Kıbrıs Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı (KEMA)  Mütevelli Heyeti Başkanı  Orhan Aydeniz, Avrupa Birliği’nin (AB) KKTC’deki sivil toplum örgütlerine yaptığı yardımdan KEMA’nın da yararlandığını belirterek, proje bazındaki yardımlar hakkında bilgi verdi.

Aydeniz, 2009 yılında hazırladıkları ve Lefkoşa’daki AB yetkililerine sundukları “Bebek fidan projesi”nin uygun görülerek finanse edildiğini kaydetti.

Aydeniz yayınladığı yazılı açıklamada, onaylanan projenin bir kopyasının bilgi için KKTC Maliye Bakanlığı’na ve vergi dairesine verildiğini de bildirdi.

Projenin 2010-2011 yılları arasında, KKTC Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı, Orman Dairesi ve Şehit Yalçın İlkokulu işbirliği ile uygulandığını anlatan Aydeniz, projenin amacının, gelecek nesilleri oluşturacak çocukların çevre duyarlılık ve bilincini artırmak olduğunu ifade etti.

Bu amaçla pilot okul olarak belirlenen Şehit Yalçın İlkokulu’ndaki öğrencilere, doğasal çevre konusunda, 10 video sunumu yapıldığını belirten Aydeniz, bu sunumların yaklaşık 1 saat süreli olduğunu, KEMA Vakfı’ndaki değişik uzmanlar tarafından hiçbir ücret alınmadan yapıldığını vurguladı.

Aydeniz, açıklamasında, proje uyarınca Okulda toplu olarak temin ettikleri poşetlere ağaç tohumu dikildiğini ve sınıf öğretmenlerinin, öğrencilere dikilen tohumun bakımını yaparak fidan yetiştirmesini ev ödevi olarak verdiğini kaydetti.

Bu çerçevede KEMA Vakfı olarak toprak, tohum ve poşet temin ederek öğrencilere toplu olarak tohum dikimi yaptırdıklarını ve bakım hakkında bilgi verdiklerini de belirten Aydeniz, aynı yılın dikim sezonunda okul öğrencilerinin ev ödevi olarak yetiştirdikleri fidanların, törenle KEMA Vakfı’na tahsis edilen 10 dekarlık alana dikildiğini de hatırlattı.

AB yardımlarının çok ayrıntılı projelere bağlı olarak verilip, verilen mali yardımın projede gösterilen amaçlar için kullanılmasının sıkı şekilde kontrol edildiğini de belirten Aydeniz, tüm harcamalar yapılmazdan önce, Lefkoşa’daki AB Destek ofisindeki proje sorumlularının onayının alındığını ve ödemelerin makbuza bağlı olarak yapıldığını kaydetti.

Aydeniz, proje uyarınca AB’den alınan 43 bin 768 Euro hibenin, aşağıda gösterildiği şekilde kullanıldığını açıkladı:

“KEMA Vakfı için icar edilen ofisin kirası, Koordinatör’ün maaşı, muhasebe (hesapların denetlenmesi için),ulaşım (öğrencilerin ağaç dikilecek alana götürülmesi için), öğrencilere promosyon olarak verilen şapkalar için, eğitim faaliyetlerinde kullanılmak amacı ile alınan elektronik cihazlar (kamera, projektör, ses cihazı, laptop), ağaçlandırılan 10 dekar alanın etrafının baklavalı tel ile korumaya alınması ve telin altının beton ile takviyesi, 10 tonluk su deposu, damlama sulama şebekesi, kitap basımı, idari masraflar (internet, telefon, kırtasiye, pankart ve koruluğa konulan tabela bedeli.”

Aydeniz, ayrıca Projenin örnek alınarak diğer okullarda da uygulanması amacıyla, projenin tanıtımı ve fidan dikimi hakkında bilgi içeren 20 bin adet kitapçığın ülkedeki tüm  ilkokullara hibe edildiğini açıkladı.

Aydeniz, açıklamasında, “KEMA Vakfı Başkan ve Mütevelli Heyeti projenin ülkemiz yararına başarılı bir şekilde uygulanıp tamamlanması için, tüm faaliyetlerin yürütülmesinde hiçbir maddi çıkar elde etmeden gönüllü olarak hizmet etmiştir. Kamuoyunun takdir ve bilgisine sunulur” ifadelerine yer verdi.