Deniz Abidin

Kıbrıs Türk İnşaat Taşeronları Birliği Başkanı Osman Amca, önceden yüzde 60 olan kayıt dışı taşeron sayısının bugün yüzde 70’in üzerine çıktığını belirterek, bu rakamın sadece kaçak işçi olarak görülmemesi gerektiğini söyledi.

Sektöre esas darbeyi müteahhitlerin yanında çalışma izniyle taşeron olarak çalışan kişilerin vurduğuna dikkat çeken Amca, “Asgari ücretin artmasıyla birlikte primler de arttı. Ödediğimizden yüzde 20 daha fazla öder durumdayız. İki misli ödemeyi kabul etmemiz durumunda hepimiz batarız”  dedi.

Amca, Taşeronlar Yasası’nın en erken zamanda geçmesi gerektiğine vurgu yaparak, yasanın geçmesiyle birlikte ülke vatandaşlarının bu ülkede ekmeğini kazanmasının yolunun açılacağını söyledi.

Kıbrıs Türk İnşaat Taşeronları Birliği Başkanı Osman Amca, taşeronlar olarak en önemli sorunları arasında yasallaşmanın olduğunu belirterek, Taşeronlar Yasası’nın beş yıldan beridir çıkması için uğraştıklarını söyledi. Amca, bir yıl önce Dernekler Yasası’nın çıktığını anımsatarak, genel kurul yaparak yasaya revize olduklarını belirtti. Amca, derneklere üye olmakta vatandaşlık şartı aranmadığını söyleyerek, herkesin birliğe gelerek üye olmak isteyebileceğini, bunun da sıkıntıya yol açacağını kaydetti. Amca, bu durumun kaosa neden olmaması için Taşeronlar Yasası’nın en erken zamanda geçmesi gerektiğine vurgu yaparak, yasanın geçmesiyle birlikte ülke vatandaşlarının bu ülkede ekmeğini kazanmasının yolunun açılacağını söyledi. Amca, bunun iyi bir önlem olacağını ifade etti. Amca, “Ülkede geçen yasaların uygulanabilirliği konusunda sorun yaşanıyor. Bu ülkenin sorunu haline gelmiş. Biz her konuda çok ısrarcı bir birliğiz. Yılda elli toplantımız vardır. Yasa hele bir geçsin, uygulattırırız “ diye konuştu.

“Primler arttı, öderken zorlanıyoruz”

Amca, Vergi Dairesi’nin işçi ödemelerini 4 bin lira gösterdiğini, bu durumun taşeronları ciddi sıkıntıya soktuğunu belirterek, “Aldığımız maaşlar 3 bini geçmiyor. Asgari ücretin yükselmesinden dolayı ise zarara uğradık. Primler arttı ve öderken zorlanıyoruz. Biraz daha artması durumunda ödeyemeyeceğiz ve kayıt dışına kaçmak zorunda kalacağız” diye konuştu. Amca, bu konuda alınacak olan önlemlerin on beş gün içinde netleşeceğini kaydetti. “İki misli ödemeyi kabul etmemiz durumunda hepimiz batarız” diyen Amca, sosyal sigorta ve ihtiyat sandığı haklarının ödenmesinde de sıkıntılar olduğunun altını çizerek, ödeme güçlüğü çeken insanların bu yükün altından kolay kalkabilmesi için çalışma yapılması gerektiğini belirtti.

“Kayıt dışılığı en aza indirmek için çalışmalıyız”

Amca, şöyle devam etti, “Asgari ücretin artmasıyla birlikte primler de arttı. Ödediğimizden yüzde 20 daha fazla öder durumdayız. Bunun yanında en önemli sorunumuz kayıt dışılıktır. Bunun önüne geçilebilmesi için yetkililerden toplantı talep ettik. Ulaştırma, Çalışma ve Maliye Bakanlarıyla oturup kayıt dışılığı en aza indirmek için çalışmalıyız. Kayıt dışılıkla ilgili her yıl bir çalışma yapıyoruz, ancak orada kalıyor, daha ileriye taşıyamıyoruz. Art arda giderlerimizi koyduğumda ortaya bir rakam çıkıyor. Bu rakam konuşulduğunda bu işi kayıt dışı yapanlar daha ucuz kalıyor ”
Amca, önceden yüzde 60 olan kayıt dışı taşeron sayısının bugün yüzde 70’in üzerine çıktığını kaydetti. Amca, bu rakamın sadece kaçak işçi olarak görülmemesi gerektiğini belirterek, özellikle müteahhitlerin yanlarında çalışma izniyle taşeron olarak çalışan kişilerin sektöre esas darbeyi vurduğunu söyledi.