Gündem Kıbrıs Özel - Erhun Özyürek

Gazimağusa'da günlerdir yaşanan su kriziyle ilgili olarak Gündem Kıbrıs'ın çok özel sorularını yanıtlayan Gazimağusa'nın Eski Belediye Başkanı Oktay Kayalp, çok ses getirecek açıklamalarda bulunurken, mevcut Belediye Başkanı İsmail Arter'i eleştiri yağmuruna tuttu.

"GÜZELYURT’TAN GELEN SUDA ARTIŞ, ARITMA TESİSİNDEN ALINAN SUDA AZALMA"

Mağusa’da yaşanan susuzlukla iligili olarak Gündem Kıbrıs'a değerlendirmelerde bulunan Oktay Kayalp, “Rakamlarlar konuşacak olursak, 2014 Haziran ayında yani benim dönemimde belediye Güzelyurt’tan 225 bin ton su alırken, 2015'te bu sayı 241 bin tona çıktı yani 16 bin ton arttı. Artıma tesislerinden 2014 Haziran’da alınan su miktarı 386 bin ton iken 2015 Haziran’da bu rakam 287 bin tona düştü. Yani tam 99 bin ton su eksik alındı ve bu bilinçli yapıldı. Belediye ile arıtma arasında anlaşma vardır. Bu da minimum 4 bin tondur. 8 bin tonluk tesis yapıldı ve belediyenin buradan günde minimum 4 bin ton su alması gerekir. 3 bin ton alsa bile 4 bin ton fiyatını öder. Artıma tesisinden alınan suyun maliyeti 1 dolar 5 cent dir. 100 bin ton eksik alındığında yaklaşık 300 bin TL’lik su eksik alındı demektir ve bu 300 bin TL istihdamın 2 aylık kısmıdır." şeklinde konuştu.

Kayalp açıklamalarına devamla, kendi döneminde 11 bin ton su aldığını söyledi ve bunun 2 bin tonunun askere ve DAÜ’ye verildiğini kalan 9 bin ton suyun ise Mağusa için yeterli olacağını aktardı Ayrıca Kayalp edindiği bilgilere göre, Eylül 2014’te artıma tesislerine verilen  talimat sonucunda 7 bin tonluk su alımının 4 bin tona düşürüldüğünü söyleydi. Kayalp, "Günde 3 bin tonluk tasarrufu, 3 bin dolarlık tasarruf demektir. 30 günde 90 bin dolar yani ayda yaklaşık 300 bin TL tasarruf yaptı ve bunu istihdama kullandı." diye vurguladı. Eylül ayından sonra Mağusa’da su kesintisi olduğunu belirten Kayalp, “Bölge halkı bunu fark etmedi. Çünkü kış aylarında su kullanımı daha az. Yaz geldiğinde kriz ortaya çıktı. Çünkü öğrenciler olmamasına rağmen su kullanımı arttı ve 7 bin tonluk su alımı şehre asla yetemez.” diye aktardı.

"SUSUZLUĞUN ESAS NEDENİ İSTİHDAMLAR"

Esas sıkıntı arıtmadan alınan suyun kısılıp, buradan sağlanan aylık 100 bin Dolar gelirle istihdam yapılması olduğu iddiasına vurgu yapan Kayalp, İsmail Arter'in suyu kesip, istihdama yatırdığını, yani istihdam hevesiyle şehri susuzluğa mahkûm ettiğini belirtti.

"TAHSİLATLARDA DÜŞÜŞ VAR"

Tahsilatların kendi döneminde %90’ın üzerinde olduğunu belirten Kayalp, şu anda su faturasını ödemeyenlerin sularının kesilmediğini ve bu nedenle tahsilat oranının düştüğünü belirtti. Kayalp, “Bizim zamanımızda 500 TL borcu olan adam suyumuz kesilecek diye korkudan titrerdi. Şimdi ise 2000 TL borcu olan adam umursamaz. Çünkü gidip suyunu bağlıyorlar.” şeklinde konuştu.

KAYALP'TAN ÇARPICI İDDİA: “60 İSTİHDAM YAPTIK. 150 YE KADAR ÇIKACAĞIZ”

Dün akşamki Gazimağusa Belediye Meclisi’nde bir tartışmadan haberdar olduğunu söyleyen Mağusa Belediyesi eski Başkanı Oktay Kayalp, bir Belediye Meclis üyesinin ayağa kalkarak "60 istihdam yaptık. 150'ye kadar çıkacağız" dediğini duyduk diye aktardı. Kayalp "Ben yaklaşık olarak 240 kişilik bir kadro bırakmıştım, 150 istihdamla Mağusa Belediyesi, Lefkoşa Belediyesi’nin haline gelir" dedi.

"GEREKSİZ İSTİHDAMLAR YAPILDI"

İstihdam konusuna da değinen Kayalp, şu anki Belediye Başkanı’nın sürekli olarak şube amirlerinin kendisinden adam istediğini kendisinin de aldığını söylediğini ve bu ifadenin doğru olmadığını belirterek, “Gidin Mağusa Belediyesi’ne bakın alınan istihdamlar klima altında oturuyorlar. Halkla İlişkiler Birimi 3 arttı. Benim sekreterim vardı. Hem de arşiv görevini yürütüyordu. Şu anda benim sekreterimin yerinde 3 kadın, 2 de arşivci var. Yaşlılar birimine 2 kişi aldı. Kültür Şubesi’ne 2 kişi, Liman Birimi’ne, Proje Birimi’ne yeni adamlar alındı. MAGEM ve Kreşe de yeni kişiler alındı. Alınan bir kişi 3 ay boyunca yalnız başına boş binayı bekledi. Başka bir kişinin yüz kızartıcı suçu var ve herhangi bir kamu, kurum ve kuruluşuna istihdam edilemez. Belediyeye 1 günlük geçici alsan bile temiz kâğıdı lazımdır.” diyen Kayalp, şubelerde ihtiyaç var söyleminin doğru olmadığını belirtirken, “Doğru organize olmuş şekilde örgütlenen belediyeye belki birkaç işçi statüsünde ilave olurdu. 10 tane süpürge ve arabaya adam almış olsaydı Mağusa Belediyesi’nin tüm ihtiyaçları yerine gelirdi. 6 aydır işe başlamış olup görev tebliği yapılmamış adamlar var.” diye konuştu.

Kayalp, ayrıca şu anki Belediye Başkanı İsmail Arter’in sürekli olarak kendini “Geçici işçi alıyoruz, Belediyeler Personel Tüzüğü yayınlandığında münhal açıp istihdam yapacağız” diyerek savunduğunu aktardı. Oktay Kayalp bu konuyla ilgili olarak ise, “Belediye Personel Yasası’na göre geçici işçi 3 aylık süreyle işe alınabilir ve Belediye Meclisi kararı ile bu sürenin 3 ay daha uzatılabilir. 1 yıldır Mağusa Belediyesi’nde çalışan insanlar var. Bunlar nasıl geçicidir? Belediyeler Personel Tüzüğü konusuna gelecek olursak ise bu tüzük memurlar içindir. Yapılan işçi istihdamıdır. Bu yasayla işçi istihdamı yapamaz” dedi.

"AB, BELEDİYENİN KANALİZASYON KONUSUNDAKİ İSTEKLİLİĞİNDEN MEMNUN DEĞİL"

Gündem Kıbrıs muhabirinin kanalizasyonla ilgili sormuş olduğu soruya ise Oktay Kayalp, “Kanalizasyonla ilgili olarak Emek İnşaat'ın bir zafiyeti var. Yapılan projede bazı işçilik hataları var. Bu hataların kontrol edilip düzeltilmesiyle ilgili Avrupa Birliği bu yıl 6 milyon Euro ayırdı. Mağusa Belediyesi bu 6 milyonu alıp devreye koyması ve kanalizyonda yanlış yapılan işleri saptayıp düzenlemesi lazımdı. Ne yazık ki Mağusa Belediyesi bu konuda da isteksiz davranıyor. Avrupa Birliği Destek Ofisi temsilcileriyle yaptığım görüşmede, belediyenin bu konudaki istekliliğinden çok memnun olmadıklarını öğrendim. Bunun nedeni ise Emek İnşaat’ın baskısı. Önce Emek İnşaat’ı ödeyinde sonra biz yapalım gibi. 6 milyon Euro’nun ayrılmasına rağmen belediyenin bu menfaatini birileri için erteleme durumunda olmasının çok hoş bir durum değil” dedi.