Suna Erden

Girne’de asırlık zeytin ağaçlarının bulunduğu Zeytinlik köyü sakinlerinin huzuru, Nisan ayında köylerine asılan bir duyuru ile kaçtı. Köylerine üç öğrenci yurdu için izin başvurusu yapıldığını öğrenince endişeye kapılan köy sakinleri, bunun gerçekleşmesi durumunda köylerinin otantik yapısının yok olacağını ve ayrıca köyün 3 yurdu kaldırabilecek alt yapıya sahip olmadığını ifade etti. Star Kıbrıs’a konuşan köy sakinleri, Kalkınma Bankası’nın 8 yurt için teşvik verdiğini, teşvik verilen yurtlardan 3’nün Zeytinlik Köyü’ne, 2’sinin ise köy dışına yapılması için Şehir Planlama Dairesi’ne izin başvurusu yapıldığını anlattı. Dairenin henüz izin vermediğini belirten köy sakinleri, Nisan ayında köyün bazı yerlerine çok katlı yapılaşma ile ilgili bilgi toplantısı yapılacağına dair ilan asıldığını, Girne Belediyesi ve Şehir Planlama Dairesi’nin ortaklaşa düzenlediği toplantıya katıldıklarını ve orada yurt yapımına karşı olduklarını söylediklerini açıkladı. Yurt yapılması için izin talep edilen yerlerde asırlık zeytin ağaçları olduğunu kaydeden köy sakinleri, inşaat yapılması halinde bu ağaçların ziyan olacağını ve buna asla müsaade etmeyeceklerini söyledi. Köy halkı, “Eğer böyle bir şey olursa tüm köy halkı kendisini ağaçlara zincirleyecek” dedi. Köy sakinleri, mücadeleye başladıklarını, oluşturdukları Zeytinlik/Templos Koruma İnisiyatifi ile yetkili makamlara ziyaretlerde bulunup konuyu ilettiklerini ifade etti. 

Gürcan Bayramoğlu, “Hukuki süreç başlatırız” 

“Nisan ayının ilk haftasında köyün çeşitli yerlerine İyi İdare Yasası’nın 11.Maddesi gereğince 4 ayrı duyuru asıldı. Bu duyurularda çok katlı projeler yapılacağı, köy halkının katılımı ilkesi gereğince toplantı ilanı yapıldı. Girne Belediyesi ve Şehir Planlama Dairesi’nin toplantısına gittik. Kendilerine duyuru hakkındaki görüşlerimizi ilettik. Öğrendiğimize göre Kalkınma Bankası’ndan yurt yapımı için teşvik alanlar, üç yurdu köy içine iki yurdu ise köy dışına yapmak için izin başvurusunda bulundu. Nüfusu bin 500 olan bu köye, 500 kişilik yurt yapmayı planlıyorlar. Köyde alt yapı ve kanalizasyon mevcut nüfusa yeterli değilken 500 kişinin daha buraya aktarılması büyük sorunlara neden olur. Ayrıca köyün özelliğinden dolayı yollarımız çok dar. Bu durumda yurt yapılması halinde sıkıntılara neden olacak. Köyde asırlık zeytin ağaçları da bulunuyor. Yapılaşma ağaçlara da zarar verecek. Öğrencilerin yaşam tarzları ile köy halkının uyuşacağını da düşünmüyorum. Şuanda verilmiş bir izin yok ancak yurt yapımı için izin talebi var. İmar Yasası çıkmadan da böyle bir iznin verilmesi doğru değildir. İzin verilmesi halinde hukuki yollara da başvurulacaktır.” 

Çiğdem Yücel Kazın, “Köyü yapısı bozulur” 

“Ben 2 buçuk yıl önce evlenip buraya yerleştim. Daha önce Bodrum’da yaşıyordum. Buranın sakinliği ve doğal güzelliği için bu köye yerleştim ve kesinlikle bozulmasını istemiyorum. Ayrıca bu köyün kanalizasyonu, alt yapısı yok ve yolları çok dar. Burada üç tane yurt yapılması demek köyün tamamen değişmesi ve kötüye gitmesi demek olur. Yurt yapılırsa otobüsler de gidip gelmek zorunda kalacak. Öğrenciler için eğlence mekânları da açılacak. Köy halkının yaşamı tamamen değişecek ve buradaki otantik yapı bozulacak. Biz buna asla müsaade etmeyeceğiz.” 

Eray Aşık, “Zeytinlik Girne’nin akciğeridir” 

“Zeytinlik köyü Girne’nin Akciğerleridir. Buranın bozulması Girne’nin bozulması anlamına gelir. Köy halkının huzurunu bozacak yapılaşmaya karşıyım. Eğer illaki bir yapılaşma olacaksa köyün yapısına uygun olmalı. Çok katlı yapılar köyü sadece bozar ve doğasını yitirmesine neden olur.” 

Melike Bisikletçiler, “bazılarının menfaatine olur” 

“İmar Yasası çıkmadan yurt yapılması çok tehlikelidir. Girne’nin her yerinde alt yapı ve kanalizasyon eksikliği varken ve bu köyde de bu eksiklik çok fazla hissedilirken yeni yapılaşma olması sadece köyün kötüye gitmesine neden olur. Bize yurt ve üniversite yapılaşmasının iyi bir şey olduğunu, ekonomiyi kalkındıracağını söyleseler de ben yapılacak yurtların birkaç kişinin menfaatine hizmet edeceğini, köye de zarar vereceğini düşünüyorum.” 

İbrahim Aydın, “yurtları okullara yakın yerlerde yapsınlar” 

“Eğer öğrenci yurdu gerekliyse bunları köyümüzün içine değil, üniversitelere yakın yerlere veya yerleşim yerlerinin dışına yapsınlar. Her tarafında asırlık ağaçlar olan, kendi halinde bir köye üç tane yurt yapmanın bir anlamı yok. Bu sadece köyün otantik yapısını bozar ve köy halkının huzurunun kaçmasına neden olur.” 

Kenan Denizkan, “Asla izin vermeyiz” 

“Zeytinlik köyü tarihi geçmişi ve asırlık zeytin ağaçları ile paha biçilemez bir yerdir. Asırlık zeytin ağaçlarını talan etmelerine asla izin vermeyeceğiz. Tarihi söküp atmalarına müsaade etmeyeceğiz. Bu köydeki en yaşlı zeytin ağacı 800 yıllıktır ve köy halkının çoğu zeytincilik ile geçinmektedir. Yasalarımıza göre, zeytine ağaçları koruma altındadır ve asla kesilemez. Sadece yerleri değiştirilir. Bu nedenle karşımıza, “Zeytin ağaçlarının yerini değiştirip, yeniden ekeceğiz ve bakacağız” bahanesi ile gelmesinler. Köy halkı asla buna müsaade etmeyecektir. Hepimiz inşaat izni verilmesi halinde kendimizi ağaçlara zincirleyeceğiz. Biz ölümlüyüz ancak zeytin ağaçları ölümsüzdür. Çocuklarımıza, torunlarımıza yeşil alanlar bırakmak istiyoruz.”