Girne’de faaliyet gösteren ve bünyesinde Star Kıbrıs gazetesini, Ada TV ile TÜRKSAT uydusu üzerinden yayın yapan üç televizyon kanalını barındıran Star Kıbrıs Medya Grubuna (SKMG) akıllı sayaç takmaya gelen Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu (Kıb-Tek) mühendisleri kurumun cihazlarının kullanılamaz hale gelmesine neden oldu. Kurum yetkililerinin, elektrik kesintisi halinde jeneratörün devreye girip girmeyeceğini sorması, girmemesi halinde sorun yaşanacağına dair uyarısına rağmen, “bilmiyoruz, deneyip göreceğiz” diyerek elektriği kesen mühendisler, kurumdaki birçok cihazın arızalanmasına ve kullanılmaz halde gelmesine neden oldu. 

ONLAR DENEDİ, BİZ GÖRDÜK 

Geçtiğimiz Çarşamba günü SKMG’ye gelen Kıb-Tek çalışanı iki mühendis yeni uygulama gereği, kurumun sayaçlarını akıllı sayaçlarla değiştireceklerini söyledi. SKMG Ofis Koordinatörü Zafer Kuygun, tarafından karşılanan mühendisler, sayaçları değiştireceklerini söylemesi üzerine Kuygun, endişelerini dile getirdi. Kuygun, sayaç değiştirme esnasında elektriklerin kesilip kesilmeyeceğini, kesilmesi halinde jeneratör ve UPS’nin devreye girip girmeyeceğini, girmemesi halinde yayın yapan Ada TV başta olmak üzere 4 televizyon kanalının yayınının kesileceğini, ayrıca faaliyette olan birçok bilgisayar ile cihaz bulunduğunu söyledi. Kuygun, endişelerini dile getirirken mühendisler, “bilmiyoruz, deneyip göreceğiz” diyerek elektriği kesti. 

ELEKTİRİĞİ KESTİLER, KURUMU YAKTILAR 

İşte o dakikalardan sonra olanlar oldu. Çarşamba günü saat 14.00 sıralarında mühendislerin elektriği kesmesi ile Ada TV Reji ve Arşiv odası başta olmak üzere server odasında çalışan tüm elektronik aletler ile binadaki tüm cihazların enerjisi kesildi ve kapandı. Ada TV ve SKMG bünyesindeki diğer 3 kanalın yayınları 45 dakika süre ile kesildi. 

ZARAR BÜYÜK 

Mühendisler yaşanan durum karşısında elektrikleri yeniden bağlasa da kesilen yayınlar kurum personelinin çalışmaları sonucu tekrar sağlandı. Elektrik kesintisi sonucunda yayın otomasyon bilgisayarları, arşiv ünitelerinde, yayın odasında bulunan birçok cihazda arıza oluştu. Reklam, haber ve kuruma ait arşivleri barındıran bilgisayarlarda hasara uğrarken, yayın yapmak için kullanılan cihazlarda kesintiden zarar gördü. Ada TV ve diğer kanalların yayınlarında birçok sorun yaşanırken kurum tarafından zarar tespit çalışmaları devam ediyor.