Suna Erdem

Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu, arıtma ve su motoru borçlarından dolayı ülkedeki 28 belediyenin yarısından fazlasına dava açtı. Belediyelerin mahkemelik olan toplam borç tutarının 55 milyon TL civarında olduğu belirtilirken bu davalardan biri olan Kıb-Tek ile Esentepe Belediyesi arasındaki dava dün belediyenin lehine sonuçlandı. Girne Kaza Mahkemesi’nde görüşülen davada “belediyenin devlet katkı payına el konulmasına” yönelik Mart ayında alınan kararı iptal edildi. Esentepe Belediyesi’nin mahkemelik olmasına neden olan 1 Milyon 388 bin 72 TL tutarında borcun bağlı olduğu sayacın kime ait olduğu tartışması başladı. Esentepe Belediyesi, borcun bağlı olduğu sayacın kendilerine ait olmadığını savunurken, Star Kıbrıs’a konuşan Belediye Başkanı Cemal Erdoğan, Esentepe’de bulunan Turtle Bay isimli yerleşim yerinin arıtma tesisine ait borcun belediyenin borcu olmadığını, sayacın belediye adına kayıtlı bulunmadığını, Kıb-Tek’in sayacı usulsüz taktığını öne sürdü. EL-SEN Başkanı Çağlayan Cesurer ise 28 belediyenin yarısından fazlasının arıtma tesisi ve su motoru borcu yüzünden mahkemelik olduğunu belirtti ve “Herkes sayacına sahip çıksın” dedi. Cesurer, Esentepe Belediyesi’nin 1 milyon 388 bin TL’lik borcu kabul etmediğini ifade ederek, “Esentepe Belediyesi borcu kabullenmiyor ancak borç belediye adına. Ayrıca arıtma hizmeti karşılığında faturalardan para alırken öyle demiyordu o zaman her şey iyiydi ”şeklinde konuştu. 

ERDOĞAN: “BORÇ BİZE AİT DEĞİL” 

Borcundan dolayı 28 belediyenin yarısından fazlasını mahkemeye veren Kıb-Tek, Esentepe Belediyesi’nin 1 Milyon 388 bin 72 TL borcu olduğunu savunurken, Esentepe Belediye Başkanı Cemal Erdoğan, mahkemeye konu olan 1 Milyon 388 bin TL tutarındaki borcun Esentepe Belediyesi’ne ait olmadığını söyledi. Erdoğan, borcun 2008-2014 yılları arasında Esentepe’de Turtle Bay isimli 480 sitenin bulunduğu yerleşim birimine ait arıtma tesisine ait borç olduğunu ifade etti. Bu borçtan dolayı Esentepe Belediyesi’ne dava geldiğini kaydeden Erdoğan, borcu olan sayacın Esentepe Belediyesi’ne ait bir kayıt bulunmadığını dile getirdi. Esentepe Belediye Başkanı Cemal Erdoğan, Kıb-Tek’in usulsüz olarak sayaç taktığını savundu.

"KIB-TEK USULSÜZ SAYAÇ TAKTI"

Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü: “1 Milyon 388 bin 72 TL tutarındaki borç Turtle Bay isimli yerleşim yerinin arıtma tesisine ait sayacın elektrik borcudur. Bu sayacın Esentepe Belediyesi’ne ait olduğuna dair kayıt yoktur. Kıb-Tek bu sayacı usulsüz olarak takmıştır.2014 yılında Belediye Başkanlığı görevine geldiğim zaman masamın üzerinde bir protokol buldum. Turizm Bakanlığı, arıtma tesisinden sorumlu olan Resco Şirketi, Kıb-Tek ve Esentepe Belediyesi arasında arıtma tesisine ait sayacın kimde kalacağına dair yapılan protokolde tarafların birlikte karar vereceğine dair ibare yer alıyordu. Ancak anlaşmanın dışına çıkıldı ve borçlu sayacı belediyeye bırakıp arıtma tesisine yeni bir sayaç takıldı. Dönemin CTP-DP hükümeti ile yaptığımız görüşmelerde o dönem Başbakan Yardımcısı olan Serdar Denktaş, sayacın borcunun 1 ay içerisinde ödeneceğini söylemişti. Biz de borcun ödeneceğini sandık ve konuyla ilgilenmedik. Kıb-Tek bizi mahkemeye verip katkı payına el konulunca borcun ödenmediğini öğrendik.” 

"BELEDİYE GELİRLERİ AZ, BORÇLARI ÖDEYEMİYOR" 

Girne Kaza Mahkemesi’nin dün katkı payına el konulmasına yönelik verilen kararı iptal ettiğine değinen Erdoğan, “1 milyon 388 bin TL’yi kim ödeyecek. Bu artıma tesisinin borcudur” dedi. Erdoğan, 28 belediyenin 26’sının Kıb-Tek’e borçlu ve bu nedenle mahkemelik olduğunu ifade ederek, belediyelerin gelirlerinin az olduğunu ve elektrik borcunu ödeyemediğini söyledi. Cemal Erdoğan, geçmiş uygulamalarda borçlu olunsa dahi Kıb-Tek’in elektrikleri kesmediğini, şimdiki uygulamada ise ödenmeyen borçtan dolayı hemen kesintiye gidildiğini ifade etti. Esentepe Belediye Başkanı Erdoğan, arıtma tesisine ait olan 1 milyon 388 bin TL2lik borç hariç, belediyenin diğer borçlarını kabul ettiklerini ve taksitlendirme yaparak her ay 10 bin TL tutarında elektrik borcu ödediklerini açıkladı. 

"İKİ BELEDİYE HARİÇ HEPİMİZ BORÇLUYUZ" 

Erdoğan şunları söyledi: “Belediyemizin 136 bin TL devlet geliri, 120 bin yerel gelirleri var. Ancak aylık maaş tutarı 220 bin TL, emeklilik kesintisi için 17 bin 50 TL, elektrik borcu için aylık 10 bin TL giderlerimiz var. Ülkemizdeki 28 belediyeden sadece Değirmenlik ve Gönyeli Belediyesi iyi durumda. Değirmenlik Belediyesi, Ercan Havaalanı’ndan muazzam bir gelire sahip, Gönyeli Belediyesi de emlak vergilerinden iyi gelir elde ediyor. Bu nedenle bu iki belediye hariç diğer tüm belediyeler borçlu durumda.” Esentepe Belediye Başkanı Erdoğan, belediyelerin yatırım yapmak için bütçesinin olmadığını, TC Yardım Heyeti katkıları ile yatırımlar yaptıklarını sözlerine ekledi. 

CESURER: “BELEDİYELERİN YARISINDAN FAZLASI MAHKEMELİK"

El-Sen Başkanı Çağlayan Cesurer ise 28 belediyenin yarısından fazlasının elektrik borcundan dolayı mahkemelik olduğunu ifade ederek, “herkes sayacına sahip çıkmalı” ifadesini kullandı. Geçmiş yıllarda yanlış uygulamalardan dolayı tahsilatlarda büyük sorunlar yaşandığını ancak son alınan kararlarla birçok eksikliğin giderildiğini kaydeden Cesurer, belediyeler tarafından ödenmeyen borçların halkın cebinden çıktığını dile getirdi. 

"HER KURUŞ HALKIN CEBİNDEN ÇIKIYOR" 

Cesurer şunları söyledi: “28 belediyenin yarısından fazlası arıtma tesisi, su motoru faturalarından dolayı mahkemelik. Mahkemelik olan toplam borç tutarı ise 55 milyon TL civarında. Mahkemelik olan davalar ile ilgili ara emirleri alındı ve davalar belki de karar aşamasında. Otellerle ilgili sorun çoktan çözüldü. Sorun aslında borcu olan belediyelerin ara emirleri sayesinde bedava elektrik kullanmaya devam etmesidir. Konu yargıda çözülünceye kadar Kıb-Tek borç olmasına rağmen belediyelere elektrik vermeye devam ediyor ve belediyelerin mevcut borcunun üstüne borç ekleniyor. Ancak yargı süreci uzayınca ödenmeyen her kuruş halkın cebinden çıkıyor. Elektrik faturalarının yüksek gelmesinin nedenlerinden biri de bu tür sorunlardır. Bedava yaşamaya alıştılar. Geçmişte sokak lambaları da bedava kullanıldı, ücretleri ödenmedi. Halk, sokak lambaları için 120 milyon TL ödemek zorunda kaldı. Ödenmeyen her kuruş vatandaşın cebinden çıktı.” 

"PARA ALIRKEN İYİ, BORÇ ÇIKINCA KÖTÜ" 

Esentepe Belediyesi’nin 1 milyon 388 bin TL’lik borcu kabul etmediğini ifade eden Cesurer, “Ülkenin tümündeki belediyelerde aynı sorun var. Bu siyasilerin uyguladığı batırma politikasıdır. En son sendikanın müdahalesi ve Kıb-Tek’e atanan doğru insanlar sayesinde sistem biraz düzeldi. Şimdi Esentepe Belediyesi borcu kabullenmiyor ancak borç belediye adına. Ayrıca arıtma hizmeti karşılığında faturalardan para alırken öyle demiyordu o zaman her şey iyiydi ”ifadelerini kulandı. İçinde bulunduğumuz çağda bu tür sorunlar yaşanmaması gerektiğini kaydeden Cesurer, “Belediye borcu kabul etmiyor, yargı kararı iptal etti. Peki, bu borcu kim ödeyecek” dedi. Cesurer, yargının doğru kararlarla yaşanan sorunları ortadan kaldıracak adım atmasını temenni ettiğini dile getirdi.