Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği Başkanı Hüseyin Çavuş Kelle, Tarım Doğal Kaynaklar ve Gıda Bakanı Nazım Çavuşoğlu’nun şahsına yönelttiği suçlamalara yanıt verdi.

Kelle yazılı açıklamasında, Çavuşoğlu’nun “sürekli siyasi yarış içerisinde bir dönemden geçtiğini ve bu siyasi yarışların bazılarından başarılı bazılarından ise başarısız çıktığını” ifade ederek, “Siyasi yarışlardan yorgun düştü” ifadesini kullandı ve “Artık dinlenmesi gerekir” dedi.

Çavuşoğlu’nun Çiftçiler Birliği’nin önerdiği kişiyi değil TÜK’ün başına kendi önerdiği bir ismi koymada ısrar ettiğini belirten Kelle, hiçbir bilgi birikimi olmayan bu kişiyi kabul etmediklerini ve bu nedenle Çavuşoğlu’nun kendisine yönelik saldırılarda bulunduğunu  iddia etti.

Kelle şöyle devam etti:

“Sayın Çavuşoğlu sadece hükümetin Tarım Bakanlığında tarım politikasını yöneten kişidir. TÜK konusunda şahsi ve sadece kendine bağlı bir karar üretemeyeceğini bilmelidir.

Bugün eleştiri almaktan rahatsız olan bir bakan çıkıp şahsıma yönelik bir takım iddialarda bulunuyor. Bu kabul edilir değildir. Kendisi artık yorgundur ve dinlenmelidir. Bakanın sorunlar karşısında bilgi birikimi olmadığı için bilinçsizce açıklamalar yapmaktadır. TÜK’ün şahsıma verilemeyeceğini sayın bakan bilmeliydi. Böyle talihsiz bir açıklama yapmamalıydı… Açıklamadan çıkan sonuç ise ‘yoruldum, kızağa çekileceğim, önümüzdeki dönem de devam etmek istemiyorum’ manasıdır. Böyle bir açıklama yaparak şahsıma yönelttiği eleştirileri esefle kınıyorum.”

Kelle açıklamasında, şunları kaydetti:

“2015-2016 yıllarına ait 20 milyon TL alacağımız var. Halen alacaklarımız ödenmedi. Bunun hiçbir mazereti olamaz. 2015 yılındaki alacaklarımızı bıraktık, 2016 yılındaki ödemelerin nasıl olacağı ile ilgili bir açıklama da yapılmadı. 2016 Nisan ayında ödenmesi gereken Doğrudan Gelir Desteği (DGD) günü geçmesine rağmen ödemelerle ilgili net bir çalışma ortada yok.”

Akaryakıt uygulaması konusunda da sıkıntılar olduğunu belirten Kelle, mazottan euro dizel’e geçilmesinin üreticilerin birim alanında yakıt tüketimini artırdığını ve girdilerin bir o kadar daha yükseldiğini kaydetti.

Son günlerde gündeme gelen seyrüsefer harçlarının akaryakıta aktarılması düşüncesinin kesinlikle üretim sektörü için kabul edilemeyeceğini vurgulayan Kelle, “Eğer bu sisteme geçilecekse derhal renkli akaryakıt sistemine geçilmesi üretici bu sistemden ayrı tutulması gerekir. Eğer üretici bu sistemden ayrı tutulmazsa tükettiğimizi yakıt miktarı kısa sürede araçlarımızı bize yeniden alma noktasına getirecektir” ifadelerini kullandı. 

2016 yılındaki kuraklığı tarım sektörü ve çiftçinin nasıl atlatacağının bilinmediğini de belirten Kelle,  tohumluk çalışması yapılıp yapılmayacağını sordu.