Üreten kesimin sorunlarının arttığını savunan Kelle, sorunların paydaşların tek çatı altında toplanmasıyla çözülebileceğine inanç belirtti.

Birlikten yapılan açıklamaya göre Kelle, bugün birlik binasında üretici birlik temsilcilerinin de katılımıyla basın toplantısı düzenledi.

Toplantıya patates, narenciye, zeytin, enginar gibi üretici birliklerinin yanı sıra, Arıcılar Birliği, Veterinerler Hekimler Birliği ile Ziraat Mühendisleri Odası ve Kaplıca Balıkçı Kooperatifi adına temsilciler katıldı.

Basın toplantısında Çiftçiler Birliği’nin 700 metre kare alana yapacağı yeni bina hakkında detaylı bilgi veren Kelle, “tarım vizyonunu değiştirme”, “sorunları ortak şekilde çözme”, “Tarım Bakanlığı’ndaki mevcut bütçenin eşit şekilde dağılımını sağlama” “paydaşların sorunlarına çözüm bulma” ana hedeflerinden söz etti.

“HER BİRLİK BAĞIMSIZ OLACAK”

Her birliğin kendi içinde bağımsız hareket edeceğini, binada yer alacak birliklerinse basın toplantısına katılan birlikler olacağını dile getiren Başkan Kelle, “Destekleme politikalarına yön vereceğiz, tarımdaki reformlara öncülük edeceğiz, sıkıntıları tek elden, kapalı kapılar ardında değil masaya yatırarak çözeceğiz” dedi.

Ürün pazarlama kooperatifini hayata geçirmenin de hedefleri arasında olduğunu vurgulayan Birlik Başkanı Hüseyin Çavuş Kelle, “Girdilerimizin düşürülmesi, tarım sektöründeki ihtiyaçlarımızın tek elden pazarlanması, iç piyasadaki ürün fiyatlarının dengelenmesi için bu kooperatifin hayata geçmesi zorunludur” şeklinde konuştu.

Basın toplantısındaki konuşmasında yeni hastalıklara da dikkat çeken Kelle, “Bunlarla ilgili mücadeleyi Ziraat Mühendisleri Odası ve Veteriner Hekimler Birliği ile vermek, sorunları minimum düzeye indirmek, tarım politikasını geliştirmek istiyoruz” dedi.

AKÇIN, YEŞİLADA, ÖZUYANIK, KOZOK VE DAYIOĞLU DA SÖZ ALDI

Kelle’nin ardından söz alan Narenciyeciler Birliği Başkanı Turgut Akçın tarım politikalarının geliştirilmesi için hükümetlere büyük görev düştüğünü ifade ederken, Patates Üreticileri Birliği Başkanı Ahmet Yeşilada, hükümeti “üretimi desteklememe, insanları tembelliğe itmekle” suçladı.

Özel sektörün para kazanmadığını, yatırımlarını zorla yaptığını savunan Yeşilada, “Üretmezsek tükeneceğiz. Üretmek ve kazanmak zorundayız’’ dedi.

Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Ozan Özuyanık, “Hiçbir tarım politikası çiftçiyi, hayvancıyı birbirine düşürecek düzeyde olmamalıdır” diyerek, ülkedeki tarım politikasını eleştirdi.

Arıcılar Birliği adına konuşan Hasan Kozok da üreticilerin sorunlarının aynı noktada olduğunu belirterek, “Temel amaç birlikte hareket etmektir” dedi.

Lefke Narenciye Üreticileri Birliği adına konuşan Sami Dayıoğlu ise, üreticilerin birlikte hareket etmesinin önemine dikkat çekerken, Zeytin Üreticileri Birliği adına konuşan İrfan Çelik, ithalata dayalı değil üretime dayalı sürdürülebilir bir sektör talepleri olduğunu vurguladı.

Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği’nden verilen bilgiye göre, restorasyonu Türkiye Cumhuriyeti’nin Lefkoşa Büyükelçiliği’nin katkılarıyla gerçekleşecek binanın yılsonuna kadar tamamlanması hedefleniyor. Her üretici birliğinin odasının olacağı binada, ortak sekreter olacak. Binada bir de konferans salonu bulunacak. Çok amaçlı kullanılacak binada şu an için 15 üretici birliği yer alacak.