Girne’de, bünyesinde Ada TV başta olmak üzere 4 televizyon kanalı ile gazete bulunduran Star Kıbrıs Medya Grubu’na (SKMG) gelerek akıllı sayaç takmaya kalkışan ancak bilinçsiz çalışmaları sonucu kurumdaki birçok cihaza zarar veren ve yayınların kesilmesine neden olan Kıb-Tek’in kuruma verdiği zararın boyutları büyüyor. SKMG teknik elemanları tarafından yapılan hasar tespit çalışmalarında birçok cihazın kullanılamaz hale geldiği ve 50 bin Euro tutarında zarar oluştuğu belirlenirken, cihazların zarar görmesinden dolayı yayınlarda ve kurumdaki diğer işlerde sorunlar yaşanıyor. Ada Tv’nin normal yayınlarına devam edebilmesi için zarar gören cihazları değiştirmesi gerekirken, hiç hesapta yokken 50 bin Euro zarara uğratılan kurumun başına gelenler bu kadarı da olmaz dedirtti. 

UYARDIK, ENDİŞELERİMİZİ SÖYLEDİK 

SKMG’nin yayınlarının aksamasına, arşiv sisteminin çöküp birçok bilginin kaybolmasına ve birçok cihazın bozulmasına neden olan olay geçtiğimiz Çarşamba günü şöyle gelişti: Öğlen saatlerinde SKMG’ye gelen Kıb-Tek çalışanı iki mühendis yeni uygulama gereği, kurumun sayaçlarını akıllı sayaçlarla değiştireceklerini söyledi. SKMG Ofis Koordinatörü Zafer Kuygun, tarafından karşılanan mühendisler, sayaçları değiştireceklerini söylemesi üzerine Kuygun, endişelerini dile getirdi. Mühendisleri karşılayan ve onlarla konuşan Kuygun yaşanan diyalogları şöyle anlattı: “Geçtiğimiz Çarşamba günü Kıb-Tek’te çalışan iki mühendis öğlen saatlerinde SKMG’ye geldi. Ofis sorumlusu ve koordinatörü olduğum için onları ben karşıladım. Bana mevcut sayaçları akıllı sayaçlarla değiştireceklerini söylediler ve kurumda jeneratör olup olmadığını sordular. Ben de onları kurumumuzda hem jeneratör hem de UPS (güç kaynağı) olduğu konusunda bilgilendirdim.” 

“BİLMİYORSANIZ YAPMAYIN” DEDİM 

“Mühendislere, kurumda 4 TV kanalının yayında olduğunu, ayrıca bina içerisinde birçok bilgisayarın ve cihazın faaliyet halinde olduğunu, sayaç değiştirme işleminde elektriklerin kesilip kesilmeyeceğini, kesilmesi halinde jeneratör ile UPS’in çalışmasına etki edip edemeyeceğini sordum ve sorun çıkması halinde yayınların kesileceğine dair endişelerimi dile getirdim. Endişelerimi dile getirince mühendisler, “Bilmiyoruz, deneyip öğreneceğiz” şeklinde cevap verdiler. Bu cevap üzerine onlara, “Burası deneme yeri değildir. Emin değilseniz yapmayın” dedim. 

ELEKTRİK KESİLDİ, HERŞEY DURDU 

“Buna rağmen mühendisler sayaçları değişmeye geldiklerini söyleyip işe koyuldular. Kurumun elektriklerini kestiler. Kurumun elektriği kesilince 2008 yılından beridir sorunsuz çalışan ve her elektrik kesintisinden sonra devreye giren jeneratör ve UPS çalışmadı. Mühendisler, elektriği kesince faaliyette olan bilgisayarlar ve cihazlar kapandı, TÜRKSAT üzerinden yayın yapan 3 kanal ile Ada TV’nin yayınları kesildi. Kurumdaki tüm faaliyetler 45 dakika boyunca durunca, jeneratör ve USP devreye girmeyince mühendisler yaptıklarının farkına varıp elektriği bağladı.” 

YAYINLAR KESİLDİ, CİHAZLAR KAPANDI 

Kuygun mühendislerle yaşanan konuşmayı aktarırken elektrik kesintisinden sonra ise şunlar yaşandı: Mühendislerin elektriği kesmesi ile Ada TV Reji ve arşiv odası başta olmak üzere server odasında çalışan tüm elektronik aletler ile binadaki tüm cihazların enerjisi kesildi ve kapandı. Ada TV ve SKMG bünyesindeki diğer 3 kanalın yayınları 45 dakika süre ile kesildi. Mühendisler yaşanan durum karşısında elektrikleri yeniden bağlasa da kesilen yayınlar kurum personelinin çalışmaları sonucu tekrar sağlandı. Elektrik kesintisi sonucunda yayın otomasyon bilgisayarları, arşiv ünitelerinde, yayın odasında bulunan birçok cihazda arıza oluştu. Reklam, haber ve kuruma ait arşivleri barındıran bilgisayarlarda hasara uğrarken, yayın yapmak için kullanılan cihazlarda kesintiden zarar gördü. 

HEM SUÇLU HEM GÜÇLÜ 

Kurum bünyesinde çalışan bazı cihazların elektrik geldikten sonra çalışmadığını fark eden SKMG, aynı gün Kıb-Tek’e şikâyette bulundu. Yapılan şikâyet üzerine Kıb-Tek’in Girne Bölge Amirliği’nde görevli iki kişi kuruma gönderildi. Kuruma gelen Kıb-Tek çalışanları, SKMG’de yaşanan sorunları araştırıp çözüm bulacakları yerde hemen savunmaya geçerek, kurumun jeneratör ve UPS’sinin çalışmadığını öne sürdü. 

YILLARCA ÇALIŞTI, SORUN OLMADI 

Kıb-Tek çalışanlarının bu savunması üzerine SKMG yetkilileri, 8 yıl boyunca jeneratör ve UPS’nin her elektrik kesintisinde hemen devreye girdiğini, şimdiye kadar sorun yaşanmadığını belirtti. Kıb-Tek çalışanlarına, sayaç takılmaya gelinmeden önce de Girne bölgesinde yarım saat süren bir elektrik kesintisi yaşandığı ve bu esnada jeneratörün sorunsuz bir şekilde çalıştığı söylendi. 

ŞİMDİ BU ZARARI KİM ÖDEYECEK 

Kıb-Tek, SKMG’de yaşanan aksaklıklara aldırmazken, kesintiden dolayı zarar gören cihazlar nedeni ile yayınlarda sorunlar yaşanıyor. Kesintide arşiv sistemi de çökerken yayınlarda donma, reklam yayınlarında, program jeneriklerinde, haber spotlarında ve diğer yayınla ilgili tüm faaliyetlerde sıkıntılar yaşanıyor. Cihazların zarar görmesinden dolayı birçok bilgi silinirken, Ada Tv’nin normal yayınlarına devam edebilmesi için zarar gören cihazları değiştirmesi gerekiyor. SKMG teknik elemanları tarafından yapılan hasar tespitinde, kesintiden zarar gören ve arızalanan cihazlar tespit edilirken, maddi zararın ise 50 bin Euro olduğu belirlendi. 

Elektrik kesintisi sonucu arızalanan cihazlar ise şunlar: 

* 4 adet Sony LMD 1410 LCD ekran 

* 1 adet 37 ekran TV 

* 1 adet server kasa playout-AİRBOX programlı bilgisayar 

* 1 adet 5710 encoder 

* 1 adet 5611 encoder geniş ekran 

* 1 adet arşiv makinası metus ingest 

* TV yayınlarını Selvili Tepe’ye gönderen link sistemindeki 2 watlık LNB 

* Reklam bölümündeki monitör Flat Ron LCD cihazlar zarar gördü.