Radyograferler Derneği (KIB-RAD), Yataklı Tedavi Kurumları Dairesi’ne geçici işçi statüsünde 4 Tıbbi Görüntüleme Teknikeri ve Radyografer veya Radyoterapi Teknikeri münhal ilan ederek istihdam etmeye çalışmasının yasal olmadığını iddia ederek, Sağlık Bakanlığı’nı eleştirdi.

Kıb-Rad Başkanı Songül Doğan Bahar, konuyla ilgili açıklamasında, üyelerinin işe girmesini istediklerini ancak üyelerin işe girdikten sonraki çalışma koşulları ve özlük haklarının çok önemli olduğunu kaydetti.

Sağlık Bakanlığı’nın acil ihtiyaç duyulduğu için 14 kişilik geçici işçi münhali ilan ettiğini kaydeden Bahar, sivil toplum örgütlerinin bu münhallerin yasaya aykırı oldığunu ve bu konuyu yargıya taşıyacağını savundu.

Bahar, şöyle devam etti:

“Gerek 7/79 sayılı Kamu Görevlileri Yasası, gerekse Sağlık Çalışanları Yasası’ndaki düzenlemeler açıkken Sağlık Bakanlığı’nın yasalara aykırı olarak Yataklı Tedavi Kurumları dairesine Geçici İşçi statüsünde 4 Tıbbi Görüntüleme Teknikeri ve Radyografer veya Radyoterapi Teknikeri münhal ilan ederek istihdam etmeye çalışması ve yapacağı bu istihdamların devlette süreklilik arz eden görevlerde çalıştıracak olmasını doğru bulmuyoruz”

Mevcut teşkilat yasasında 2 adet IV. Derece Radyoterapist kadrosu olduğunu ve bu kadroların şu anda boş olduğuna işaret eden Bahar, Sağlık Bakanlığı’nın, acil olduğunu belirttiği Radyoterapi Teknikerliği için Kamu Hizmeti Komisyonu’na yetki verip, IV Derece Radyoterapist kadrosu için münhal açmasının daha doğru olacağını belirtti.

Bahar, “Gerekli diğer Radyografer ihtiyaçlarının ise yeni Teşkilat Yasası ivedilikle hazırlandıktan sonra Kamu Hizmeti Komisyonu tarafından açılacak münhallerle giderilmesinin daha doğru olacağını düşünüyoruz” dedi.