Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Mimarlık Fakültesi, Mimarlık Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Ercan Hoşkara ile DAÜ TV Haber Spikeri Çiğdem Duvarcı'nın moderatörlüğünde gerçekleştirilen "Kent ve Mimarlık" adlı programda bu hafta Mehmetçik Köyü ziyaret edildi. DAÜ TV yapımcılığında gerçekleştirilen söz konusu programa Mehmetçik Belediye Başkanı Cemil Sarıçizmeli konuk olarak, Mehmetçik Köyü'ndeki güncel çalışmalar hakkında bilgiler verdi. 

Mehmetçik Belediye Başkanı Cemil Sarıçizmeli, Mehmetçik'in şu an resmi olarak Cittaslow (Sakın şehir) üyesi olduğunu, 2016 yılının Haziran ayında Portekiz'de gerçekleştirilen genel kurulda üyeliklerinin tescillendiğini belirtti. Cittaslow'un bölgenin gelişmesi konusunda bir yol çizdiğini ifade eden Sarıçizmeli, tüm projeleri bu kapsamda geliştirdiklerini söyledi. Sarıçizmeli, Zekâ Bey Tohum Merkezi projesinin Cittaslow içinde hedeflenen ve adına yerel kalkınma denilen modeli uygulamak için atılması gereken bir adım olduğunu belirterek, kendi ve gelecek nesillerin sağlığına fayda sağlayacağını söyledi. Zeka Bey Tohum Merkezi'nin tohum stoklarını çoğaltmak için faaliyet gösterdiklerini, kurdukları ekibin ata tohumu denilen, içerisinde hibrit veya genetiğiyle oynanmış tohum bulunmayan tohumların çoğaltılması üzerine çalıştıklarını açıklayan Sarıçizmeli; üreticiler, Tarım Bakanlığı ve bir çok kuruluş ile bu tohumları kullanmaları için görüşmeler yaptıklarını ekledi. Sarıçizmeli, tohumları çoğaltmanın ve kullandırmaya teşvik etmenin yanı sıra 3. bir aşama olarak pazar yaratmayı hedeflediklerini vurguladı. Ayrıca Sarıçizmeli, bölgenin altyapısını da bu gelişmelere uygun bir zemin olması için düzenlemeye devam ettiklerini söyledi.

Cittaslow’un önemli bir parçası olan “Slowfood” üyeliği için de girişim başlattıklarını kaydeden Mehmetçik Belediye Başkanı Cemil Sarıçizmeli, hedeflerinin bu yıl bitene kadar Mehmetçik Belediyesi’nde Slowfood Birliği kurmak olduğunu vurguladı. Bunun getirisinin Slowfood altında kurulu bulunan, Kıbrıs'ta bir ilk olacak olan, Yeryüzü Pazarı denilen bir pazar kurmak olduğunu açıklayan Sarıçizmeli, pazarla ilgili de detaylı bilgiler verdi. Sarıçizmeli öte yandan bölgede geliştirmeyi planladıkları düzenlemelerde de bahsederek, meydanların, şehirler için çok önemli olduğunu anlattı. Meydansız şehirlerin sadece mimari açıdan değil, sosyal açıdan da yoksun olduğunu belirten Sarıçizmeli, bu bağlamda hayata geçirmeyi planladıkları meydan projesinin detayları hakkında bilgiler verdi. Sarıçizmeli, söz konusu projeyi görev süresi bitmeden bitirmeyi hedeflediklerini bildirerek, böylece Mehmetçik'e bir meydan kazandırmış olmanın mutluluğunu yaşayacağını ifade etti. Mehmetçik için hazırlanan bir başka projenin de bisiklet yolu projesi olduğunu açıklayan Sarıçizmeli, Cittaslow uygulamasının sadece tohum ve pazar üzerine dayalı olmadığını, sosyal yaşamın ve toplumsal alanların da bu kriterlere uygun olarak geliştirilmesi ve yaya ulaşımının alışkanlık haline getirilmesi gibi konularda da kente olumlu getirileri olduğunu açıkladı.

Kent ve Mimarlık programının söz konusu bölümü 14 Kasım 2016 Pazartesi günü 12:00-12:45 saatleri arasında, tekrarı ise 15 Kasım 2016 23:30-00:15 saatleri arasında BRT1 HD kanalında yayınlanacaktır.