Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ercan Hoşkara ile DAÜ TV Sunucusu Çiğdem Duvarcı’nın moderatörlüğünde gerçekleştirilen “Kent ve Mimarlık” adlı programa bu hafta Kıbrıs Türk Şehir Plancıları Odası Başkanı Dr. Can Kara konuk oldu. Söz konusu programda “Ülkesel Fizik Planı ve İmar Planları” ele alındı.

Programın açılışını yapan Yrd. Doç. Dr. Ercan Hoşkara, Ülkesel Fizik Planı’nın Bakanlar Kurulu kararıyla yürürlüğe girdiğini, ancak yapılması gerekenlerin bununla sonlanmadığını ifade ederek, bölgesel ve sektörel imar planlarının da bir an önce hazırlanması gerektiğine vurgu yaptı.

Program konuğu K. T. Şehir Plancıları Odası Başkanı Dr. Can Kara ise imar planlarını yapmak için bir bütçeye ihtiyaç duyulduğunu bildirdi. İmar planlarının tek bir dairenin sorumluluğuna bırakılamayacağını bildiren Dr. Kara, diğer dairelerin de yapması gereken sektörel planları bulunduğunu ifade etti. Dr. Kara; “Örneğin Turizm Dairesi Turizm Master Planı, Ticaret Dairesi Sektörel Plan, Karayolları Dairesi Ulaşım Master Planı gibi çalışmalar üstlenmelidir.” dedi. Dr. Can Kara, Ülkesel Fizik Planı sonrası neler yapıldığından bahsederek, imar planları için bir takvimlendirme yapıldığını ve Şehir Planlama Dairesi’nin bir bütçe talebinde bulunduğunu kaydetti. Dr. Kara; “Ülkesel Fizik Planı’nda planların tek bir merkezi yönetim ile değil, yerel yönetimler ve paydaşların da birlikte çalışması gerektiğine dair görüşler ortaya konuldu. Hal böyle iken çalışmalara da çok hızlı devam edilemedi. Sadece Girne İmar Planı için düğmeye basıldı ve halkın katılım süreci başlatıldı. Girne Belediyesi’nin 9 aydır üzerinde çalıştığı Trafik Master Planı da bitmek üzere. Meclise gönderilecek.” ifadelerini kullandı.8 bölgenin İmar Planları’nın üretilmesi için 4,5 milyon TL gibi bir meblağa ihtiyaç olduğundan bahsedildiğini dile getiren Dr. Kara, Ülkesel Fizik Planı’nın çok değerli olduğunu, yerel yönetimlerin de imar planları yapma konusunda istekli davranmaları gerektiğini sözlerine ekledi.

Kent ve Mimarlık adlı programın söz konusu bölümü, 17 Aralık 2015 Perşembe günü, 19.00 – 19.45 saatleri arasında, tekrarı ise 19 Aralık 2015 Cumartesi günü 19.00 – 19.45 saatleri arasında BRT 2 kanalında yayınlanacaktır.