Kıbrıs Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı (KEMA),  ileriki dönemde  çam kese böceğiyle   biyolojik larvasit yöntemiyle mücadele edilecek olmasının önemli bir adım olduğunu vurgulayarak, şartnamede değişiklik yapılmasını uygun bulduğunu açıkladı.

Vakıf Başkanı Orhan Aydeniz yaptığı yazılı açıklamada,  çam kese böceğiyle ilgili 2013 yılından bu yana hiçbir etkin mücadele yapılmadığını savunarak, bu yönde adım atan ilgili bakanlıkları kutladı.

Aydeniz,  uygulamada kullanılacak biyolojik larvasitin içerdiği aktif maddenin insanlara, diğer canlılara ve çevreye risk teşkil etmeyen yüksek etkinliği kanıtlanmış ,ormancılıkta yaygın olarak kullanıldığı ispatlanmış bir ürün olmasına dikkat edilerek iyi bir teknik şartname hazırlanmasının  büyük önem arz ettiğini kaydetti.

Aydeniz,  ilk şartnamenin söz konusu  hassasiyetleri tam olarak dikkate alan bir şartname olmadığının görülerek şartnamede değişiklik yapılmasının isabetli bir karar olduğunun altını çizdi.

Aydeniz, “AB bitki koruma direktifinin Annex 1 listesinde aktif madde bazında listelenmiş olmayan bir ürünün ülkemize girmesi kesinlikle yasak olmalıdır. Doğru olan budur. Şartnamede yapılan değişiklik de bunu öngörmektedir” dedi.

Aydeniz, çevre örgütlerinin bu hassasiyetlerinin, bazı kesimlerce çarptırılması ve kamuoyunda kafaların karıştırılmasına yönelik çabaları doğru bulmadıklarını ifade etti

Aydeniz, etkinliği ve güvenliliği konusunda, kanıtlanmış hiçbir bilimsel araştırma yapılmamış, AB onayı ve ruhsatı olmayan biyolojik bir ürünün ülkeye girişine izin verecek tüm çabalara karşı olacaklarını,  şartnamede yapılan iyileştirmeyi uygun gördüklerini bildirdi.