Haftada bir gün yayınlanan “Neden Olmasın” programına katılan konuklar, Türkiye’den gelen su konusunu tartıştı. Gazimağusa eski Belediye Başkanı Oktay Kayalp, Çatalköy Belediye Başkanı Mehmet Hulusioğlu ve ortak moderatörler Akademisyen Mustafa Ertanın ve Okan Veli Şafaklı Belediyelerin sorunlarına değinerek su konusunu değerlendirdiler. 

Programa katılan konukların açıklamalarından öne çıkan detaylar şöyle: 

OKTAY KAYALP; “BİLGİ KİRLİLİĞİ VAR” 

’Bir bilgi kirliliği var, su dünyada nasıl tanınır? Su kamunun malıdır, su bir meta değildir, su bir insan hakkıdır, AB kurallarında su geliri su gideri ile karşılanır yani kullanan öder. Makul kar oranı dünyada uygulanır. (giderleri karşılayarak sürdürebilir olabilen) Türkiye 10 yıllık Kalkınma Planında bütün su kullanımı Belediyeleştirildi,büyük şehir Belediyelerinde ise Belediyelerin kurduğu şirketler suyu yönetiyor. 

“BİZDE YÖNETİM İLE İŞLETME BİRBİRİNİN İÇİNE GİRDİ!.” 

Eğer biz dünyaya adapte olacaksak dünyanın oluşturduğu sisteme uymak zorunda olmalıyız. Belediyelerin 26 tanesi ortaya bir irade koydu ve kurdukları BESKİ; Türkiye’deki İSKİ modelini savundu. Belediyelerin en büyük sıkıntıları otoritelerinin elinden alınmaya çalışılması. Önerilen sistem tüm su havzalarını kontrol edecek. Gazimağusa Belediyesinin sorunları var. Gazimağusalı kendi belediyesinden memnun mu? Ben Belediyenin borçlarına bir yılda 110 000 TL öderken 2015'te 450 000 TL ödendi. Bunu artık siz değerlendirin.” 

MEHMET HULUSİOĞLU; “CTP HÜKÜMETTE BAŞKA, PARTİ MECLİSİ’NDE BAŞKA KARARLAR ALIYOR” 

“Belediyeler de hükümetlerin aynasıdırlar, onlar da hükümetleri takip ederek populist yaklaşımda bulunurlar. Suyu kim yönetecek konusunda yanlış yerlere değiniliyor, suyun yönetiminde daha önceden Türkiye ile imzalanmış protokoller var, suyun yönetimi tamamen devletin yönetimine bağlıdır. Belediyelerin mali performansından çıkıp suyun yönetimine girmek yanlış. Hem idari hem mali Belediyelerimizin birçok sıkıntıları var. Mevcut hükümetin iki ortağı protokole okey dedi. 

MİLLETVEKİLLERİNİN SU KONUSUNDA TAM VE SARİH BİR BİLGİLERİ YOK. 

BESKİ’nin kuruluş amacı şu an yapmış olduğumuz işi daha profesyonel bir şekilde yapmak. Fakat Devletimizin yapmış olduğu protokoller bizim işimizi sıkıya koydu. Bizim yapmamız gereken kavga, KKTC deki merkezi idare iledir. Dağıtım, madem ki belediyelerin hakkıdır dağıtım özele verilecekse de biz vereceğiz! UBP’li Milletvekilleri ve Bağımsız Belediye Başkanlarının toplantısında, UBP su konusunda çözüme gidileceğini savundu.’’ 

Konukların yorumlarına Akademisyen Okan Veli Şafaklı; ‘’su denize akıyor, nerdeyse geriye dönüyor bu ne biçim bir su yönetimi’’ ve ‘’belediyelerin BESKİ’ye samimiyetle sahip çıkmadıklarını’’ söylerken Akademisyen Mustafa Ertanın’da su konusundaki temel sorunun ‘’bu projenin hiç bir aşamasında suyun maliyetini tespit edecek kriterlerin şeffaflıkla açıklanmayışının esas engel olduğunu belirterek, “Suyun aritmetiği henüz yok” dedi.