Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu’nun (KIB-TEK), 45 bin adet LED sokak aydınlatma armatürünü zamanında kuruma teslim etmeyen şirketin, 222 bin 50 Euro’luk teminatına el koyduğu açıklandı.

KIB-TEK’ten yapılan açıklamada, söz konusu şirkete bir yıl süreyle ihalelere katılmaktan men cezası da verildiği belirtildi.

Açıklamada, kurum ihalelerinin şeffaf ve tarafsızlık ilkeleriyle yürütüldüğüne dikkat çekilerek, “KIB-TEK ile imzalanan sözleşmelerde, kurumu zarara uğratacak ve aboneleri olumsuz etkileyecek tüm aykırılıklara karşı sorumlu ve hukuki yaklaşımımız tavizsiz uygulanmaya devam edilecektir” ifadesine yer verildi.

Kurumdan yapılan açıklamada, LED sokak aydınlatma sisteminin ilk aşamasında sağlanan tasarrufun bir kısmının tüketici faturalarına indirim olarak yansıtıldığı, tasarruf edilen maliyetin ilave kısmı ile ülke genelindeki tüm cıva buharlı sokak aydınlatma lambalarının LED sistemle değiştirilmesi ve tasarrufun yüzde 90’a yükselmesi çalışmalarının devam ettiği ifade edildi.

Kurumun yeni teknolojiden yararlanarak giderlerden tasarruf sağlamaya yönelik politikasının önemli bir ayağını oluşturan LED Sokak aydınlatma sistemi için çıkılan ikinci ihaleyi alan firmanın, sözleşmeye uymaması üzerine teminatına el konulduğu ifade edilen açıklamada, 4 milyon 441 bin Euro’ lük sözleşme imzalanan söz konusu firmalara, bir yıl süre ile ihalelerden men cezası da verildiği de belirtildi.

KIB-TEK’in 9 Mart tarihinde LED ışık kaynaklı sokak aydınlatma armatürü temini için açtığı ikinci ihaleyi, en düşük fiyat vererek kazanan Aysan Çevre Işıklandırma Malzemeleri Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi ile Sinsan Trading LTD’in oluşturduğu konsorsiyum kazanmıştı.

Konsorsiyum ile 10 Haziran tarihinde imzalanan sözleşme uyarınca, 45 bin adet LED ışık kaynaklı sokak aydınlatma armatürün ilk teslimatı olan 5 bin adedi 10 Eylül’de ve bugüne kadar geçen sürede ise en az 10 bin adet teslim edilmesi gerekiyordu.

Teslim tarihinde yüklenici firmaların teslim yükümlülüklerini yerine getirmemesi üzerine, sözleşmenin ilgili maddeleri uyarınca KIB-TEK’in maddi ve manevi tazminat hakları saklı kalmak kaydıyla sözleşme feshedildi. Yüklenicilerin sorumluluklarını yerine getireceklerine dair garanti olarak yatırdıkları 222 bin 50 Euro’ya da el konuldu.

Bu gelişmenin ardından KIB-TEK yeniden LED sokak aydınlatma ihalesi açacak.

“10 BİN LED SOKAK AYDINLATMA DEVREDE”

KIB-TEK açıklamasında, ülke genelinde cıva buharlı sistemle çalışan sokak aydınlatma armatürlerini, enerji tasarruflu LED sistemli armatürlerle değiştirme projesinin ilk ihalesinde 1 milyon 295 Euro’luk ihale bedeliyle alınan 10 bin sokak aydınlatma lambasının montajının tamamlandığı kaydedildi.

Açıklamada, yapılan ölçümlerde; Lefkoşa bölgesinde devreye alınan LED sokak aydınlatma sistemi ile enerji tüketiminin ortalama yüzde 90 azaldığının tespit edildiği ifade edildi.

“SOKAK AYDINLATMA ÜCRETİ 7 TL’YE GERİLEDİ”

Gerek Lefkoşa’da sağlanan tasarruf miktarı gerekse mevsimsel nedenlerle, ülke genelindeki abone faturalarına yansıyan sokak aydınlatma ücretinin, 11- 12 TL’den 7 TL’ye gerilediği açıklandı.

KESME BAĞLAMADAKİ İNDİRİMLE SMS VE E-POSTAYLA FATURA ALANLARA İNDİRİM YÜRÜRLÜKTE

KIB-TEK’in yeni teknolojiler kullanarak maliyetleri düşürme ve tasarrufu tüketici faturalarına indirim olarak yansıtma yönündeki çalışmalarının ilk aşamasında 89.32 TL olan kesme-bağlama ücreti yüzde 77.60 oranında indirimle 20 TL’ye, belediyelerin Kıb-Tek’e ödenmemiş sokak aydınlatma bedellerinin tahsili için yasa gücünde kararnameyle maktu ücrete eklenen 5,5 TL hariç, 16.95 TL olan maktu ücretin de faturasını SMS ve elektronik posta yolu ile almayı tercih eden tüketiciler için yüzde 20 indirimle 12 TL’ye düşürüleceği açıklanmıştı.

İlgili Bakanlar Kurulu kararının Resmi Gazete’de yayımlanmasıyla birlikte uygulama yürürlüğe girmiş oldu.