Bartuğ Topal

Ülkeye yolcu beraberi getirilen veya kaydı yapılmadan kaçak yollardan telefon satıcıları tarafından ülkeye sokulan telefon veya SIM kart ile çalışan cihazlar artık Bilişim Teknolojileri Haberleşme Kurumu’na kayıt olmadığı takdirde 3 aylık sürenin ardından kullanılamayacak.

Bilişim Teknolojileri Haberleşme Kurumu’nun uzun süredir duyurduğu ve cihazların kayıtlı olup olmadığının kontrol edilmesini istediği düzenleme artık resmen yürürlükte.

19 Eylül tarihinden sonra ülkeye yolcu beraberi veya kaçak yollardan getirilen telefonlar, ülkeye kayıt ettirilmek zorunda.

Kayıt sırasında ise gümrük ücretleri de ödenmek zorunda olunacak. Özellikle ülkeye kaçak getirilip ülkede satılan telefonların sisteme kaydını sağlamak amacıyla düzenlenen yeni sistemde gümrüksüz telefon getirtmek de tarih olacak.

Uyarılar çok önceden başladı

Bilişim Teknolojileri ve Haberleşme Kurumu, kayıt sistemine geçileceğini aylar öncesinden halka duyurdu. 19 Eylül tarihine kadar ise kayıtsız telefonların ücretsiz sisteme dahil olabilmesi için gerekli çalışmalar yapıldı. Ancak halen daha telefonunu sisteme kaydetmeyenler için gümrük ve ekstra kayıt ücreti şartı var.

Kayıtsız olduğu nasıl anlaşılır

Telefonunuz veya SIM kart ile çalışan cihazınızın kayıtlı olup olmadığı kontrol etmek için www.bthkmcks.org adresinde bulunan “IMEI Sorgulama” bölümünden cihazınıza ait IMEI numarasını girip sorgulama yapılabiliyor.

Sorguda “Cihazınız ile ilgili kayıt bulunamamıştır” veya “Cihazınız geçici kullanıma açıktır” bilgisi döner ise cihazın kayıtlı olmadığı anlaşılıyor.

3 ay sonra kapanacak

MCKS sistemine kayıt edilmemiş cihazlar, MCKS sistemine kayıt edilmeden en fazla 90 gün boyunca kullanılabilecek.

Sorgunuza “Kullanıma açık IMEI” veya “Belli abone numarası ile kullanıma açık IMEI” bilgisi döner ise cihazınıza ait IMEI numarasının kaydı yapılmış demek oluyor. Ancak, Cihazınızı ülkeye yeni getirmişseniz ve MCKS kayıt işlemlerini yapmadıysanız cihazınızın IMEI’si kopyalanmış ve/veya değiştirilmiş olup MCKS sistemi tarafından kullanıma kapatılacak.

Kayıt sistemi sorgusu yapılmalı

Bilişim Teknolojileri ve Haberleşme Kurumu tarafından yapılan açıklamada cihazın KKTC’deki bir satış noktasından alınması durumunda cihazı kayıt ettirmeye gerek olmadığı kaydedildi. Açıklamada ayrıca “her halükarda cihazınızı almadan önce mutlaka ilgili satış noktasından MCKS kaydını sorgulatınız” denildi.

19 Eylül itibarı ile telefonunuzu kayıt ettirecekseniz sizi uzun bir kayıt süreci bekliyor

Bilişim Teknolojileri ve Haberleşme Kurumu tarafından açıklanan prosedüre göre kayıt öncesinde birçok işlemden geçmeniz gerekiyor. İlk olarak telefonun gümrük ücretlerini ödemek için BTHK’dan kişisel kullanım amaçlı ithal ön iznin alınması gerekiyor.

Ardından ise ithal ön izni başvurusuna ait başvuru ücretinin Kurum banka hesabına yatırılması şart. İthal ön izni başvuru evrakları teslim edilirken başvuru ücretinin yatırılmış olması şartı aranıyor bu ücret ise kalem başına KDV dahil 5.8 TL.

Kurum’da başvuru ücretini ödemek isteyen vatandaşlar ise başvuru esnasında POS cihazı ile ödeme yapabiliyor.

Teknik uyumluluğu uygun olan cihazlar için kişisel kullanım amaçlı ithal ön izni belgesi Kurum tarafından veriliyor.

Gümrük ödemesi yapılacak

Vatandaşlar, kurumdan alınan ithal ön izni belgesi ile KKTC gümrüklerinde gümrük işlemlerini başlatacak.

Gümrük Müdürlüğü’nden, cihazınıza ait işlemlerin tamamlandığını, gümrük vergisinin ve/veya harçlarının ödendiğini gösteren “Gümrük Belgesi” alınacak.

Gümrük işlemlerinin ardından, cihazınızı kayıt ettirmek için Abone Kayıt Merkezlerine başvurmanız gerekiyor.

Abone Kayıt Merkezlerinde cihazınızın kaydı için sizden istenecek evraklar ise şöyle: Başvuru Formu, Kimlik, Gümrük Belgesi, Ücret Dekontu, kayıt ücreti.

Amaç tüm telefonların kayıt altına alınabilmesi

Bilişim Teknolojileri ve Haberleşme Kurumu tarafından yapılan düzenleme ile amacın tüm telefonların kayıt altına alınması olduğu ifade edildi. Bunun yanı sıra yapılan düzenleme ile artık ülkeye gümrüksüz telefon girişi olamayacak.