Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği Başkanı Hüseyin Çavuş Kelle BRT’de Aziz Kararaiziz’in sunduğu Günlük Programına telefonla katılarak, Tarımda yapılacağı açıklanan reformu değerlendirdi. Kelle, alel acele hazırlanan bir reforumun kabul edilmesinin imkansız olduğunu ifade ederek, yapılanın üreticiyi desteklemesi gerektiğini söyledi.

Üretimin nasıl artırılacağının değerlendirilerek bir reform hazırlanması gerektiğini anlatan Kelle, bakanlığın açıkladığı reformu üretici ile konuşulmadan hazırlanan bir dayatma olarak niteledi.

Kelle, “Hazırlanan reform ülkenin tarım sektörü bilinmeden yapıldı. Bu üzerinde çok uzun süre çalışılması gereken bir konudur. Bizim onaylayabileceğimiz bir reform hayata geçirilebilir. Çünkü tarımla uğraşan ve hayatlarını idame ettiren bizleriz” dedi.

Bakan Şahali’nin bazı ürünlere belli bir kısıtlama getirileceği söylemlerini de eleştiren Kelle, kısıtlamaların neye göre belirleneceğini sordu. Tarımsal arazilerin dağıtımı konusuna da değinen Kelle, devletin tarımsal arazileri bilmediğini ve bunu üretici sayesinde öğrenmeye çalıştığını iddia etti ve bu konuda hazırlanan çalışmaların üreticiye destek vermeyeceği görüşünü dile getirdi.

Kelle, reformların Güney Kıbrıs ile karılaştırılarak yapılmasını da istedi ve onların tarıma ve üreticiye verdiği desteklerin iyi değerlendirilmesini istedi. Kamu çalışanlarının çiftçilik yapamayacağı yönündeki kısıtlamaları da eleştiren Kelle, bugünkü sıkıntıların kalıcı reformların hayata geçirilmemesine bağladı ve dünyadaki tarım sektöründeki uygulananların örnek olarak alınmasını istedi.

Bütçe açığının tarım sektöründen çıkarılmaya çalışıldığını da savunan Kelle, reformu üretimi engelleyen bir çalışma olarak nitelendirdi.