Kıbrıs Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı (KEMA), hükümetin taş ocaklarından kaynaklanan sorunların çözümünde göz boyamaya çalıştığını savundu.

KEMA Başkanı Orhan Aydeniz yaptığı yazılı açıklamada, hükümeti eleştirerek “ilgili bakanın ve hükümetin hala daha bu sorunu çözmek yerine, göz boyamak niyetinde olduğu anlaşılmaktadır” dedi.

Taş ocaklarının yarattığı sorunlara yönelik çözümlerin bilindiğini ve en kısa zamanda hayata geçirilmesi gerektiğini ifade eden Aydeniz,  “İlgili bakan ve hükümet, yeniden çözüm şekilleri için çalışma yaptırmak ve konuyu sürüncemede bırakmak yerine, uygulamaya geçmeli” dedi.

ÇOK CİDDİ VE ÜRKÜTÜCÜ

Çevre açısından gelinen noktanın “çok ciddi ve ürkütücü” olduğunu belirten Aydeniz, Beşparmak dağının güneyinde, Değirmenlik ile Kozanköy arasındaki hat üzerinde, aralıklarla sıralanan taş ocaklarının bulunduğu alanlarda, dağın doğal görünümünün değiştiğini ve 30 ile 50 metre yüksekliğinde ayna olarak tabir edilen 90 derecelik uçurumlar oluştuğunu belirtti.

Taş ocaklarında yapılan patlatmalardan çıkan gürültü ve toz kirliliğinin de insanlar, bitkiler ve tüm yabani canlılar üzerinde ciddi olumsuzluklara neden olduğunu kaydeden Aydeniz, “Olumsuzluklar; geçmişte yapılan hatalardan, günü birlik yönetim anlayışından, ihmallerden ve popülizmden kaynaklanmaktadır” dedi.

EN ÖNEMLİ HATA

Geçmişte yapılan hatalardan en önemlisinin, taş ocaklarının belirli bir bölgede toplanması yerine, Beşparmak dağlarının güney cephesinde geniş bir hat üzerine yayılması olduğunu savunan Orhan Aydeniz, taş ocakları geniş bir hat üzerinde bulunduğu için ortaya çıkan toz, gürültü ve sarsıntı daha geniş bir doğayı ve daha fazla canlıyı olumsuz yönde etkilemektedir” dedi.

ÖNLEMLER

Taş ocaklarının dar bir alanda toplanmış olması halinde, tahribatın dar bir alanla sınırlı kalacağını ifade eden Aydeniz, tüm taş ocağı faaliyetlerinin bir alanda yapılması, faaliyetlerine son verilecek taş ocaklarının teras yapılarak ağaçlandırılması ve taş kırma işleminin kapalı alanlarda yapılması gerektiğini sıraladı.

Orhan Aydeniz İzmir’in Bornova ilçesindeki taş ocaklarından yaşanan sorunun da söz konusu önlemler alınarak ortadan kaldırıldığını söyledi.

Öngörülen önlemlerin ödünsüz uygulanması gerektiğini ifade eden Aydeniz, “Şimdiki durumun sürdürülebilir olamayacağı ve faaliyetlerin mutlaka sıkı bir  disiplin altına alınması gerektiği  halkımızın ezici çoğunluğu tarafından kabul edilmektedir” dedi.