Birlik Başkanı Kelle yaptığı açıklamada tarım sektöründeki sıkıntıları ele aldı.

Tarım sektörünün çıkmaza sürüklendiği bu dönemde bakanlığın bu çıkmazlar konusunda çaresiz kaldığını savundu.

2015 yılından beri tüm üretici sektörlerinin alacağı olduğunu hatırlatan Kelle, kuru tarımda DGD’lerin, faiz farklarının, dolu tazminatlarının ve mazot paralarının ödenmediğinin altını çizdi.

Hükümetlerin devamlılığını düşünerek, 2015 yılından beri almamız gereken Mayıs ayı alacaklarımızın üzerinden bir yıl geçmesine rağmen henüz alacaklarımızla ilgili bir ödeme yapılmamıştır.

Kelle, ‘’ödenmesi gereken desteklerin ödenmemesi için hiçbir mazeret gösterilemez’’ dedi.

Kelle konuşmasını şu sözlerle devam ettirdi;

 ‘’2016 yılında büyük bir kuraklıkla karşı karşıyayız. Geçen yıl 110 bin ton civarı olan rekoltenin bu yıl 6-8 bin ton civarında olduğu gözlemlenmektedir. Bu, bizi tohumluk açısından büyük bir sıkıntıya sokmuştur.

 Bu yıl hasadı yapılan az miktardaki ürünün nasıl bir politika ile üreticiden alınıp tohumluk olarak yeniden üreticiye verilme noktasında adım atılacaktır!!!

Üretimimin devamlılığı için ana girdilerden biri olan bu tohumluluğun üretimde devamlılığı çok önemlidir. Bu yüzden defalarca uyarmamıza rağmen hiçbir şekilde çalışma başlatılmamış ve çözüm üretilmemiştir. Kıbrıs Türk Üreticisinin 2015  yılından 15 milyon tl DGD alacağı bulunmaktadır. 2015 Haziran ayından beri 1 milyon tl dolu zararı, ürün bedelleri faiz farkı 1 milyon tl alacağımız bulunmaktadır. Üreticilerimizin yeni sezona hazırlanmasında çok büyük sıkıntılar vardır. Biz bugüne kadar yaptığımız eleştiriler ve çağrılarla gelmiş geçmiş tüm hükümeti motive etmeye çalıştık. Ama görüyoruz ki mevcut hükümet bu motivasyondan yoksundur.

2016 yılının haziran ayına gelinmesine rağmen  halen DGD ödemeleri ve kuraklık tazmini noktasında hiçbir çalışma yoktur.

2016 ekim sezonu hak edişimiz olan 5.5 milyonluk Mazot desteği ile ilgili bir çalışma da görmüyoruz. Geçmiş hükümet döneminde meclise renkli akaryakıt ile ilgili bir yasa tasarısı gitmiştir. Akaryakıt bizler için ve ülkedeki tüm üretim sektörü için çok önemli ana girdilerdendir. Bu bağlamla biz de Çiftçiler Birliği olarak renkli akaryakıta geçiş noktasında destek belirtmiştik. O dönem tek sıkıntının uygulamada olduğunu ifade etmiş ve bunun çözülmesini talep etmiştik.

Akaryakıt konusunda uygulanacak olan seyrüseferlerin akaryakıta aktarılma konusunu da kabul etmeyeceğimizi kesin bir dille ifade ettik. Çünkü araçlarımızın seyrüseferden  muaf olduğu ve bu uygulama hayata geçtiği takdirde üreticilerimizin tükettiği yakıta bağlı olarak 5 ve 10 yıl içerisinde araçlarımızı yeniden satın alma noktasına getirileceğini ifade ettik.

Bugüne kadar sayın bakanın tüm bu konularla ilgili tarafımıza bir açıklama yapması için bekledik. Ama görüyoruz ki bu konularla ile ilgili hiçbir açıklama ve çözüm önerisi gelmemiştir.

Şunun bilinmesini isteriz ki tarımdaki girdilerin düşürülmesi ve tüketiciye yansıtılması hükümet edenlerin ellerindedir. Örneğin Rum tarafında litresi 1.60 – 1.70 TL olan çiftçi akaryakıtının ülkemizde 3.20 TL olması girdileri ne kadar yükselttiğini ve tüketiciye de ne denli büyük oranda yansıdığının bir göstergesidir.

Şuan vergisiz mazot kullanıyor olsaydık akaryakıtın litresi 2 TL civarında olacaktı, bu da tüm ürünlere yansıyacak ve tüketici ucuza tüketecekti.

Süt konusunda da bir çıkmaz vardır. Ciddi bir çalışma yapılmalıdır. Şuan ne hayvan varlığı ne süt üretimi ne elde kalan süt ne de eldeki ürün konusunda elle tutulur bir çalışma yoktur.

Ne bu hükümete ne bakanlığımıza ne de KKTC’ye çaresizlik yakışmıyor. Kabullenemeyeceğimiz tek nokta Kıbrıs Türkü’nün çaresizliği olur.

"YA ÇARESİZSİNİZ YA DA ÇARE SİZ OLACAKSINIZ"

Eğer söylemlerimizi dikkate almazlar ve mevcut sıkıntılarımızı giderme noktasında bir adım atılmazsa giderek söylemlerimizi sertleştireceğiz ve bundan sonra doğacak sorunlarda sorumluluk kabul etmeyeceğiz. Hükümeti derhal tarım noktasında çare ve politika üretmeye davet ediyoruz.

Mevcut hükümetin, tarım politikasının ne olduğunu bilmek istiyoruz.

 İlk kez tarım politikasını ve vizyonunu açıklamayan bir bakanla karşı karşıyayız.

Biz ekmek paramıza, ülke ekonomisine katkı koymak adına, bu ülkenin var olma noktasında  üretmeye devam edeceğiz. Bizim umutlarımızı kırmak isteseler de bir kişi bin kişi olarak yeniden yeşererek bu toprakları 41 yıldır yeşerttiğimiz gibi yeşertmeye devam edeceğiz.

Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği Genel Sekreteri İbrahim Alkan yönetim olarak aldıkları kararı açıkladı.

Alkan Tarım Bakanının Birlik başkanına şahsi saldırıda bulunmasının kabul edilemez olduğunu dile getirerek, yönetim olarak Tarım Bakanını birlik başkanının şahsını hedef alan açıklamalardan dolayı kınadıklarını belirtti.