Kıbrıs Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı (KEMA) Başkanı Orhan Aydeniz, KKTC’de çam kese böceği tehdidi altında 22 bin 300 hektarlık alan bulunduğuna işaret ederek, çam kese böceği ile mücadelenin önemine dikkat çekti.

KEMA Vakfı Başkanı Orhan Aydeniz yaptığı yazılı açıklamada, her yıl ortalama 7  – 10 bin  hektar orman alanının çam kese böceği zararı ile karşı karşıya geldiğini, geçen yıl 6 bin hektar alanda şiddetli, 3 bin  hektar alanda da orta şiddetli olmak üzere toplam 9 bin  hektar alanda böcek tahribatı olduğunu vurguladı.

Aydeniz, geçen yıl ,  etkin ve ana mücadele olan havadan biyolojik mücadele yöntemi ile mücadele yapılmadığı için bu yıl böcek popülasyonunun katlanarak arttığını , ormanlara yapacağı zararın da  buna paralel olarak artacağını belirtti.

Çam kese böceği  ile mücadele yöntemlerine değinen Aydeniz, ”Ülkemizde 6 – 7 bin.TL maliyeti olan bir hektar ağaçlandırma alanının çam kese böceğine karşı ilaçlanması 300 – 350 TL’ dir.Ağaçlama maliyetinin 1/23’ ü olan biyolojik ilaçlamayı mutlaka yapmamız gerekmektedir.En son 2013 yılında uygulanan ve 2014 yılında ara verilen biyolojik larvasit uygulamasının böceğin yoğun olduğu bu yıl da yapılarak kesintisiz devam edilmesinin sağlanması büyük önem arzetmektedir” dedi.

Aydeniz mücadeleye çok az bir zaman kaldığını, teknik olarak planlamanın ivedilikle yapılması ve böceğin ağaçlara zarar  vermeden önce uygulamanın bitirilmesinin esas olduğunu kaydetti.