Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Mimarlık Fakültesi, Mimarlık Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ercan Hoşkara ile DAÜ TV Haber Spikeri ve Sunucusu Çiğdem Duvarcı’nın moderatörlüğünde gerçekleştirilen “Kent ve Mimarlık” adlı programa bu hafta  Famagusta Su İşletme Ltd. Müdürü Aydın Demirbaş konuk oldu. Programda Gazimağusa Arıtma Tesisi ve Su konusu ele alındı.

Famagusta Su İşletme Ltd. Müdürü Aydın Demirbaş, şirketinin denizden su arıtma ve tüketime sunma faaliyetleri hakkında bilgiler verdi. Bakanlar Kurulu onayıyla yapılan sözleşmelerinde alım garantisi olarak denizden arıttıkları su miktarının 4000 m3/gün olarak yer aldığını bildiren Demirbaş, şirket olarak Gazimağusa’daki su ihtiyacının artacağı düşüncesi ile ve Güzelyurt’tan gelen yerel su kaynağında yaşanabilecek sıkıntıları göz önüne alarak tesis kapasitelerini 8000 m3/gün olarak tasarladıklarını anlattı. Demirbaş, bugün itibarı ile DAÜ ve Gazimağusa Belediyesi’nin şirketlerinden günde 7000 m3 su aldığını bildirdi. İhale bedelinin 79 sent olduğunu dile getiren Demirbaş, buna elektrik birim fiyatı etkilediğini, suyun yaklaşık 90 sente mal olduğunu ve mevcut suyun belediyenin deposuna yaklaşık 2.6 TL olarak verildiğini açıkladı. Fiyatı belirleyen unsurlardan da söz eden Demirbaş, bu unsurların alım garantisinin miktarı, yap-işlet-devret modelindeki süre ve enerji olduğuna değindi. Öte yandan bir diğer unsurun da mesafe, kot farkı ve basınç olduğunu bildiren Demirbaş, bir soruya karşılık su üretim miktarını 12.000 m3/güne ulaştırmak için tesislerinin 3-5 aylık bir hazırlık dönemine ihtiyacı olabileceğini vurguladı. Demirbaş, suyun kalitesi hakkında yöneltilen soruya karşılık olarak ise, “Şu anda ihale şartnamesinde belirtilen maddelere göre suyu üretiyor ve belirli günlerde DAÜ ve Gazimağusa  Belediyesi kendi deposuna giren bu suyu tahlil edip denetleyebiliyor. Biz içme suyu üretmiyoruz fakat ufak dokunuşlarla mevcut suyu içme suyu kalitesine getirebiliriz. Bizim sağladığımız su dışında, belediye tüketiciye ulaştırdığı suyu yerel su kaynakları ile birleştirildiği için çeşmeden akan su içme suyu olarak kullanılamaz.” dedi. Programda suyun tüketiciye ulaşana kadarki sürede yaşanan kaçakların önemine de değinen Demirbaş, birkaç yıl önce belediyeye söz konusu kaçakların önlenmesi için bir proje sunduklarını, projenin beğenildiğini ancak yasal sıkıntılar yaşandığı için bunun hayata geçirilemediğini ifade etti. Demirbaş, “Su şebekede dağıtılırken, evlere gidene kadar yüzde  35-40 kaçak oluyor ve bunu önleyebilecek bir sistemi biz belediyeye proje olarak sunmuştuk. Bu işin maliyeti şirketlere yüklenir ve bu tasarruftan şirketler de bir miktar pay alır. Dolayısıyla kaçakları önlemek için belediyenin bir finansmana ihtiyacı yoktur.” dedi.

Söz konusu Kent ve Mimarlık programında Gazimağusa Belediyesi Başkanı İsmail Arter ile de röportaj yapılarak, Başkan Arter’in ülke gündemini oluşturan su konusundaki düşünceleri izleyicilere aktarılıyor. Kent ve Mimarlık adlı programın söz konusu bölümü  20 Şubat 2016 Cumartesi günü 19:00-19:45 saatleri arasında BRT 2 kanalında yayınlanacaktır.