Eniz Orakcıoğlu

Hükümetin Mart ayı maaşlarını eksik ödemesi ekonomik sıkıntı içinde olan vatandaşı çileden çıkardı. Yeni Bakış'a konuşan vatandaşlar, ay sonunu zor getirdiklerine vurgu yaparak, "Zaten aldığımız para yetmiyor ay başı maaş elektrik,su, borç taksiti derken tükeniyor. Şimdi bir de eksik ödeme olunca hangi para nereye yetecek" dedi.

Vatandaş ne dedi?

Sezer Kaşer; “Bu halka müstahaktır”

“Bu halka müstahaktır. Halk sinip oturduğu sürece, sesini çıkarmadığı sürece daha çok bu krizleri yaşayacak. Hükümete gelince eğer vatandaşı ödemekte zorlanıyorsa parası yoksa o zaman karşılığını da beklememeli insanları da çalıştırmamalı. Ya da her gün yenisini eklediği müşavirlere artık bir dur demeli. Oturup iş yapmayanın parasını kesmeli çalışanın değil”

Atiye Balcı; “İş yapmayana para vermesinler”

“Açıkça ortada ki hükümet maddi sıkıntılar yaşıyor. Ekonomik durum mademki bu kadar kötü, ordu haline dönen müşavirlere artık para vermesinler. Bunun yanında mali ve ekonomik durumlarını rahatlatmak için, milletvekillerinin, müsteşarların hatta  bakanların maaşlarını da belli oranda düşürsünler. 1963’lerde evli olanlar 31 Kıbrıs Lirası, bekarlar  ise, 26 Lira maaş alırdı. Bu maaşlar işçi için de, memur için de, müdür için de aynıydı. Şimdi çalışanların maaşları arasında uçurumlar var.”

Yılmaz Evren; “Hayatı da ucuzlatalı”

“Bana göre madem ödeyecek para yok kesinti olabilir. Ama kesintiyi yaparken hayatı da ucuzlatmak şarttır. Elektrik, su, gümrük fon ve bunlar gibi kalemlerinde ucuzlatılması gerekir.”

Bayhan Birsen; “Bunu yapmakta geç bile kaldılar”

“Hükümet bunu yapmakta geç bile kaldı. Bugün baktığınızda evde oturarak yüksek maaşlar alan 175  müşavir var.Onlara harcanan para hiç de azımsanamayacak kadar yüksek. Emekli ve asgari ücretli 2 bin TL civarı para alırken, müdür, müsteşar, müşavir 8 bin – 9 bin TL maaş alıyor. Peki bu emekliler ve asgari ücretliler hayatlarını nasıl sürdürecek? Suyu, elektriği, borcu,  mutfak masrafı derken aldıkları para daha ay sonu gelmeden sıfırlanırken nasıl geçinecekler? Maaş sistemi hiç adil değil. Avrupa bile bunun ayarlamasını en yüksek 850 Euro en düşük 650 Euro şeklinde yaparken ve uçurumun önüne geçerken sen her gün uçurumu büyütüyorsun.”

Hakan Aşık; “Kendi maaşlarından da kesilecek mi?”

“Ülkede mali sıkışıklık olduğu apaçık ortada, hükümet vatandaşın cebine elini atarken kendi maaşlarında da kesinti yapacaklar mı merak ediyorum”

Asaf Güvenir; “Yapılanlar politik oyundur”

“Bana göre bugün maaşlar üzerinden yapılan geçmişte yapılanlar gibi politik oyundur. Bunun yanında merak konusu olan memurdan kesilirken kendi maaşlarından da kesinti olacak mı?”

Osman Güvenir; “Koalisyon çatırdıyor”

“Ben bu noktada koalisyonun çatırdadığını ve son günleri olduğunu düşünüyorum. Özellikle CTP kanadı Türkiye ile olan diyaloğunu tam oturtamadığı için ve tavrını katılaştırdığı için Türkiye Cumhuriyeti yetkilileri tarafından aynı tavırla karşılaşıyor. Su krizinden sonra şimdi mali protokolde bunun örneğini yaşamaktayız. Bu bağlamda zaten parayı veren Türkiye neden tavır alıp protokolü imzalamıyorsun?”

Ayşe Pili; “Halk mağdur ediliyor”

“4 bin TL üzeri maaş alanların ilk etapta maaşlarından kesilecek olan yüzde 40 kesinti vatandaşı oldukça etkiler. 4-5 gün sonra gerisi ödense de herkesin gününde ödemesi gereken borçları, faturaları, çocuklarının okul taksitleri var. Sonuçta mağdur olan halktır. Hükümetin bu tavrı doğru değildir, günün sonunda unutulmasın ki yeniden seçim olacaktır, kim o zaman bu kişilere yeniden oy verecek mi?”

Mehmet Kahya; “Hükümeti yok sayıyorum”

“Hükümette para olmadığı için böyle bir yol seçti. Ben artık yaşanan bunca şeyden sonra hükümeti yok sayıyorum. Olmayan bir şeyi de konuşmanın bir anlamı yok. Bunun yanında bu hükümeti bu kişiler halk seçti ve yapılanlara da katlanmak zorundadır ta ki akıl koyana kadar.”

Salih Bayraktar; “Maşları alabilmek büyük başarı”

“Teslim olalım, protokole imza atalım hiç değilse maaşlarımızı tam alalım. Maaşları alabilmek büyük başarı. Bu tabi ki bir espiri bunu anlayacaklarını umuyorum.”

Halit Kiriş; “Bu krizler bitmez”

“Maaşlarda kesinti yapılacaksa önce kendilerinden başlayarak, yüzde 40 da değil yüzde 50, ya da 60 genel kesinti yapsınlar, sonra da halka kesinti yapsınlar. Düşüncem bu anlayışla bu maaş krizlerinin bitmeyeceğidir.”

Cumali Dikbıyık, “Kendi maaşlarından kesiti yapsınlar”

“Vatandaştan, halktan geçici de olsa kesinti yapıp onları mağdur edeceklerine, kendi maaşlarından genel kesinti yapıp devletin ekonomisini rahatlatsınlar. Su krizinden sonra yaşanan mali protokol krizi 2’inci kez maaşlara yansıyor ve ben bunun devamının geleceğini düşünüyorum.”

Hatice Dursun; “4 bin TL bile yetmiyor”

“İnsanlar zaten zor geçiniyor, elektrik, su, kira, kredi derken zaten insanların cebinde kuruş kalmıyor. Yani bir eve 4 bin TL bile girse geçinmeye yetmiyor. Kesinti sonradan ödenecek olsa da 4-5 günlük kayıp banka ve okullara olan taksitlerde insanlara faiz olarak geri dönüyor”