILMADI” 

Çözüm sürecinin iyi okunması gerektiğini vurgulayan Kaya, çözüm sonrası için altyapının tamamlanmasının şart olduğunu ifade ederek sözlerini şöyle tamamladı: 

“Çözümün altyapısı oluşmuş değil fakat çözüme doğru güçlü adımlar atılıyor. Her iki lider sosyal etkinliklerde buluşuyor mesela yarın akşam hem Rum hem Kıbrıs Türk liderin buluşması var. Kamu diplomasisi de çalışıyor. Atılan adımlar iki toplum arasındaki ilişkileri geliştirecek, güven arttırıcı unsurlar. Fakat çözüm içinde yapılması gereken önemli adımlar atılmadı.”