Suna Erden 

Yaklaşık bir ay önce, Kıb-Tek Yönetim Kurulu’nun almış olduğu karar ile hayat geçirilen, ‘yeni sayaçlarda kefalet’ uygulaması, ülkeden mülk alan yabancılar için zorluk yaratıyor. KKTC vatandaşları kefil bulmakta bir sıkıntı yaşamazken; ev satın alan yabancıların kefil bulmamaları halinde, üç depozito karşılığı 1407 TL yatırmaları zorunlu kılınıyor. 

Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu (Kıb-Tek) Yönetim Kurulu, bir ay önce aldığı kararla kiracı olanlar ya da yeni ev alıp ta, evine elektrik bağlatacaklara farklı kıstaslar getirdi. Evine ilk kez elektrik bağlatanların sayaç servis parası, trafo hizmetleri parası için bin 500 TL’nin yanı sıra 469 TL tutarında bir depozito ve bir KKTC vatandaşı kefil göstermesi gerekiyor. 

Kiracı olup ta elektriği üstüne alacakların ise yine bir depozit ve bir KKTC vatandaşı kefil göstermesi gerekiyor. KKTC vatandaşları ve yabancı uyruklu kişiler için aynı kıştalar şart koşulurken, kefil bulamayanların bir yerine üç depozito vermesi ön görülüyor. KKTC vatandaşı kefil bulamayanlar elektrik hizmeti almak için üç depozito tutarı olan bin 407 TL ödemesi gerekiyor. İşte bu noktada yerli olanlar kefil bulmakta zorlanmazken, yabancı uyruklu kişiler kefil bulamadıkları için büyük bir yükün altına giriyor. 

Star Kıbrıs’a konuşan El-Sen Genel Sekreteri Toprak Atay, Kıb-Tek’in bir ay önce yeni bir karar aldığını, alınan kararın yanlış olduğunu ifade ederken, Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Başkanı Cafer Gürcafer ise bu uygulamanın çağdışı olduğunu vurguladı. 

ALTAY: “YABANCILARIN KEFİL BULMASI ZOR” 

El-Sen Genel Sekreteri Toprak Atay, Kıb-Tek’in bir ay önce yeni bir karar aldığını, evine ilk kez elektrik bağlatanların sayaç servis parası, trafo hizmetleri parası için bin 500 TL, 469 TL tutarında bir depozito ve bir KKKTC vatandaşı kefil göstermesini şart koştuğunu söyledi. Altay, kiracı olup ta elektriği üstüne alacakların ise yine bir depozit ve bir KKTC vatandaşı kefil göstermesini kararlaştırdığını belirterek, KKTC vatandaşı kefil bulamayanların ise elektrik hizmeti almak için üç depozito tutarı olan bin 407 TL ödemesi gerektiğini ifade etti. 

Altay, eski uygulamada kefil bulamayan KKTC veya yabancı uyrukluların 800 TL depozit verip elektrik hizmeti aldığını, yeni uygulamada kefil bulunamaması halinde bu tutarın bin 407 TL’ye çıktığını vurgulayarak, “Vatandaş olanlar kolaylıkla kefil bulabilir. Annesi, babası veya bir akrabası ona kefil olur. Ancak yabancı uyruklu kişilerin kefil bulması çok zordur” dedi. 

“EV SAHİPLERİNE UYGULANMASI DOĞRU DEĞİL” 

Kiracı olan yabancı uyruklular için üç depozito istenmesinin kısmen anlaşılabileceğini kaydeden Altay ancak KKTC’den ev alan, tapusu olan kişilere kefil bulamamaları halinde üç depozito istenmesinin doğru olmadığını dile getirdi. Altay, “Mal sahibi olan insanların bu derece yükün altına sokulmaması gerekir. Alınan bu karar çok ağır olmuş. Kiracı olan yabancılar için kısmen kabul edilebilir olsa da, KKTC’ye yerleşen ve ev alanlar için doğru bir karar olmamış” dedi. 

“HATALI KARARIN TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ” 

Altay, Kıb-Tek’in mahkemelerde alacak verecek davalarının çoğaldığını, bu nedenle böyle bir karar alınmış olabileceğini ancak doğru olmayan bu kararın takipçisi olacaklarını, hatalı kararı düzletmek için ellerinden geleni yapacaklarını vurguladı. Altay, elektronik sayaç sistemin geçildiğini, 2015 yılı sonuna kadar tüm sayaçların elektronik sistem olacağını ifade ederek, “Elektronik sayaç sisteminde uzaktan erişim ile borcunu ödemeyenlerin elektriği kesilebilir. İnsanlardan üç depozit alınacağına bir depozit alınıp, depozit tutarını aşanların elektriği uzaktan erişim ile kesilebilir” şeklinde konuştu. 

GÜRCAFER: “ÇAĞ DIŞI YÖNTEM” 

Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Başkanı Cafer Gürcafer, yabancıları ülkeden kaçırmamak için böyle uygulamaların ortadan kaldırılması gerektiğini söyledi. Gürcafer, bu tür sorunların akıllı sayaç sistemine geçildiğinde ortadan kalkacağını ifade ederek, yerli olsun yabancı olsun akıllı sayaç sisteminde herkesin kredisi kadar elektrik kullanabileceğini, kartında kredisi tükenince parasını verip yeniden doldurabileceğini ifade etti. 

Uzun yıllardır tartışma konusu olan akıllı sayaç sistemine bir türlü geçilemediğini kaydeden Gürcafer, Kıb-Tek’te birçok sorunu çözecek olan akıllı sayaç sistemine geçilmemesinin büyük bir kayıp olduğunu vurguladı. Gürcafer, “Eğer yerli bir şahıs borcunu ödemezse mahkemeye verip enerji parasını tahsil edeceğini düşünüyor olabilir ancak yabancı uyruklu kişinin ülkeden ayrılması halinde tahsilat imkânsız hale gelebilir. Kıb-Tek alacağını garantiye bağlamak için bu uygulamayı yürütse de çağdışı bir uygulamadır” dedi. 

“ESAS OLAN HİZMETTİR” 

Kıb-Tek’in ülkenin öz kaynağı olduğunu, sahip çıkılması gerektiğini dile getiren Gürcafer, “Rekabetin olmadığı yerlerde böyle durumlar ortaya çıkar. Başka ülkelerde elektrik satmak için şirketler rakiplerine fark atmaya çalışır. Ancak biz başka ülkelere benzemeyiz, bir takım değerlerimize sahip çıkmamız gerekir ama hizmet kalitemizi yükseltmemiz lazım. Öz değerler çok önemli olsa da, günün sonunda asıl olan halka hizmettir. Çağı yakalamak ve günün şartlarında uygulamaları koymamız gerekmektedir.” ifadesinde bulundu.