Teoman TURAN 

Yıllar önce Derinya’da Türk bayrağını indirmeye çalışan Rum Solomos’u kendisinin vurmadığını açıklayan Akın, benzer bir durumun şimdi yaşanması halinde neler olabileceğini şu sözlerle anlattı 

Eski Tarım Bakanı, Demokrat Parti Ulusal Güçler Parti Meclisi Üyesi Kenan Akın, yıllar önce Derinya’da, Türk bayrağını indirmek isteyen Kıbrıslı Rum’un vurulması olayı ile ilgisi olmadığını belirterek, “Benzer bir olay olsa bu eylemi bizzat ben yapardım” dedi. 

Kırmızı bültenle halen arandığına dikkati çeken Akın, “Ben o zaman da söyledim, gelin silahımı alın ve balistik yapın” ifadelerini kullandı. Eski Tarım Bakanı, Demokrat Parti Ulusal Güçler Parti Meclisi Üyesi Kenan Akın, konuk olduğu Ada TV’de Gözde Bekir’in sunduğu Günaydın Ada programında gündem yaratacak açıklamalarda bulundu. 

“ŞİMDİ OLSA BİZZAT BEN YAPARDIM” 

14 Ağustos 1996’da, Derinya’da Türk bayrağını indirmeye çalışan Rum Solomos Solomu’nun vurulması olayıyla ilgili konuşan Kenan Akın, önemli açıklamalarda bulundu. Akın, “Şimdi olsa bu eylemi bizzat ben yapardım” dedi. 

“KURŞUNU SIKAN KİŞİ BEN OLURDUM” 

O dönem hakkında “kırmızı bülten” çıkarıldığını doğrulayan Kenan Akın, o olayda suçu olmadığını ama şimdi benzer bir durum yaşanmış olsa o kurşunu sıkan kişinin kendisi olacağını söyledi. Akın şu ifadeleri kullandı: 

“KIRMIZI BÜLTENLE HALEN ARANIYORUM” 

“Kırımızı bültenle halen aranıyorum. Rum benim orada bulunmamdan ve bir hafta sonra da Tarım Bakanı olmamdan dolayı Solomos Solomo’yu vuran kişiler arasında yargılanmak üzere tutuklanmam için, Interpol’a müracaat edildi. Ben o zaman söyledim; gelin alın silahımı balistik yapın dedim. Gündem o değil. 1996 yılında yaşanmış olan bir olay. Bugün öyle bir şey olsa bayrağımıza gelecek bir şey olsa ben onu fiilen yaparım. Çünkü sınırımı ihlal etti. 

“BAYRAK NAMUSUMUZDUR, ÖYLE BİR SUÇTAN DOLAYI UTANIYORUM”” 

Böyle bir olaydan ötürü suçlanmaktan hiç utanmadığını belirten Eski Tarım Bakanı, Demokrat Parti Ulusal Güçler Parti Meclisi Üyesi Kenan Akın, sözlerini şöyle sürdürdü: 

“Bayram bizim namusumuzdur. Şerefimizdir. Öyle bir suçtan dolayı utanmıyorum. Ama orada polisimiz, askerimiz Güvenlik Kuvvetlerimi var. Solomu’nun vurulması için emir veren kişinin bir dönem milletvekili olduğunu belirttim. Hatta ismini de söyledim diye kıyametler koptu. İsmini söylememe gerek yok. O bile daha sonra tepki koyabilecek kadar acizleşti. Emir vermişsin. Hatta güvenlikte görevli bir komutana ‘onu istiyorum’ diye emir veriyor. Ama meclise gelince buna tepki koyacak kadar zavallı acizleşti. Ben böyle bir suçtan dolayı suçlamaktan dolayı hiç utanmıyorum.” 

14 Ağustos 1996’da Gazimagosa sınır kapısındaki protestolar olmuş daha sonrasında ise KKTC topraklarına geçerek sınırda asılı olan Türk Bayrağı'nı indirmeye çalışan Rum Solomos Solomu, Türk askerinin 'Dur' emrini ve göndere tırmanırken uyarı ateşini dinlemeyip, eylemine devam etmesi ve akabinde bayrağı indirmek üzere iken boynundan vurularak öldürülmesiyle son bulmuştu. 

SANİYE SANİYE GÖRÜNTÜLENMİŞTİ 

Olay kameralar tarafından saniye saniye görüntülenmişti. Solomu bu eylemi gerçekleştirirken ağzında sigara olması dikkatleri çekmiş ve sigara üzerine yapılan incelemede uyuşturucu madde olduğu tespit edilmişti. 

“UTANIYORUM” 

Eski bir bakan olarak tarımda yaşanılan sıkıntılara karşı hükümetin duyarsızlığını da değerlendiren Akın, bu acizlikten ötürü emeğini ve ekmeğini topraktan çıkaranların sahipsiz bırakılmasının kabul edilemeyeceğini belirtti: 
Kenan Akın şöyle dedi: 

“20 yıl siyaset yapmış bir kişi olarak utanıyorum. Üreten insanımızın bu kadar sahipsiz, gariban bir şekilde, desteksiz bir şekilde bırakılması mantıklı değil . Bu insanlarımız toprağımıza sahip çıkmış, devletten iş istemeyen ve bu ülkeden tüketen insanlara karşı üretim sorumluluğu taşıyan insanlardır. Bugün baktığımızda ne hayvancımız, ne de çiftçimiz mutlu değil. Arpa gelecek alınacak, bu arpaların parası alınacak ve yeni bir döneme girilecek. Bunu dahi organize etmekten aciz bir yönetim yapısı var.” 

“ŞAHALİ YETER Kİ İSTESİN, 1 HAFTA İÇİNDE O KAYNAĞI BULUR GETİRİRİM” 

Sorunların aşılması için ilgili bakan Erkut Şahali’nin kendisine müracaat etmesi durumunda yardımcı olabileceğini söyleyen Akın, iddialı konuşarak, şöyle dedi: 

“Sayın Tarım Bakanı, elini açmış dua eden çiftçilere para kaynağı bulur. Eğer bulamıyorsa ben kendisine yardımcı olurum. Ben şu anda sorunu çözmek için hazırım ve varım. Yeter ki, desin; ‘lütfen bana yardımcı ol desin’. Bir hafta içinde üreticilerin bütün alacaklarını karşılayabileceğimi, anavatandan sağlayacağımı iddia ediyorum.” 

Türkiye’yle geçmiş yıllarda olan samimiyetin kaybolduğunu söyleyen Akın, yaşanılan sıkıntıların kaynağı olarak da bu durumu gösterdi. 

“SUYU YÖNETECEKSİN, PEKİ BEDELİNİ KİM ÖDEYECEK?” 

Su tartışmalarıyla ilgili “yönetim” karmaşasını da değerlendiren Akın, “Kıbrıslı Türklerin üzerine düşeni yapmadığını belirterek” eleştirilerde bulundu. Kenan Akın, “Suyu yöneteceğim. Peki bu bedelleri kim ödeyecek. Ödeyin peşin o zaman. Böyle bir kapasitemiz yok. Ama maalesef Diğer konularda olduğumuz gibi daha doğrusu Kıbrıs’ın genel yapısına bakıldığında doğru yapımız yok.” 

“MÜZAKERE SÜRECİNDEN BİR SONUÇ ÇIKACAĞINA İNANMIYORUM” 

“Müzakere sürecine dair bir çözüm öngörüyor musunuz” sorusunu da yanıtlayan Akın şu ifadeleri kullandı: 

“Arzulayan taraf olarak AB ülkeleri biraz samimi ve dürüstlerse veya edeplisyseler, Rumların silahlanmasını durdururlar. İki toplumun bir arada yaşamasını sağlamak için çaba gösteren arabulucular, diğer taraftan da Türk askeri gitsin diyorlar. Peki Rum tarafına neden silah satılıyor? Arabulucular çözüm olana kadar Rum tarafına silah satışı durdursun. Bunu gördükten sonra çözüm olacağına inancım sıfır.”