Kelle, çiftinin sorunlarını ele aldığı yazılı basın açıklamasında, “Tarım batmaya hazır bir sektördür. Hükümet eğer üreticiye olan borcunu ödemez ve emek hırsızlığı yapmaya devam ederse, üreticinin geleceği yok olur” dedi.

Bugüne kadar hiçbir siyasi partinin tarım politikası üretmediğini de savunan Kelle, “Yapılan işlere bakıldığı zaman gelmiş geçmiş en kötü Tarım Bakanlığı, bu dönemdeki Tarım Bakanlığıdır. Doğrudan Gelir Destekleri’nin ve ürün bedellerinin bu kadar uzun süre ödenmediği görülmemiştir” dedi.

Ekim ayı gelmesine rağmen üreticinin devletten alacağını alamadığı için tarlasını ekememe olasılığı bulunduğunu savunan Kelle “Hükümetin şu an üreticiye 38 milyon ürün bedeli, 16 milyon DGD ve 8 milyon mazot desteği borcu var” dedi.

TOHUMLUK ARPA

Tohumluk arpa konusunda da çiftçinin sıkıntı yaşadığını belirten Kelle, 60 kuruştan alınan arpanın 1 TL’ye çıkarılmak istendiğini, bunun kabul edilir olmadığını kaydetti.

TÜK SİYASİ ÇIKARLARLA YÜRÜTÜLÜYOR

Toprak Ürünleri Kurumu'nun (TÜK) siyasi çıkarlarla yürütüldüğünü ve yapısının sürdürülebilir olmadığını belirten Kelle, “Devletin Toprak Ürünleri Kurumu’na arpa sübvansiyesinden dolayı 15 milyon TL borcu varken ve bunu ödememiş durumdayken,  geçtiğimiz günlerde Bakanlar Kurulu’nda alınan kararlarla arpadaki 10 kuruş sübvansiyesinin devam edilmesi için neden karar üretilmiştir?” dedi.

Hükümet programında kooperatifleşmeye önem verileceğinin belirtildiğine atıfta bulunarak, Kooperatife bağlı yem kurumunun tüccar zihniyeti ile hareket ettiğini savunan Kelle, “Eğer kooperatifçiliğin ön planda tutulmasını istiyorlarsa mevcut kooperatifi üreticilere teslim etsinler” dedi.