Meclis komitesinde bekleyen yasalarının yasalaşmasını bekliyorlar…

Fizyoterapistlerle ilgili meslek yasasının hızla yasalaşmasını isteyen Fizyoterapistler Birliği Başkanı Beliz Belgen Kaygısız, kayıtsız fizyoterapistlerin insan sağlığı için tehlike oluşturduğunu söyledi…

Gelişmiş ülkelerde yasal haklar açısından son derece iyi koşullarda çalışan fizyoterapistler, ülkemizde ise bu açıdan adeta Ortaçağ’ı yaşıyor.

Özge KİZİR

Fizyoterapistler mesleklerini, ihtiyaç duyan kişilerin hastalıkları veya hayatlarının hangi evresinde olurlarsa olsunlar sağlıklarına kavuşmaları ve topluma aktif katılmaları için icra ediyorlar. Günümüzde tıp bilimindeki ilerlemeler ve sağlık alanındaki gelişmelere paralel olarak hastaların yaşama şansları artmış; ancak yaşamak kadar, yaşam kalitesinin de önemli olduğunun anlaşılmasıyla fizyoterapistlere duyulan ihtiyaç artmaya başlamıştır. Dünyada prestijli ve tercih edilen meslekler sıralamasından üst basamaklarda yer bulan fizyoterapistlik mesleği, maalesef ülkemizde henüz beklenen mesleki haklar ve bilinirliğe sahip değil.

Oysaki fizyoterapistler, toplumda çok iyi bilinen pek çok sağlık sorununda hastalara hizmet ediyor, son yıllarda buna ek olarak sağlığın korunması rolleriyle de ön plana çıkıyorlar.

Gelişmiş ülkelerde yasal haklar açısından son derece iyi koşullarda çalışan fizyoterapistler, ülkemizde bu açıdan adeta Ortaçağ’ı yaşıyor. Bu konuda ve bununla ilgili yasaların çıkmasında Sağlık Bakanlığı’nın acilen gerekli adımlar atması bekleniyor.

Meslek tanımı bile bulunmuyor

Fizyoterapistler Birliği Başkanı Beliz Belgen Kaygısız, ülkedeki fizik tedavi uzmanı sayısının gittikçe arttığına işaret ederek, bu kişilerin maalesef birlik yasası olmadığı için kayıtsız bir şekilde çalıştıklarına işaret etti.

Kaygısız, bir an önce bir yasaya kavuşup gerek mesleki sorumlulukları yerine getirmek, gerek halk sağlığıyla daha kontrollü bir şekilde ilgilenmek için bir an önce meslek yasasının çıkmasını istedi.

Talep artıyor ama yasa yok

Ülkemizde mesleğini aktif olarak sürdüren 60 kadar fizik tedavi uzmanı olduğunu ifade eden Kaygısız, üniversitelerin mezun vermeye başlamasıyla bu sayının gün geçtikçe arttığına dikkat çekti. Kaygısız, 10 yıldır Sağlık Bakanlığı ile görüşmeler yaptıklarını söyledi.

Kayıtsız fizyoterapistlere dikkat

Profesyonel olarak çalışan fizyoterapistlerin yanında ülkemizde kendilerini “fizyoterapist” olarak gösteren kişiler de bulunduğunu belirten Kaygısız, bu kişilerin insan sağlığına yararlı olmayan tedaviler uygulayarak halkın sağlığını tehdit ettiklerini söyledi.

Kaygısız, “’Fizyoterapist’ adı altında çalışan fizyoterapist olmayan kişiler bulunuyor. Fakat bu kişilerin bu şekilde çalışması yasal değil. Çünkü bir kayıt mecburiyeti olmadığı için bu kişiler kayıtsız bir şekilde ‘fizyoterapist’ ismini kullanarak çalışıyorlar. Bu da tabi halk sağlığı için tehdit oluşturuyor. Biz bunu da denetlemek istiyoruz, böylelikle halk sağlığının korunmasını sağlayacağız” dedi.