Hanife Lefkaralı

KIB-TEK Yönetim Kurulu Başkanı İsmet Akim’in görevden alınacağı yönünde ortaya atılan iddialar yeni bir polemik başlattı. Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu’nun (Kıb-Tek), üç yıl aradan sonra ilk defa 2014’de kar yaptığını ifade edilirken böyle bir dönemde eski Sayıştay başkanı ve kurumun yönetim kurulu başkanının görevden alınmayacağı yönündeki haberler yeni bir tartışmayı beraberinde getirdi.

CTP’ye yakın kaynaklar Akim’in bu hafta içerisinde görevden alınmasının beklendiğini ifade ederken süreç içerisinde Akim’in farklı nedenler ile görevden alınmaya çalışıldığını ancak gerçekleşecek CTP kurultayı öncesinde İsmet Akim’in Yönetim Kurulu Başkanlığından ayrılmasının istendiğini ifade etti.

DURUM İYİYE GİDİYOR

Bağımsız murakıplar tarafından denetlenen kesinleşmiş 2014 mali yılı hesap raporlarına göre KIB-TEK 2014 yılını 5 milyon 896 bin TL kârla kapattı. Kurum’un 2011, 2012 ve 2013 yılını zararla kapattığı kaydedilirken, kesinleşmiş hesap raporlarına göre 2011 yılında 53 bin 355 TL, 2012 yılında 3 milyon 471 bin TL, 2013 yılında ise 83 milyon 782 bin TL olmak üzere, kurumun üç yılda toplam 140 milyon 609 bin TL zarar ettiği vurgulanıyor. İsmet Akim’in de yoğun çabaları sonucu kurumun zarar etmekten kurtulduğunun üzerinde duruluyor.

KAYALP KABUL ETMEDİ

İsmet Akim’in yerine Kıb-Tek’in Yönetim Kurulu Başkanlığı’na Mağusa eski Belediye Başkanı Oktay Kayalp’ın atanmasının hedeflendiği öğrenilirken Kayalp bu görevi kabul etmeyeceğini ifade etti. Oktay Kayalp, Detay’a yaptığı açıklamada, İsmet Akim’in görevden alınması ve yerine kendisinin getirileceği yönündeki iddiaları sert bir dille geri çevirdi. Kayalp bu gelişmelerden haberi olmadığını da savundu ve “Kıb-Tek Yönetim Kurulu Başkanlığı ile ilgili bana teklifte bulunulması halinde cevabım olumsuz olacaktır” dedi.

GREV NEDENİDİR

Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu Çalışanları Sendikası (El-Sen) Başkanı Çağlayan Cesurer, Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu (Kıb-Tek) Yönetim Kurulu veya Yönetim Kurulu Başkanı’nın görevden alınması halinde, süresiz grev dâhil meşru her türlü eyleme gideceklerini söyledi. Cesurer, “Kıb-Tek Yönetim Kurulu Başkanı’nın görevden alınması, El-Sen için süresiz grev nedenidir” dedi.

DAYATMA GÜNDEM

Konuyla ilgili olarak açıklama yapan Cesurer, Kıb-Tek’in özelleştirilmesiyle ilgili dayatma gündemin ilerletilmeye; Kıb-Tek’te iyi yönde yapılan ne varsa karalamaya ve engel olmaya çalışıldığını iddia etti. Çağlayan Cesurer, yönetiminin isabetli kararlarıyla Kıb-Tek’te gelinen noktanın, sendika tarafından genel hatlarıyla takdirle karşılandığını kaydetti.

Cesurer, “Kıb-Tek, yakıt dahi alamayacak duruma getirilmiş ve yaklaşık 370 milyon TL borçla devredilmişti. Mevcut yönetimle birlikte kısa süre içerisinde borçlar 260 milyon TL’ye indirilmiş, bir önceki hükümet döneminde durdurulan yatırımlara bu dönemde hız verilmiş ve kısa zaman içerisinde arz güvenliği ile elektrik maliyetlerinde olumlu etkileri görülecek yatırımlar için de bugüne kadar yaklaşık 30 milyon TL ödeme yapılmıştır” dedi.

“ZARAR EDİYORDU”

Çağayan Cesurer, “Uygulanan nispeten sıkı tahsilat politikası, iyi finans yönetimi ve maliyetine satışlar ile 2011 – 2013 yıllarında üst üste üç yıl toplamda 140 milyon TL zarar eden Kurum, 2014 yılını 5 milyon TL’nin üzerinde kârla kapatabilmiştir” ifadesini kullandı.

“BİZDE DUYUMLAR ALIYORUZ”

Bakanlar Kurulu’nun bu haftaki toplantısında, Kıb-Tek Yönetim Kurulu Başkanı İsmet Akim’in görevden alınacağına yönelik duyumlar aldıklarını dile getiren Cesurer, sendikanın yeni santral yatırımlarıyla birlikte ortaya çıkan istihdam ihtiyacını dikkate alan kurum yönetiminin Başbakanın veya hükümeti oluşturan partilerin istihdamla ilgili bilgi ve onayı olmadan münhal ilan etmesi gerekçe gösterilerek görevden alma girişimleri başlatıldığını söyledi.

Kurum yönetim kurulu veya yönetim kurulu başkanının görevden alınması girişimlerini son derece yakışıksız bulduklarını dile getiren Cesurer, “Olumlu gelişmeleri geriye götürecek ve Kıb-Tek’in özelleştirilmesine zemin hazırlayacak adım olarak değerlendireceğimizi ve süresiz grev dâhil meşru her yolla böyle bir adıma karşı direneceğimizi kamuoyuna saygı ile duyurur yaşanacak olumsuzlukların sorumluluğunun bu kararı alacak olanlara ait olacağını hatırlatırız” ifadelerini kullandı.