Akim, led lambalarla 40 milyon kilowatt/saat değil 10 milyon kilowatt/saat ile sokak aydınlatması sağlanarak yakıtta tasarrufa gideceklerini belirtti.

İsmet Akim, Teknecik santralinde buhar kazanlarını devre dışı bırakarak iki tane 17 buçuk megawattlık dizel motor alımının 36 ay vade ile peşinatsız sağlandığını söyledi.

Akim, akıllı sayaçların sim kart ihalesinin de sonuçlandığını belirtti.

Kıb-Tek Yönetim Kurulu Başkanı Akim, açık ve indirme şeklinde gerçekleşen ihaleyi Turkcell’in aldığını ve her bir sayacın 30 kuruşla haberleşeceğini açıkladı.

Akim, 2013 yılında 83 milyon TL zararda olan Kurumun 30 Haziran 2014 tarihindeki hesaplarında zararın kapatıldığını ve 1 Milyon Türk Lirası kara geçtiğini söyledi.

İsmet Akim, alınan tedbirlerle bugün Kurumun çok daha iyi bir noktada olduğunu belirtti.

Yüzde 1 kükürtlü akaryakıt

Kıb-Tek Yönetim Kurulu Başkanı İsmet Akim, BRT’de 10 Dakika Haber’de Pembe Paşaoğluları’nın sorularını yanıtladı.

Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu olarak halkın sağlığının nasıl korunabileceği noktasında geçen yıl akaryakıtla ilgili girişimde bulunduklarını ancak ciddi bir maliyet farkının ortaya çıktığını söyledi.

Akim, “Bu maliyet farkını karşılayan herhangi bir kurum olmadığı için KIB-TEK’in de o günün şartlarında ekonomik durumu kötü olduğundan bu işe girişmedi. Ancak bu işin enteresan bir yanı da Kıb-Tek’e 5 yıllığına akaryakıt sağlamak için sözleşmeye bağladığımız TPIC yüzde 1 kükürt içeren yakıtı temin edemeyeceği.. Ancak sözleşmeye bağlı olarak üretmek durumunda kaldığı ve programladığı akaryakıtı bu süre zarfında temin edebileceğini yazılı olarak resmi iletti. Biz bu işi buzluğa koymuş gibi bıraktık. Ama hep aklımızda vardı” dedi.

İsmet Akim, Teknecik Santralinin yüzde 1 kükürt içeren yakıt kullanmaya geçebileceğine ancak bunun için iki yolun bulunduğuna işaret etti.

Akim, “Ya devlet sübvanse edecek yüzde 1 kükürttün fiyat farkını veya biz bunu fiyatlara yansıtacağız. Çünkü geçmiş yıllara bakıldığı zaman 3 dolar ile 98 dolar arasında değişir ton başına yüzde 1 kükürt içeren akaryakıtta. Ama bu sorunu üstlenmek çok kolay değil. ”dedi

İnsan sağlığının paradan çok daha önemli olduğunu da söyleyen Akim, Çevre Dairesi’nin Teknecik Elektrik Santrali’nin çevresinde bulunan 2 ölçüm istasyonunda yapılan ölçümlerde solunumu etkileyecek metaller içeren değerlerin Lefkoşa’nın altında çıktığına da işaret etti.

Akim, “Tüm bunlara rağmen halkı psikolojik olarak rahatlatacaksa yüzde 1 kükürt içeren yakıta geçmeye hazırız. Bütün mesele geçen yıl ekonomik koşullardan bunu yapamayışımız bugün itibarıyla çok daha iyi koşullarda oluşumuz ama bunu ilanihaye bu kurumun çekemeyeceği.. Bu durumda söz konusu maliyetin bir şekilde karşılanması gerektiği ortaya çıkıyor” dedi.

Kıb-Tek Yönetim Kurulu Başkanı Akim, yüzde 1 kükürt kullanıma geçebilmek için 1 yıllık bir geçiş süresine ihtiyaç olduğunu da söyledi.

İsmet Akim, yakıt alımıyla ilgili TPIC ile 2015 yılına kadar sözleşmeleri bulunduğunu ve bunun; 2016 yılı Ocak ayını kapsadığını da anımsattı.

Akim, bir soru üzerine TPIC ile yapılan sözleşmeyi feshetmenin çok da kolay olmadığını ifade etti.

Akim “Oldukça zor. Akaryakıt öyle bir şey ki günün ortasında karar veremezsiniz. Uzun erimli bir şeydir. Her sene günün koşullarına göre yenilenerek devam eder. Bu sözleşmemiz de 5 senelik ve Ocak 2016 da dolar. Eğer sözleşmemizi feshedeceksek ve yüzde 1 kükürt içeren akaryakıtı başka bir yerden alacaksak burada söz konusu bir tazminat varsa bunu da karşılamak zorundayız. Çok pahalı bir işlem. Ciddi riskler içerdiği için çok ince hesaplar yaparak bu yola koyulmak gerekir” dedi.