Rahme Çiftçioğlu

Cumhuriyet Meclisi Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi, Kamu Hizmeti Komisyonu’nun 5 milyon 15 bin 200 TL’lik bütçesini oy çokluğuyla kabul etti.

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı bütçesinin görüşülmesine ise bugün saat 15.00’te başlanacak.

Komite Başkanı Ersin Tatar, kurumun kamuya tarafsız ve şeffaf istihdam yapılmasında, bu kişilerin ileride terfi almasında büyük rolü olduğunu söyledi.

Tatar, “Çeşitli sıkıntılar, baskılar olabilir. Yasaların gereği yapılmalı” dedi.

ÖZGÜR

Komite Başkan Vekili Birikim Özgür, “Popülizmle, kayırmacılıkla bugün geldiğimiz durum ortada” dedi.

Kurumdan objektif  kararla atama yapmasının beklendiğini söyleyen Özgür, “Şu sıralar et değil, tuz kokarsa ne olacak, bu konuşuluyor” ifadesine yer verdi.

Kamu Hizmeti Komisyonu’nun son dönemde Derviş Eroğlu’nun torunuyla gündeme geldiğini savunan Özgür, “Bu süreç ciddi sorgulamalara neden oldu. Biz burasının objektif çalışmasını, ‘şunun gelini, bunun torunu’ ayırımı yapmamasını istiyoruz” dedi.

UBP-DP’nin mevcut bozuk düzenin müsebbibi olduğunun bilindiğini kaydeden Özgür, “Azınlık hükümetinin halk iradesini yansıtıp yansıtmadığı sorgulanırken, böylesi örneklerin gündeme gelmesi toplumdaki güvensizliği artırıyor” ifadesine yer verdi.

HAMZAOĞULLARI

CTP İskele milletvekili Biray Hamzaoğulları, Kamu Hizmeti Komisyonu’nda geçmişe oranla iyileşme olduğunu, adaletli, sınavlar nedeniyle bölgeden 80 ile 120 kişi arasında birçok gencin iş başı yaptığını kaydetti.

 “Çalışanın kazandığı bir sistem yaratılırsa taşralılar ön plana çıkar. Kamu Hizmeti Komisyonu’ndan adalet sesleri gelmeye başladı” diyen Hamzaoğulları, siyaset devam ettiği sürece ne yazık ki çirkinliklerin de olacağını belirtti.

ANGOLEMLİ

TDP milletvekili Hüseyin Angolemli, “Kamu Hizmeti Komisyonu’nun duruşu yanlış. Toplumda güvensizlik yaratıyor” dedi.

Ülkenin en önemli sorunun işsizlik olduğunu kaydeden Angolemli,“ İnsanlar, sınava başvurduğunda bu kuruma güven duymak istiyor. Bu kurum özerk bir yapıya kavuşturulmalı” şeklinde konuştu.

ŞAHALİ

CTP milletvekili Erkut Şahali, Kamu Hizmeti Komisyonu’nun tam bağımsız olması gerektiğini ifade ederek, bu kurumun henüz toplum vicdanında aklanmadığını söyledi.

Şahali, “Sayın Hamzaoğulları, İngilizce Tarih sınavında ülkenin en ücra köşesinden bir gencin başarılı olduğunu söyledi. Acaba, Sayın Angolemli’nin dediği gibi, bu sınavda Güzelyurt’ta ya da Lefkoşa’da dayısı olan bir genç var mıydı? Olsa, sonuç böyle olur muydu?  Önemli olan bu?” dedi.

Şahali,  kurumun etkili, verimli, denetlenebilir, şeffaf, hesap verebilir ve minimum hatayla görev yapması gerektiğine işaret etti.

ULUÇAY

CTP milletvekili Teberrüken Uluçay, “Kamu Hizmeti Komisyonu her açıdan önemli. Bu kurumun olanakları nedir, sorumluluk aldığı işleri zamanında yerinde getirmede hangi sıkıntıları yaşıyor? Buna da bakmak lazım. Kurumun kalitesini artırmak istiyorsak olanakları da güçlendirmeliyiz” dedi.

Uluçay, devletin diğer kurumlarının bu kurumla işbirliği içinde olması gerektiğini ifade ederek, “Bu kurum uzun soluklu bir değişim yaşadı. Ansızın bir konu ortaya çıkıyor, artılar negatife dönüşüyor” değerlendirmesinde bulundu.

KAYRAL

Kamu Hizmeti Komisyonu Başkanı Kamil Kayral, basında ve Mecliste dillendirilen konularla ilgili açıklama yaptı.

Nakiller konusunda gündeme taşınan 2 öğretmenle ilgili açıklamada bulunan Kayral, “Talep bakanlıktan geldi. İsimleri de onlar verdi. Bakanlık, bu öğretmenleri bir çalışma için talep etti. Yasal durumu inceledik. Görevlendirme yasaya aykırıydı. Nakil olması gerekiyordu” dedi.

Sendikanın kendilerini yolsuzlukla suçladığını, bunun kabul edilemeyeceğini söyleyen Kayral, “öğretmen sendikaları ile Milli Eğitim Bakanlığı’nı Meclis’ten geçirilen yasaları çiğneyip kendilerine göre sistem kurmakla” suçladı.

Söz konusu naklin sonra iptal edildiğini anımsatan Kayral, Cumhurbaşkanlığına, Meclis Başkanlığına, Başbakanlığa, Milli Eğitim Bakanlığı’na ve Başsavcılığa konuyla ilgili yazılı bilgi verdiğini aktardı.

Gündeme taşınan, Din Kültür ve Ahlak Bilgisi sınavıyla ilgili de açıklama yapan Kayral, sınava katılan ve en yüksek puanı alan kişinin kazanılmış haklarına dokunulmayacağını söyledi.

Kayral, son 3, 5 yılda önemli işler yaptıklarını da kaydederek, “Biz sınavları yaptık sonra halk bunu görecek” dedi.

Kamil Kayral, Recep Tayyip Erdoğan Ortaokulu’na bu yıl 22 öğretmen atadıklarını ancak okulun 51 öğrencisi olduğunu söyleyerek, “Nakil Tüzüğü by-pass edilerek bu öğretmenler yasalara aykırı şekilde başka yerlere geliyor” ifadesine yer verdi.

70 üzerinde öğretmenin nakil tüzüğüne aykırı şekilde görevlendirildiğini söyleyen Kayral, “Bu sayı 7-8’di. 70’lere çıktı. Bunlar, sendikaların baskılarıyla oluyor. Sağlıkta da benzer sıkıntılar var” dedi.

Açıklamalarından sonra kurumun yapısı ve bütçesiyle ilgili de değerlendirmede bulunan Kayral, kurumda herhangi bir bütçe kontrolörü olmadığını söyledi.

Yeni bir binaya taşındıklarını da aktaran Kayral, burasının park yeri için ihaleye çıkıldığını ama ihaleye kimsenin katılmadığını söyledi.
41 yıldır kamuda çalıştığını anımsatan Kayral, Kamu İhale Yasası konusunda aksaklıklar gördüğünü ifade etti.

Soru bankası için çıkılan ihale ile yeni yazılımın devreye girdiğini de anlatan Kayral, yeni yazılımla uyumlu bir optik okuyucu için 50 bin TL’nin kendilerine aktarıldığını, memnun olduklarını söyledi.

Binanın jeneratörü olmadığını söyleyen Kayral, “Şanslıyız ki kritik zamanlarda hiç elektrik kesintisi yaşamadık.  Bunun için 500 bin TL civarında bir ödeme talep ediyoruz” dedi.

Güvenlik önlemleri kapsamında kamera sayılarının artırıldığını kaydeden Kayral, “Soru bankamız giderek zenginleştirilmiştir” dedi.

Kayral, “Bütün çabamız kurumsallaşmak için. Bu sadece bizimle ilgili değil ama,siyasilerin de dik durması gerekir” dedi.

Konuşmaların ardından Kamu Hizmeti Komisyonu bütçesi oy çokluğuyla geçti.

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı bütçesinin görüşülmesine ise saat 15.00’te başlanıyor.