Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu (KIB-TEK), SCADA sisteminin kapsamının genişletileceğini, uzaktan izlenip komuta edilebilen trafo merkezleri sayesinde özellikle arıza sonucu meydana gelen kesintilerde, arızalı olmayan bölgeleri ayırıp yeniden elektrik akımı verilmesinin şimdikinden çok daha kısa süreler içerisinde mümkün olabileceğini açıkladı.

KIB-TEK’ten yapılan yazılı açıklamada, “KIB-TEK uyguladığı sıkı mali tedbirler ve finans politikaları ile buna paralel bir şekilde gerçekleştirdiği teknolojik yatırımlar sonucu borçlarını ciddi oranda azaltmış bulunuyor. KIB-TEK, bir yandan borçlarını azaltırken diğer yandan elektrik kamu hizmetini mümkün olan en ucuz fiyata ve arz güvenliği sağlanmış bir şekilde sunma çabasını da sürdürüyor” ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada, Nisan ayından itibaren başta konut tarifesi ve sosyal yardım alan tüketicilere uygulanan tarifeler olmak üzere ikinci kez gerçekleştirdiği tarife indirimi ile söz konusu kesimin faturalarında yüzde 9 ile yüzde 20 arasında ucuzlama sağlayan KIB-TEK’in, dün gerçekleştirdiği ihale ile arz güvenliğinin sağlanmasına ilişkin önemli bir kilometre taşını daha geride bıraktığı kaydedildi.

“ELEKTRİK KESİNTİ SÜRELERİ DAHA DA AZALACAK”

Açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

“KIB-TEK’ mevcut SCADA sistemine bağlı olmayan trafo merkezlerini SCADA sistemine uyarlayacak,  IEC 61850 protokolü bulunmayan ve halen SCADA sistemine bağlı olan trafo merkezlerinin IEC 61850 protokolüne dönüşümü ve RF ile haberleşen tüm SCADA sisteminin mevcuda ek olarak çekilecek 65 km fiber optik kablo ile fiber haberleşmeye dönüştürülmesini ve RF haberleşmenin yedek sistem olarak tutulması için çıkılan ihaleye verilen teklifler, dün Kurum Genel Merkezi’nde teklif veren firmaların huzurunda açıldı.

Söz konusu ihaleye, MORS LTD, Elpars Enterprises – 4A Elektrik, Elektronik Teknoloji Sanayi Anonim Şti. Konsorsiyumu ve Kıymet Group Of Companies LTD olmak üzere dört firma tarafından beş teklif sunuldu. Kıb-Tek İhale Komisyonu’nun firmaların vermiş olduğu teklifleri değerlendirmesinin ardından Kıb-Tek Yönetim Kurulu ihaleyi kazanan firmayı açıklayacak”

Söz konusu projenin gerçekleştirilmesiyle birlikte; uzaktan izlenip komuta edilebilen trafo merkezleri sayesinde özellikle arıza sonucu meydana gelen kesintilerde, arızalı olmayan bölgeleri ayırıp yeniden elektrik akımı verilmesi şimdikinden çok daha kısa süreler içerisinde mümkün olabileceği ifade edilen açıklamada, KIB-TEK’in SCADA biriminde görevli personelin bir süre önce yirmi dört saat üzerinden vardiyalı çalışma düzenine geçirilmesiyle birlikte de kesinti sürelerinde azalma meydana geldiği belirtildi.