Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu'na (KIB-TEK) gizlice, geçtiğimiz aylarda 42 kişi geçici istihdamı yapıldı. 

Geçici istihdamı yasayla yasaklanmışken ve ot temizliği işi belediyelere ait olmasına karşın, "mevsimlik işçi" statüsü altında "ot temizliği" gerçekleştirmek için 42 kişinin KIB-TEK’e alındıkları bildirildi. Ancak ot temizliği yapacak bu 42 kişilik istihdam içinde, mesleği Mimar olanların dahi bulunduğu, münhal ve sınav gerektiren masa başı işlerde çalıştırıldıkları öğrenildi.

Hükümetin devlet dairelerine ve kurum kuruluşlara geçici ve sözleşmeli personel alınmayacağı ve "şeffaflık" söylemelerine rağmen, KIB-TEK'e yapılan istihdamlar gizli kapaklı, basına yansıtılmadan gerçekleştirildi. Özellikle bu konuda Maliye Bakanı Zeren Mungan'ın kesinlikle geçici istihdam yapılmayacağı söylemleri ile yapılanların örtüşmemesi dikkatlerden kaçmadı. Öte yandan yine Hükümet Programı'nda bulunan "KIB-TEK özerkleşecektir" vaadine rağmen TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın adamıza son gelişinde söylemlerinde yer verdiği "Türkiye'den kablo ile elektrik gelecektir" sözleri karşısında hükümet sessizliğini koruyor. Hükümetin KIB-TEK'le ilgili sessizliği, hem Hükümet Programı'nın hem de mevcut parti programlarının dışına çıkacakları ve KIB-TEK'in özelleşmesine izin vereceği sinyalleri veriyor.

"2013'te kılıf hazırlandı"

366 İnisiyatifi Sözcüsü, Ulusal Birlik Partisi Lefkoşa İlçe Yönetim Kurulu Üyesi Sadık Gardiyanoğlu, istihdamlara karşı olmadığını, bu şartlarda haksız istihdamlara karşı olduğunu söyledi. 366 sürecini hatırlatan Gardiyanoğlu, Başbakan Özkan Yorgancıoğlu'nun "usulsüz alımlara son, münhal ilan edeceğiz, sınav ve parti gözetmeksizin istihdam yapacağız" sözlerinin bir hayal ürünü olduğunu söyledi. Gardiyanoğlu, hükümetin hedef şaşırttığını savunarak, KIB-TEK'te de yine aynısının yaşandığını ifade etti. Gardiyanoğlu, "KIB-TEK'te cami minaresi çalınmıştır. 2013'te kılıf hazırlandı, şimdi de minare çalındı. Geçici işçi statüsü adı altında 42 kişi bugün itibarıyla işe başladı" dedi.

KIB-TEK'in mali durumunun da göz önünde bulundurulması gerektiğine işaret eden Gardiyanoğlu, dünyada en pahalı elektriğinin satın alındığı ülkede, elektrik maliyetlerinin düşürülerek tasarruf yapılması gerekirken, tek bir kritere, "renklerinin yeşil olmasına" bakılarak 42 kişinin istihdam edildiğini savundu.

"Başbakan'dan talep etmiştik"

366 İnisiyatifi olarak 8 ay önce başbakana "Geçici işçi ve memur aliminin siyasi erkin elinden alınması, geçici işçi ve memur aliminin kamu hizmetlerine devredilmesi, yalnızca 2013 yılında değil tüm geçici memurların kamu sınavına tabi tutulması ve hiçbir siyasi partiye üye olmayan yüzde 75'lik bir kesimin de var olduğunu göze alarak tek tip işe alınma yasası çıkarılmasını" yazılı olarak sunduklarını söyledi. Ayrıca UBP Lefkoşa ilçesi Yönetim Kurulu üyeliği görevini de hatırlatan Gardiyanoğlu, buna rağmen, tüm hükümetlerin renk gözetmeksizin tüm gençleri kucaklaması gerektiğini söyledi. Yalnızca KIB-TEK'te değil, yerel seçim öncesi ve sonrasında CTP-BG'nin özel işçi statüsünde memur alımlarının hızla devam ettiğini kaydetti.