Gündem Kıbrıs Özel - Mehmet Aktunalar

Dün gerçekleşen trafik kazasında ülkemizdeki yetkililerin sorumsuzlukları yüzünden küçücük bir canın yitirildiği gerçeği yürekleri yaktı.

2,5 yaşındaki Doğa Çiçek'in ölümüyle sonuçlanan vahim trafik kazasının gerçekleştiği Tuzlu Kavşağı'nda yol güvenliğinin olmadığı 2013 yılında yetkili makamlara Umay Construction tarafından bildirildiği ortaya çıktı. 3 yıl önce yapılan dilekçeye rağmen hiç bir uyarı dikkat alınmayarak, yol güvenliğinin sağlanması için tek bir çivi bile çakılmadı. İşte bu sorumsuzluk sonucunda henüz daha hayatının başında küçücük bir can yitirildi.

KAZA NASIL OLMUŞTU?

Eski Gazimağusa-Lefkoşa anayolu üzerinde Berkel Mobilya önünde  22 yaşındaki Nijerya uyruklu Enahoro Arausı’nin MG 140 plakalı araçla Lefkoşa’ya doğru dikkatsizce seyrederken, önünde aynı istikamette seyreden araçları sağdan geçtiği sırada aynı istikamette bulunan ve sağa dönüşe geçen 39 yaşındaki İpek Kaleli Çiçek yönetimindeki JM 814 plakalı araca çarpmasıyla meydana gelmişti.

Meydana gelen trafik kazasında 2.5 yaşındaki Doğa Çiçek yaşamını yitirirken, 4 kişi de yaralanmıştı.

UMAY CONSTRUCTİON YETKİLİLERİN SORUMSUZLUĞUNDAN YAKINDI

Yaşanan üzücü kazanın ardından Gündem Kıbrıs'ı ziyaret eden Umay Construction Direktörü Hüseyin Umay, 2013 yılında yaptıkları dilekçeyi tekrardan gündeme getirerek 3 yıldır yetkililerin umursamaz tavrından yakındı.

Söz konusu yolla ilgili olarak 17 Aralık 2013'te Gazimağusa Belediyesi'ne, Şehircilik Dairesi'ne, Karayolları Dairesi'ne ve Kaymakamlık'a dilekçe vererek uyarıda bulunan Umay Construction, yine göreve gelmesinin ardından Gazimağusa Belediye Başkanı İsmail Arter ile de 15 Nisan 2015'te konuyu yaptıkları görüşmede gündeme getirmişti.

12801479_10208799538484925_200109062380897504_n.jpg

"VERİLEN SÖZLER YERİNE GETİRİLMEDİ"

2015'in Nisan ayında Belediye Başkanı İsmail Arter ile görüştüğünü hatırlatan Hüseyin Umay, Arter'e yol güvenliği açısından tehlike arz eden Derin Evler ve Halken Yaşam Sitesi anayol çıkışı için aydınlatma, uyarıcı sinyalizasyon talebinde bulunduklarını dile getirdi. Taleplerine söz aldıklarını söyleyen Hüseyin Umay, verilen sözlerin tutulmadığını vurguladı. Son olarak gerçekleşen vahim kazadan 3 gün önce de belediye ve dairelere gerekli uyarıların tekrar tekrar yapıldığını dile getiren Umay, bu kadar vurdumduymaz davranan yetkililerin istifa etmeleri gerektiğine dikkat çekti.

1-400.jpg

BELEDİYE'NİN SADECE AYDINLATMASI KAZAYI ENGELLEMEDİ

Gazimağusa Belediyesi 12 Şubat 2016 tarihinde Tuzla Kavşağı için hayati önem arz ettiği ve bu yol üzerinde ölümlü kazalar da dahil bir çok kazanın gerçekleştiği sebebiyle kavşak üzerine yeni aydınlatmak ekipmanları yerleştirmişti. Gazimağusa Belediyesi Bayındırlık Şubesi, o günlerde yaptığı açıklamayla eski Lefkoşa yolu üzerinde Tuzla Kavşağı'na kurulan yeni aydınlatma sistemiyle bu noktada yaşanan trafik güvenliği riskini minimuma indirildiğini söylemişti fakat dünkü kazanın ardından bu düzenlemenin ne kadar yetersiz olduğu görülmüş oldu. 

Aynı konuyla ilgili de aydınlatma ekipmanlarının takıldığı gün belediye yetkililerinden Derin Evler kavşağı için de ışıklandırma ve uyarıcı sinyal takılması isteklerini yinelediklerini söyleyen Hüseyin Umay belediye tarafından olumsuz yanıt aldığını aktardı. "Bunun üzerine projenin devam ettiği süre içerisinde Karayolları Dairesi'ne aynı talebi yaptık" diyen Umay, Karayolları Dairesi'nin de kendilerine, "Bizim yetkimiz yok. Sadece çevre düzenlemesi yapabiliyoruz." cevabını aldıklarını vurguladı.

72d349c0f7698e826b25f54cec53f9de_xl.jpg

YOL ÜZERİNDE SADECE TEK YÖN İÇİN UYARI LEVHASI VAR

Kazanın gerçekleştiği Lefkoşa - Gazimağusa eski anayolu üzerindeki trafik lehva ve uyarıcılarının da yetersiz olduğu net bir şekilde görülüyor. 

Yol üzerindeki hız sınırlayıcı levhanın sadece tek bir yönde bulunması büyük bir eksiklik olarak göze çarpmasının yanında, yol üzerindeki lehvaların eskiliği ve okunamıyor durumda olması da ilgisizliğin açık göstergesi.

Lehvaların eksikliği bir yana dursun, yol üzerinde bir çok giriş ve çıkış noktası olmasına rağmen yol içerisindeki kesik çizgilerin bulunması da arabalara geçiş üstünlüğü sağlamasından dolayı, bu yol üzerinde süratli seyirler de gerçekleşiyor.

12842611_10153650677077946_1926236307_o.jpg

12842446_10153650677072946_1146029100_o.jpg

"YENİBOĞAZİÇİ BELEDİYESİ YAPTI, GAZİMAĞUSA BELEDİYESİ NEDEN DİKKATE ALMIYOR"

Derin Evler ve Halken Yaşam Sitesi'nden hemen 200 metre uzağında Saklıkent ve Batıkent evlerinin bulunduğuna vurgu yapan Hüseyin Umay, söz konusu sitelerin bulunduğu yolda da aynı tehlikenin bulunmasına rağmen yetki alanı içerisinde bulunan Yeniboğaziçi Belediyesi'nin yapılan uyarıları dikkat aldığını ve sitelere dönüş yapılan kavşağa gerekli uyarıcı levhaların takıldığına dikkat çekti. Aynı yol üzerinde bulunan ve aynı tehlike arz eden kavşak için uyarıcı unsurların yapılmasını örnek gösteren Umay, aynı önemlerin alınmamasının suçlusu olarak Gazimağusa Belediyesi'nin umursuz tavrını gösterdi.

"BİZ ÖNERİLERİMİZİ YAPTIK, YİNE HATIRLATIYORUZ"

Tuzlu kavşağıyla ilgili olarak yapılan dilekçelerde sadece şikayette bulunmadıklarını önerileri de olduğunu vurgulayan Hüseyin Umay, önerilerini bir kez de Gündem Kıbrıs aracılığıyla yineledi. Derin Evler ve Halken Yaşam Sitesi'ne dönüş yapıldığı noktada bir an önce uyarıcı sinyalizasyon veya uyarıcı lehvalar koyulması gerektiğini hatırlayan Umay, bunların elektrik hattı bulunmadığı gerekçesiyle reddedildiğini de aktardı. Söz konusu gerekçelerin üzerine yol çizgilerinde düzenleme yapılabileceğini söyleyen Umay, dönüşün yapıldığı kavşak için düz çizgi (araç geçilemez) düzenlemesinin getirilebileceğini söyledi.

dsc_0916.jpg

"ULAŞTIRMA BAKANI VE KARAYOLLARI DAİRESİ MÜDÜRÜ DERHAL İSTİFA ETMELİ"

Her fırsatta hiç bir yetkilinin inisiyatif alarak konuya duyarlılık göstermediğini yineleyen Hüseyin Umay, defalarca dilekçe yapılmasına rağmen dilekçelerine cevap vermeyen Ulaştırma Bakanlığı'nın ve Karayolları Dairesi'nin istifa etmesinin gerektiğine vurgu yaptı. "Bu yolun güvenlik zaafiyetinin bulunduğunu defalarca aktarmaya çalıştık" diyen Umay, buna benzer olayların yine yaşanabileceğine dikkat çekti ve yetkilileri bir kez daha uyardı.