Ara bölgede her ay düzenlenen toplantılara katılan Kıbrıs Türk ve Kıbrıs Rum siyasi partilerinden temsilciler, bugün Kayıp Şahıslar Komitesi bünyesinde Lefkoşa ara bölgedeki kemik kalıntılarının analizinin yapıldığı Antropoloji Laboratuvarı’nı ziyaret etti.

Ziyarette siyasi parti temsilcilerine, 1963-1964 ve 1974’te meydana gelen olaylarda kayıp olarak listelenen şahısların, Komite’nin, gömü yerlerinden çıkarılması, kimliklerinin belirlenmesi ve iade edilmesi çalışmaları hakkında bilgi verildi.

Ziyaret sonunda Antropoloji Laboratuvarı dışında düzenlenen basın toplantısında Kıbrıslı Türk Üye Gülden Plümer Küçük, Kıbrıslı Rum Üye Nestoras Nestoros ve Birleşmiş Milletler’in üyesi Paul-Henri Arni, hazırlanmış basın açıklamasını okudu.

Basın açıklamasında, ziyarette, her iki toplumdan siyasi parti temsilcilerinin yer almasının, kayıp şahıslar konusunun, sınır ötesi, tüm Kıbrıslıları ilgilendiren bir konu olduğunun göstergesi olduğu belirtildi.

“EN BAŞARILI İKİ TOPLUMLU PROJE”

Gömü Yerinden Çıkarma, Kimlik Tespiti ve Kayıp Şahısların Kalıntılarının İadesi Projesi’nin adada muhtemelen en başarılı iki toplumlu proje olduğu ifade edilen açıklamada, projede yaklaşık 80 Kıbrıslı bilim adamı ve araştırmacının 9 yıldan beridir birlikte çalıştığı kaydedildi.

“BİNE YAKIN KIBRISLI’NIN YERİ HENÜZ BELİRLENEMEDİ”

Projenin öncelikle yakınlarını kaybeden ailelere hizmet ettiği ifade edilen açıklamada, “Bugünkü bilgilendirme toplantısında Komite, son yıllarda elde edilen iyi sonuçlara rağmen, bine yakın Kıbrıslı kaybın yerinin belirlenemediğinin altını çizdi” denildi.

BİLGİ İÇİN ÇAĞRI

Gömü yerleri hakkında bilgisi olanların ellerindeki bilgiyi paylaşma çağrısı yapılan açıklamada, projede kritik önem taşıyan tanıkların ellerindeki bilgilerin toplanması için zamanın azaldığı uyarısında da bulunuldu.

Çok büyük bir bölümü Avrupa Birliği’nin destekleriyle karşılanan proje finansmanının da toplantıda ele alındığı belirtilen açıklamada, toplantıda komite üyeleri tarafından, projenin hızlandırılabilmesi için her iki kesimin daha çok  maddi katkıda bulunmasının gerektiğinin aktarıldığı kaydedildi.

TOMOVA: “ZİYARET DESTEĞİ GÖSTERİYOR”

Siyasi partilere yönelik toplantıları organize eden Slovakya’nın Lefkoşa Büyükelçisi Roksana Tomova ise “Ziyaret, iki toplum arasında işbirliği, diyalog ve güveni geliştirme çalışmalarını desteklemekte ve halklara siyasi partilerin Kayıp Şahıslar Komitesi’nin çalışmalarına desteğini gösteriyor” dedi.

Bugünkü ziyarete KKTC’den, Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP), Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP), Yeni Kıbrıs Partisi (YKP), Birleşik Kıbrıs Partisi (BKP), Kıbrıs Sosyalist Partisi (KSP), Güney Kıbrıs’tan ise Çalışan Halkın İlerici Partisi (AKEL), Kıbrıs Yeşiller Partisi, Demokrat Parti (DIKO), Birleşik Demokratlar (EDİ), Demokratik Seferberlik Partisi (DİSİ), ile Merkezin Yeniden Yapılandırılması için Siyasi Grup (EPALXI) temsilcileri katıldı.