Tarım Doğal Kaynaklar ve Gıda Bakanı Erkut Şahali, çiftçilerin arpa buğday ürün bedellerinin ödeneceği kalemin şu anda boş olduğuna işaret ederek, bunun ödenebilmesi için 13. maaşlardan kesinti yapılarak, Toprak Ürünleri Kurumu’na avans verilmesinin gündemde olduğunu söyledi.

Çiftçiler Birliği’nden, Birlik Başkanı Hüseyin Çavuş Kelle’nin de yer aldığı 50 kişilik bir grup, “Tarım Reform Paketi”ne itiraz etmek ve ürün bedellerinin neden ödenmediğini öğrenmek için bugün birlik binasında toplanarak Tarım Doğal Kaynaklar ve Gıda Bakanlığı’na yürüdü;  bakanlık önünde  davul zurna çaldı.

Tarım Doğal Kaynaklar ve Gıda Bakanı Erkut Şahali, bakanlık önüne giden grubu Bakanlık konferans salonunda kabul etti.

Bakan Şahali burada yaptığı konuşmada, çiftçilerin arpa buğday ürün bedellerinin ödeneceği kalemin şu anda boş olduğunu dile getirdi ve bunun ödenebilmesi için13. maaşlardan kesinti yapılarak Toprak Ürünleri Kurumu’na avans verilmesinin gündemde olduğunu söyledi.

KELLE: “SADECE ÇİFTÇİNİN BEDEL ÖDEMESİNE KARŞIYIZ”

Burada konuşan Birlik Başkanı Kelle, kendilerini kabul ettiği için Bakan Şahali’ye teşekkür etti.

“Tarım Reform Paketi”ne itiraz nedenlerini ve taleplerini yazılı olarak Şahali’ye sunan Kelle, bu paketin üretimi artırmayacağına inandığını kaydetti.

İki yıl kuraklığın ardından devletin, rekoltenin 150 bin tona çıktığını söylediğini ve buna göre düzenleme yaptığını anımsatan Kelle, ürün bedellerinin neden ödenmediğini sordu.

“Bu çiftçi neden altı aydır ödenmedi” diye soran Kelle, bir sıkıntı varsa üretici olarak üzerlerine düşeni yapmaya hazır olduklarını ancak sadece çiftçinin bedel ödemesine karşı olduklarını kaydetti.

Yeni yıla girerken borç faizlerinin durdurulmasını, yılbaşına kadar ilgili bedellerin ödenmesini isteyen Kelle, borçla ekim yaptıklarını hatırlattı.

Kelle, ülkenin daha büyük kaosa sürüklenmeden bu sorunun çözülmesini istediklerini dile getirerek, “ürünümüzü verdik paramızı isteriz. Bir sıkıntı varsa çözülsün” dedi.

ŞAHALİ: “DESTEKLERDEN VAZGEÇME GİBİ BİR YAKLAŞIMIMIZ YOK”

Bakan Şahali de yaptığı konuşmada, diyalog yolunun kapatılmamasının önemine dikkat çekti.

Üretimin devamı, verimliliğin artırılması ve kayıtlılığın sağlanması için reform yapma yoluna gittiklerini dile getiren Şahali, bu reformla üretim ve üretim girdilerinin kayıt altına alınması, verimlilikle ilgili öngörüde bulunulmasının sağlanması ve “gerçek üretici ve gerçek hayvancının kim olduğunun” ortaya konmasının amaçlandığını söyledi.

Şu anda herkesin her koşulda, kaynağın izin verdiği kadar desteklendiğini, devletin sahip olduğu imkanların hiçbir değerlendirmeye tabi tutulmadan dağıtıldığını söyleyen Şahali, bunun kaynak verimliliği önünde engel olduğunu anlattı.

Tarımsal üretim adına ülkenin kendine yetecek noktaya gelmesi için bazı değişiklikler yapılması gerektiğini söyleyen Şahali, hızlıca paraya dönüşecek ve üreticilerin menfaatlerini artıracak bir üretim yapısına geçilmesinin şart olduğunu anlattı.

“Ülkenin tarımsal üretim kapasitesi yüksektir” diyen Şahali, desteklemeye dayalı politikadan vazgeçme gibi bir yaklaşımları olmadığını dile getirdi.

Tarımsal üretimin gelişerek ülkeye kattığı katma değerin artırılması gerektiğini anlatan Şahali, “Destekler katma değerin artmasını amaçlamalıdır. Bizim amacımız budur. Sizlerin ne üreteceği kararı sizin takdirinizdir ama ülke ihtiyaçlarına göre destek verilmesi de önemlidir.
O yüzden bir değişiklik çalışması içerisindeyiz” dedi.

Bu reformun sadece mali boyutlu olmadığını anlatan Şahali, reformla üreticilerin üretim alanlarının uygunluğuna göre üretimlerini gözden geçirmeleri ve Tarım Bakanlığı’nın yeniden yapılandırılmasının da öngörüldüğünü kaydetti.

“13. MAAŞLARDAN KESİNTİ YAPILARAK TÜK’E AVANS VERİLECEK”

Üreticinin ortaya koyduğu emeğin karşılığını almadığının farkında olduğunu dile getiren Şahali, çiftçilerin arpa buğday ürün bedellerinin ödeneceği kalemin şu anda boş olduğunu dile getirerek, bunun ödenebilmesi için 13. maaşlardan kesinti yapılarak Toprak Ürünleri Kurumu’na avans verilmesinin gündemde olduğunu söyledi.

“ARPA BUĞDAY FONUNDAKİ KAYNAK, ŞU ANDA YERİNDE DEĞİL”

Tarım Bakanı Şahali, “ürün bedelleriyle ilgili, arpa buğday fonundaki kaynak, şu anda yerinde değildir. Dolayısıyla sizlerin ürününüzü teslim ettiğiniz anda alabileceğiniz kaynaktan sizler de bizler de yoksunuz” ifadelerini kullandı.

Şahali şöyle devam etti:

“Dolayısıyla yaratacağımız kaynak iki şekilde ortaya çıkar; bir, ürünün bu ülkede ve değerinde satılmasıyla oluşacak kaynak. İki, devletin TÜK’e olan mükellefiyetlerinin bir kısmının yerine getirilmesi şeklinde size yapılacak avans ödemedir. Herkesin alacağı kayıt altındadır. Herkesin alacağına oranlanmış bir ödeme taahhüdü söz konusudur.

Bununla ilgili yaklaşımımız 13. maaşların ödeneceği gün, 13. maaşlardan henüz formülü netleşmemiş olan, ama mutlaka yapılacağı karar altında olan ve Başbakan tarafından taahhüt edilen bir kesintiyle bu kaynağın sağlanmasıdır.

Bu kesinti 13. maaş alacak olan, 2011 sonrası istihdam edilen kamu görevlileri hariç, diğer kamu çalışanlarından yapılacak genel bir kesinti de olabilir, belirli bir oranın üzerinde gelir elde edenlerin 13. maaşından yapılacak bir kesinti de olabilir. Bunlar seçeneklerdir ve hükümet tarafından kaynak sağlandığı noktada kararlaştırılacaktır.

10 milyondan az olmamak üzere bir kesinti yapılması ve TÜK’e avans olarak aktarılması şeklinde oluşan bir formüldür ve geçerliliğini aynen korumaktadır.”

13. maaşın ne zaman ödeneceğiyle ilgili bilgi veremeyeceğini ancak alacakların bir kısmının ödenmesi için çalışmaların devam ettiğini anlatan Şahali, “Yapacağımız değişiklikler ülkedeki üretimin geliştirilmesi ve tarımın kendi kendine yeter bir noktada tutulması içindir. Bu hem gelir getirici unsurların planlanması hem de doğrudan gelir destekleriyle bu planlamanın teşvik edilmesi şeklinde bir yaklaşımdır” diye konuştu.

“MEVCUT DÜZENİ SÜRDÜRDÜĞÜMÜZ SÜRECE AÇIK VERMEYE DEVAM EDECEĞİZ”

Mevcut bütçe koşullarının ortada olduğunu, geçen yıl destekleme bütçesinin Eylül ayında tükendiğini hatırlatan Şahali, mevcut yapının sürdürülmesi halinde bu yıl bu kaynağın Haziran’da, önümüzdeki yıl Mart’ta tüketileceğini anlattı.

“Net olarak ifade etmek isterim biz, mevcut düzeni sürdürdüğümüz sürece açık vermeye devam edeceğiz” diyen Şahali, bu açığın önüne geçmenin tek yolunun ekonomiyi büyütmek olduğunu vurguladı.