Suna Erden

Çeşitli nedenlerden çıkan yangınlar sonucu dönümlerce biçilmemiş arpa yanarak küle dönüyor. Oluşan zarar Tarım Sigortası tarafından karşılanmadığı için çiftçinin zararı yanına kalıyor.

Havaların ısınması ile birlikte yangınlar da başladı. Ülke genelinde son iki gün içerisinde kayıtlara geçen sekiz tarla yangını meydana geçti. Bu yangınlarda sekiz çiftçiye ait onlarca dönüm biçilmemiş arpa yanarak küle döndü. Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği (KTÇB) Genel Başkanı Hüseyin Çavuş Kelle geçmiş yıllarda primler uygun olduğu için çiftçinin özel tarım sigortası yaptırdığını ancak maliyetler arttığı için son yıllarda çiftçilerinin büyük bir kısmının sigorta yaptıramadığını ifade ederek, meydana gelen yangınlar sonucu oluşan zarar ziyanın çiftçinin cebinden çıktığını açıkladı. 

Kelle, “Zor şartlar altında yaşamını idame ettiren üretici, tarlasının yanması karşısında da zarara uğruyor. Tarım Sigortası yangını kapsamadığı için oluşan zarar da tazmin edilemiyor” şeklinde konuşarak, sigorta tüzüğünün kapsamının genişletilmesi gerektiğini, bu yöne çalışmalar yaptıklarını söyledi. 

İKİ GÜNDE BİNLERCE ZARAR ZİYAN 

Kuzey Kıbrıs’ta son iki günde birçok tarla yangını meydana geldi. Önceki gün Korkuteli-Çayönü köyleri arasında Hakan Şeker'e ait 50 dönümlük biçilmemiş arpa, Nazım Neylin'ê ait 60 dönümlük biçilmemiş arpa ve Düriye Ersalın'a ait 33 dönüm biçilmemiş arpa ürünü tamamen yanarak zarar gördü. İncirli'de Hüseyin Sertce’ye ait üç dönüm biçilmemiş arpa yanarak küle dönerken, Zeybekköy’de ise İsmail Özsoykal’a ait üç dönüm biçilmemiş arpa, Tuzluca’da da Duran Aslan’a ait iki dönüm biçilmemiş arpa tamamen yanarak zarar gördü. Yılmazköy-Kılıçaslan arasında meydana gelen yangında ise 35 dönüm biçilmemiş arpa heba oldu. 

ARPALAR YANIYOR, OLAN ÇİFTÇİYE OLUYOR 

Bin bir emekle ekilen arpalar ya biçme esnasında makinelerden çıkan kıvılcımlardan ya da nedeni bilinmeyen sebeplerden dolayı çıkan yangın sonucu ziyan oldu. Tarım Sigortası yangınları kapsamadığı için ise üretici çıkan yangınlar sonucu oluşan zarar karşısında ise tazminat alamıyor. Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği Genel Başkanı Hüseyin Çavuş Kelle, geçmiş yıllarda primler uygun olduğu için çiftçinin özel tarım sigortası yaptırdığını ancak maliyetler arttığı için son yıllarda çiftçilerinin büyük bir kısmının sigorta yaptıramadığını, buna kendisinin de dâhil olduğunu ifade etti. 

HERKES DİKKAT ETMELİ 

Tarım Sigortası’nın sadece dolu ve kuraklık karşısında oluşan zarar için tazminat ödediğini kaydeden Kelle, “Her yıl onlarca çiftçinin biçilmemiş ürünü çıkan yangınlar sonucu heba oluyor. Zor şartlar altında yaşamını idame ettiren üretici, tarlasının yanması karşısında da zarara uğruyor. Ve oluşan zarar da tazmin edilemiyor” dedi. 

Kelle, yangınların ya biçme esnasında biçerdöverlerden çıkan kıvılcımlar sonucu ya da özellikle yol kenarında olan tarlalara bilinçsiz insanlar tarafından atılan yanan sigara izmaritleri yüzünden çıktığını ifade etti. Vatandaşlara seyahat ederken yollara şişe veya izmarit atmaları, arazide çalışanların çalışırken çok dikkat etmeleri ve yanlarında yangın söndürücü tüpler bulundurması çağırısında bulunan Kelle şunları söyledi: “Çıkan yangınlarda sadece arpa değil, hayvanlar için yem olarak kullanılan samanlarda yanıyor. Çiftçi hem arpasından hem de hayvanlarının yeminden oluyor. Bu nedenle herkesin dikkat etmesi ve yangına neden olacak eylemlerden kaçınması gerekiyor.” 

SİGORTA KAPSAMI GENİŞLETİLMELİ 

Tarım Sigortası tüzüğü yapılırken dolu ve kuraklığın göz önünde bulundurulduğunu kaydeden Kelle, sigortanın kapsamının genişletilmesi için bir yıldır Tarım Bakanlığı ile çalışma yapıldığını ifade etti. Kelle, tüzüğün yeniden yapılandırılması gerektiğini belirterek, bunun için var güçleri ile çalıştıklarını dile getirdi. 

EYLEM SİNAYLI VERDİ 

Çiftçilerin birçok zorlukla karşı karşıya geldiğini kaydeden Kelle, halen arpa fiyatları konusunda hükümetle uzlaşı sağlayamadıklarını, uzlaşı sağlanamaması ve talep ettikleri fiyatın dışında bir rakam belirlenmesi durumunda gerekeni yapacaklarını söyledi. Kelle, ay sonuna kadar konunun netleşeceğini sözlerine ekledi.