Gazete360'in haberine göre, KKTC’deki arızalardan kaynaklandığı açıklanan elektrik kesintileri vatandaşı öfkelendirirken, elde edilen bilgilere göre kesintilerin arızalardan değil, bakımsızlık nedeniyle gerçekleştiği öğrenildi.

Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu (Kıb-Tek)’ndaki adının açıklanmasını istemeyen bir yetkilinin verdiği bilgiye göre, 8 Eylül’de gerekleşen ve “Kalecik santralına yakın bölgedeki hat arızası kalecik santralını çökertti; teknecik santralını devre dışı bıraktı” şeklinde kamuoyuna duyurulan kesintinin aslında bakımsızlık nedeniyle meydana geldi.

İZOLATÖRLERİN PERİYODİK KONTROL VE GEREKLİ BAKIMLARI YAPILMIYOR

Konuyla ilgili konuşan mühendisler , hatlardaki izolatörlerde oluşan toz ve toprak elektrik kesintisine neden olan  ‘ark’ların oluşumuna sebebiyet vererek, hatta taşınan enerjinin kısa devre olarak ana santral kesicilerini devreden çıkarttığını bunun da uzun süreli elektrik kesintilerine neden olan komplikasyonlar yarattığını kaydetti. Bu tip araızaların yaşanmaması için belirli periyodlarda patrol (hattın kontrolü) yapılması gerektiği belirten uzman mühendisler,  bunun ihmal edildiğini ifade eserek şöyle konuştu:

“Kontrol amaçlı devriyeler 3 ayda bir yapılmalı ama bu dönemde maalesef yapılmadı ve kesinti yaşandı.”

Her bölgede devriye defterleri olduğunu ve yapılan kontrollerin bu defterlere yazıldığını anlatan uzmanlar, “Arızalar belirlenir, not edilir ve planlı bir şekilde önceden duyurularak elektrik kesintisi yapılır ve arızalar giderilir. Bunlar yapılmıyor ve kesintiler yaşanıyor. Eğer kontoller yapılmamaya devam ederse, daha çok karanlıkta kalacağız” diye konuştu.

ŞİMDİ BAKIM ZAMANI

Bu mevsimde direklerin olduğu tarlalara girilebileceği, ağaçların budanıp tellere temasının engellenebileceğine dikkat çeken uzman, “Biraz daha beklenirse kimse sizi tarlasına sokmaz, çünkü ekinleri zarar görür. Bakım için tam zamanı ancak Kıb-Tek elemanları şu an bu kontrolleri yapmıyor” dedi.

DAHA ÇOK KESİNTİ OLACAK

Kıb-Tek’te şu anda bir organizasyon bozukluğu olduğunu öne süren uzman kaynaklar, bunun kontrollere yansıdığını ve sorun yaşandığını anlattı.

Kurumda bir an önce herkesin işini yapması gerektiğine dikkat çeken uzmanlar, bunun yapılmaması durumunda daha çok fazla elektrik kesintisi yaşanacağının altını çizdi.

ARZ GÜVENLİĞİ BÜYÜK SORUN

Gerekli kontrollerin yapılamamasından dolayı yaşanan elektrik kesintileri iş çevrelerini de oldukça rahatsız ediyor. Konuyla ilgili konuşan bazı sanayiciler, plansız yapılan kesintilerin üretimi durdurduğuna dikkat çekerek, bunun büyük bir ekonomik kayıp anlamına geldiğini kaydetti.

Arz güvenliğinin önemine dikkat çeken iş çevreleri, yaşanan elektrik kesintilerinden dolayı yaşanan kaybı önleyebilmek için jenaratör alımı yapmak durumunda kalmaktan dert yandı.