Duygu Alan

Güney Kıbrıs’tan KKTC’ye yapılan canlı hayvan kaçakçılığı olaylarına önceki gün bir yenisi daha eklendi.

Beyarmudu Kara Kapısı’ndan KKTC’ye geçirilmek istenilen 6 küçükbaş hayvanın 2’sinin KKTC’de Veteriner Dairesi’nde kaydı tespit edilemedi.

Beyarmudu Kara Kapısı’nda yapılan kontrolde söz konusu kayıtsız iki hayvanın KKTC’ye geçişi önlenirken, söz konusu hayvanları Güney Kıbrıs’tan KKTC’ye yasadışı yollardan geçirmek isterken tespit edilen kişi hakkında soruşturma başlatıldı.

Polisten yapılan açıklamada, Beyarmudu Kara Giriş Kapısı’nda 18 Ağustos 2016 tarihinde saat 11. 30 sıralarında, 55 yaşındaki H.İ’ye ait van araç içerisinde, polis tarafından yapılan aramada, 2 adet koyunu kanunsuz olarak tasarrufunda bulundurup KKTC’ye ithal etmek istediği esnada tespit edildiği kaydedildi.

Polis açıklamasında, H.İ hakkında yasal işlem başlatıldığı ve soruşturmanın devam ettiği ifade edildi.

Kayıt karmaşası

Beyarmudu-Pile arasındaki birçok çiftlikte, hayvanların bir kısmının kulak numaraları Güney Kıbrıs Veteriner Dairesi tarafından verilirken bir kısmının kulak numarası KKTC Veteriner Dairesi tarafından verildi.

Güney Kıbrıs Veteriner Dairesi’nde kaydı olan hayvanların KKTC’ye geçişi yasak.

KKTC Veteriner Dairesi’ne kayıtlı olan hayvanlar ise Veteriner Dairesi’nin onayı ve Hayvancılık Dairesi’nin izni olmadan geçirildiğinde veya geçirilmek istendiğinde suç işlenmiş oluyor.

Ara bölgedeki küçükbaş hayvan kayıt sistemini fırsat bilen bazı uyanık geçinenler, Güney’den KKTC’ye yasadışı yollardan küçükbaş hayvan sokmaya çalışıyor.

Kesimi de izne tabi

Beyarmudu-Pile arasındaki çiftliklerde yetiştirilip, KKTC Veteriner Dairesi’nde kayıtlı olan hayvanların geçişi Veteriner Dairesi’nin onayına ve Hayvancılık Dairesi’nin iznine tabi olurken bu hayvanların kesimi için de ilgili dairelerden izin almak gerekiyor.

Kasaplık için Güney’den KKTC’ye hayvan geçirmek için bu hayvanın nerede, hangi üretici tarafından kesileceği yönündeki bilginin üretici tarafından Hayvancılık Dairesi’ne bildirilmesi gerekiyor.

Hayvancılık Dairesi, yapılan müracaat üzerine ilgili işlemlerin ve söz konusu hayvanların ülkede kaydının olup olmadığına ilişkin teyit istiyor.

Veteriner Dairesi’nden aldığı teyide müteakip söz konusu hayvan ya da hayvanlar, e bildirilen mezbahada ve Veteriner Hekim nezaretinde kesiminin yapıldığını aktardı.

Deveci: KKTC’de kaydı yoksa kaçaktır

Gümrük ve Rüsumat Dairesi Müdürü Mustafa Deveci, Beyarmudu Kara Kapısı’nda yapılan kontrollerde KKTC’ye önceki gün geçirilmek istenen 6 koyundan 2’sinde çip tespit edilemediğini, polisin olayla ilgili soruşturma başlattığını kaydetti.

Deveci, hayvanların KKTC’de kaydının bulunmadığı tespitinin polis ve Veteriner Dairesi’nde memur tarafından yapıldığını söyledi.

Mustafa Deveci şunları söyledi: “Beyarmudu Kara Kapısı’ndan KKTC’ye önceki gün geçirilmek istenen 6 hayvandan 2’sinde çip tespit edilemedi. İşlem Gümrük sahasında yapıldı ancak bu tespiti yapan polis ve Veteriner Dairesi görevlisiydi. Söz konusu hayvanların KKTC’de kaydı olmadığından “kaçak geçiriliyor” yorumu yapılması gerekir. Polis de bu yönde soruşturmasını yapıyor.”

Ataben: KKTC’de de kayıtlı olsa geçişin izinli yapılması gerekir

Veteriner Dairesi Müdürü Hüseyin Ataben, Pile’de ara bölgede Türklere ait olan hayvanlar da olduğunu, oradaki üreticilerin bir kısmının KKTC’de kayıtlı üreticiler olduğunu, ancak yasal mevzuat gereği ara bölgeden KKTC’ye hayvan geçişi yapılması için Hayvancılık Dairesi’ne müracaat edilmesi ve dairenin izninin olması gerektiğini söyledi.

Ataben, eğer Güney’den Kuzey’e geçirilmek istenen hayvan damızlık ise Veteriner Dairesi tarafından hastalık kontrollerinin yapıldığını, KKTC’deki kayıt işlemlerinin kontrol edildiğini ve KKTC’de kaydı olduğu teyidi yapıldıktan sonra Hayvancılık Dairesi’ne bağlı personel nezaretinde bu hayvanın Kuzey’e geçişinin gerçekleştiğini belirtti.

Hüseyin Ataben, kasaplık için Güney’den KKTC’ye hayvan geçirmek için de bu hayvanın nerede, hangi üretici tarafından kesileceği yönündeki bilginin üretici tarafından Hayvancılık Dairsi’ne bildirilmesi gerektiğini, Hayvancılık Dairesi’nin de Veteriner Dairesi’nden aldığı teyide müteakip söz konusu hayvan ya da hayvanların bildirilen mezbahada Veteriner Hekim nezaretinde kesiminin yapıldığını aktardı.

Tüm bunların ara bölgede ikamet eden hayvan üreticilerinin mağdur olmamaları için uygulanan uygulamalar olduğunu söyleyen Ataben, kaçak geçirilenlerin yanı sıra bazı yerlerde tel olmadığından bazen bu hayvanların kaçarak, yanlıkla KKTC’ye geçtiğinin de olduğunu söyledi.

Naimoğluları: Kayıt sistemi yeniden düzenlenmelidir

Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Mustafa Naimoğulları ise yasadışı yollardan Güney Kıbrıs’tan KKTC’ye dönem dönem canlı hayvan geçişlerinin olduğunu bunun da özellikle küçükbaş hayvan kayıt sisteminin düzenlenmesi ve denetimlerin sıklaştırılması ile önlenebileceğini belirtti.

Beyarmudu-Pile arasında ara bölgedeki çiftliklerde bulunan hayvanların bir kısmının Güney Kıbrıs Veteriner Dairesi’ne bir kısmının da KKTC Veteriner Dairesi’ne kayıtlı olduğunu ifade eden Naimoğulları, bu hususta da bir düzenleme yapılması gerektiğini dile getirdi.

Mustafa Naimoğulları, bölgedeki karmaşanın ancak çiftliklerdeki hayvanların tümünün ya KKTC Veteriner Dairesi’ne kaydedilmesi ya da Güney Kıbrıs Veteriner Dairesi’ne kaydedilmesi ile ortadan kalkacağını savundu.

Mustafa Naimoğulları, şunları söyledi:

“Beyarmudu -Pile arasındaki çiftliklerin birçoğunda hayvanların bir kısmına KKTC Veteriner Dairesi tarafından kulak numarası vuruldu yani KKTC’de kayıtlı. Bir kısmı ise Güney Kıbrıs’ta Veteriner Dairesi’ne kayıtlı. Bir karmaşa söz konusu.

O nedenle bu bölgede zaman zaman çok sıkıntı yaşanmaktadır. Çünkü ara bölgedeki KKTC Veteriner Dairesi’nde kayıtlı olan hayvanlar izinli olarak kuzeye geçmektedir. Perşembe günleri de kasaplık hayvan geçişi yapılır. Damızlık olarak Kuzey’e hayvan satışları yine Veteriner Dairesi’nin izni ile gerçekleşmektedir.

Veteriner Dairesi’nden izni olmayan hayvan KKTC’de kayıtlı olsa dahi yasa dışı yollardan geçirilmiş olur. Netice olarak, ara bölgede yaşanan karmaşanın çözümlenmesi lazım. Bunun için de küçükbaşta kayıt sisteminin düzenlenmesi gerekir. Ara bölgedeki hayvanların tümü ya KKTC Veteriner Dairesi’ne ya da Güney Kıbrıs Veteriner Dairesi’ne kaydedilmelidir.”