Kayıp Şahıslar Komitesi, silahlı çatışma veya farklı olaylardan dolayı kayıp sorunu bulunan ülkelerdeki adli tıp uzmanları ile karar vericilerine yönelik eğitim sunma yönünde iki anlaşma imzaladı.

Kıbrıs’ta 1963-1964 ve 1974’te meydana gelen trajik olayların sonucunda kayıp olarak listelenen şahısların, gömü yerinden çıkarılması, kimlik tespiti ve kalıntılarının iadesi çalışmalarını yürüten Kayıp Şahıslar Komitesi, Uluslararası Kızılhaç Örgütü (ICRC) ve Arjantin Adli Antropoloji Ekibi (EAAF) ile işbirliği anlaşması imzaladı.

Komite’den yapılan açıklamada, Komite’nin  ICRC ile işbirliğinin Komite’nin kurulmasıyla başladığını ve yeni işbirliği anlaşmasının, kayıp şahıs arama çalışması yürüten ülkelerin kullanabileceği en iyi uygulamalarda Komite’nin örnek olarak alınabileceğinin göstergesi olduğu  kaydedildi.

Anlaşmayla, Komite tarafından adada yürütülen çalışmaları göstermek; psikososyal, adli arkeoloji ve antropoloji alanlarında eğitim sunmak için,  kayıp sorunu bulunan ülkelerden karar vericilerin ve adli tıp uzmanlarının adaya getirilmesine yönelik işbirliği yapılacak.

EAAF’ın ise kayıp şahıslar alanında en tecrübeli adli tıp uzmanlarına sahip olan bir kurum olarak bilindiği, Kayıp Şahıslar Komitesinin bilimsel ve çalışma kapasitesinin geliştirilmesinde önemli rol oynadığı kaydedilen açıklamada,  EAAF’ın Komite’nin ana bilimsel danışmanı olduğu da kaydedildi.

Orta Doğu, bölge ve bunun dışındaki ülkelerden adli tıp uzmanlarına yönelik  adanın bir eğitim noktası yapılması için yapılan anlaşma ile atılan adımın, Komite ile EAAF arasındaki işbirliğinde yeni bir sayfa niteliğinde olduğu belirtildi.

ICRC ve EAAF’ın kayıp yakınlarında destek verme alanında eskiye dayanan bir işbirliğinin bulunduğu, Komite’nin de bu iki örgütün çalışmalarına destek vermekten memnuniyet duyacağı belirtildi.