Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ercan Hoşkara ile DAÜTV sunucusu Çiğdem Duvarcı’nın moderatörlüğünde gerçekleştirilen “Kent ve Mimarlık” adlı programa bu hafta DAÜ Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Münevver Özgür Özersay ve DAÜ Mimarlık Fakültesi Öğretim Görevlisi Yüksek Mimar Esra Can Akbil konuk oldu. Söz konusu programda “Hands on Famagusta” projesi ele alındı.

Yüksek Mimar Esra Can Akbil programın başında Hands on Famagusta projesinin ortaya çıkışını, amaçlarını, vizyonunu, hedeflerini ve halkla buluşma sürecini anlattı. Akbil, iki buçuk yıl önce Güney Kıbrıs’ta başlatılan ve çözüm sonrası Kapalı Maraş’ın açılması halinde oluşacak kentleşmeyi konu alan bir yarışma projesine iki toplumlu bir ekip oluşturarak başvuru yaptıklarını söyledi. Yarışma için özellikle iki toplumlu bir ekip oluşturduklarını belirten Akbil aynı ekibin çalışmalarına devam kararı aldığını ifade etti. Akbil, “Söz konusu proje ile; farklı bir takım araçlarla kişilere ulaşabilmek, Gazimağusa halkının kentle ilgili ne düşündüğünü ortaya çıkarmak, aynı zamanda kentle ilgili karar verileceği zaman kentlinin fikirleri hakkında bilgi toplayabilmek amaçlanmıştır.” dedi. Akbil projeyi oluşturmadan önce Güney Kıbrıs’ta yapılan bir çalışmada Gazimağusa ve Maraş’ın ayrı ayrı planlanamayacağı kanısına vardıklarını, tüm bölgenin bir bütün olması gerektiğini ifade etti. Yıllarca Gazimağusa’yı Kapalı Maraş, üniversite kampüsü, kaleiçi, göller bölgesi gibi yerleri gerek zihnimizde gerekse belirli kesitlerle parçalara böldüğümüzü bildiren Akbil, bölgeyi bir bütün olarak düşünmemizin hem toplumsal hem de ekonomik anlamda daha yararlı olduğu görüşünü aktardı.

Akbil, Hands on Famagusta projesinin halka anlatılması ve katılımlarının sağlanması için bazı araçlar ürettiklerini dile getirerek, bunlardan birinin bir bölge maketi, bir diğerinin ise bir internet sitesi oluğunu kaydetti. Maket ve internet sitesi çalışmalarını halkla buluşturmak için geçtiğimiz ay Buğday Camii’nde iki toplumlu Gazimağusalılar’ın ziyaret ettiği bir etkinlik yaptıklarını bildiren Akbil, katılımcıların maket üzerinde ayrıntılı bir şekilde gördükleri Gazimağusa karşısında daha bütüncül düşünme imkanı sağladıklarına inandıklarını belirtti. Yrd. Doç. Dr. Münevver Özgür Özersay ise maketin Kapalı Maraş’tan Salamis’e kadar uzanan 5x2 metre büyüklüğünde bütüncül bir Gazimağusa’yı ortaya koyduğunu bildirdi. Özersay maketin amacının insanların kafasındaki Gazimağusa algısını sorgulatmak olduğuna vurgu yaptı.

Akbil daha sonra halkla paylaşım adına hazırlanan bir diğer araç olan interaktif internet sitesinden söz etti. Akbil www.handsonfamagusta.org adlı internet sitesini kurmalarındaki amacın kentsel projeleri görsel olarak halka tanıtmak ve katılımlarını sağlamak olduğunu söyledi. Vizyonlarının eko kültür, geniş kamusal sahil şeridi ve ortak alt yapı olarak tanımlayan Akbil Gazimağusalı herkesin söz konusu internet sitesine girip kendi hayal ettiği kenti oluşturması çağrısında bulundu.

Kent ve Mimarlık programının söz konusu bölümü 26 Aralık 2015 Cumartesi günü, 19:00 – 19:45 saatleri arasında, BRT 2’de yayınlanacaktır.