Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu, maktu ücret ve sayaç kesme bağlama ücretlerinde  indirim yaptı. Güncel teknolojiden yararlanarak maliyetleri düşüren KIB-TEK, bu tasarrufu elektrik faturalarında indirime dönüştürdü.

Özellikle borçtan dolayı kesilen elektik akımının yeniden bağlanması için alınan 89.32 TL’lik bağlama ücreti %77.60 oranında indirimle 20 TL’ye, 16.95 TL olan maktu ücret de %20 indirimle 12 TL’ye düşürüldü.

Bugünkü Bakanlar Kurulu toplantısında onaylanan KIB-TEK Yönetim Kurulu’nun indirim kararları, Resmi Gazete’de yayımlanmasının ardından yürürlüğe girecek.

Bakanlar kurulu kararıyla, elektrik tarifelerinin belirlenmesinde de yeni dönem başladı. Tarifeler artık, bugünkü koşullarda toplam enerji maliyetinin %42’sini oluşturan akaryakıt maliyetleri esas alınarak en fazla 3 aylık sürelerle düzenlenecek. Tarife değişikliği, böylece uluslararası piyasadaki yakıt hareketleri ile objektif bir kritere bağlanmış oldu.

KIB-TEK yetkilileri, akaryakıt fiyatlarının artış oranının faturalara aynı oranda yansımayacağını vurgulayarak şöyle dedi:

“Akaryakıt maliyetinin %10 artması durumunda, üretim maliyetinin %42’sini oluşturan bu kalem, faturaya sadece %4.2 oranında yansıyacak. Aynı oranda düşüş olması durumunda da faturalarda %4.2’lik indirim olacak. Faturalar, akaryakıt hangi oranda artarsa o oranda zamlanacak diye bir hesap söz konusu değildir”.

TEKNOLOJİ TASARRUF GETİRDİ

Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu, %90 tasarruflu led sokak aydınlatma sistemi, akıllı sayaçlar ve elektronik fatura uygulaması ile fatura basımı ve dağıtımı maliyetlerinden de tasarruf sağladı. Kurum, bu tasarrufları doğrudan abonelerin fatura bedellerine yansıttı. 

Elektrik faturasını elektronik ortamda almayı tercih eden aboneler maktu ücret indiriminden yararlanacak. KIB-TEK yetkilileri 160 bin abonenin 90 bin 362'sinin, elektronik fatura uygulamasını kullanmaya başladığını açıkladı. Yetkililer, “Hedefimiz, akıllı fatura tercih eden 90 bini aşan abone sayımızı, çok kısa sürede daha da yaygınlaştırmaktır" dedi.

Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu yetkilileri, kısa bir süre önce, faturalarını elektronik ortamda almayı tercih eden tüketicilerin maktu ücretinde indirim yapılması için gerekli düzenlemenin tamamlandığını, kararın Bakanlar Kurulu'nda onaylanmasını beklediklerini duyurmuştu.

indirim.png

TÜKETİCİ DOSTU UYGULAMALAR

Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu (KIB-TEK) elektronik fatura uygulaması için tüketici dostu yeni kanallar oluşturdu. Elektrik faturalarını,  kısa mesaj (sms) ve e-maille göndermeye başlayan KIB-TEK, tüketici iletişim bilgilerini güncellemek için akıllı uygulamaları da devreye aldı.

Tüketicilerin iletişim bilgilerini sadece mesaj atarak güncellemekte SMS mesajlarının 160 karakter sınırlaması nedeniyle güçlük çekmesi üzerine, kurumun bölge müdürlüklerinden yazılı başvuru yanında, ilave 4 yeni güncelleme kanalı daha oluşturuldu.

Elektronik fatura uygulamasından yararlanmak isteyen aboneler, www.kibtek.com, www.kibtek.pluraldata.com internet sayfalarından  iletişim bilgilerini güncelleyebiliyorlar. GooglePlay ve AppStore'dan KIBTEK uygulaması ile de aynı işlemler kolayca yapılabiliyor. KIB-TEK Bölge Amirlikleri'nden de mesai saatleri içinde güncel fatura bilgilerini telefonla öğrenmek mümkün.

AKILLI UYGULAMALAR DEVREDE

Basılı fatura kullanım ve dağıtım giderlerini, güncel teknolojiden yararlanarak azaltarak hem mali, hem de personel tasarrufunu hedefleyen KIB-TEK, GooglePlay ve AppStore'dan ücretsiz indirilebilen aplikasyonları da hizmete sundu. Tüketicileri akıllı uygulamaları kullanarak, iletişim bilgilerini güncelleyerek elektronik fatura uygulamasından yararlanabilecek.

KIB-TEK yetkilileri, gezici personele gerek kalmaksızın kurumun data merkezinde, uzaktan okunabilen akıllı sayaçların, eski sayaçlarla ücretsiz değişiminin %80 oranında tamamlandığını açıkladı.

KIB-TEK yetkilileri şöyle dedi:

"Elektronik fatura uygulaması ile 160 bin sayacı okumak için mesai harcayan personelimizi akıllı sayaç montaj programına yönlendirdik. Akıllı sayaç değişim programı Kasım sonunda tamamlanmış olacak".