Kıbrıs Türk Ego-Akro Turizm Kooperatifi (KIBEKOOP) ile Türkiye Kırsal Turizm Derneği (KIRTURDER) arasında işbirliği protokolü imzalandı.

Başbakan Yardımcılığı Müsteşarı Hüda Hüdaverdi’nin huzurunda yer alan imza töreninde protokole Kıbrıs Türk Ego-Akro Turizm Kooperatif Başkanı Zekai Altan ile Kırsal Turizm Derneği Başkanı Nedim Zurnacı imza koydu.

Başbakan Yardımcılığı Ekonomi Turizm Kültür ve Spor Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre protokol, iki örgütün tecrübe ve birikimlerini paylaşmasını öngörüyor.

Protokol, Başbakan Yardımcılığı Ekonomi Turizm Kültür ve Spor Bakanlığı Müsteşarı Hüda Hüdaverdi’nin, sözkonusu iki sivil toplum örgütüne Lefkoşa Mirage Restaurant’ta verdiği öğle yemeği sırasında imzalandı. Yemekte kooperatifin danışmanı DAÜ Turizm Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Kılıç da hazır bulundu.

ALTAN

Kıbrıs Türk Ego-Akro Turizm Kooperatif Başkanı Zekai Altan protokol imza töreninde yaptığı  konuşmada, Başbakan Yardımcılığı Ekonomi Turizm Kültür ve Spor Bakanlığı’nın öncülüğünde kurulan bir kooperatif olarak henüz çok yeni olmalarına rağmen önemli adımlar attıklarına dikkati çekti.

Altan, Türkiye Kırsal Turizm Derneği ile imzalanan protokolün, karşılıklı bilgi alış verişi ile birlikte ülke ekonomisine alternatif turizmde yeni piyasalar ve büyük bir kazanç sağlayacağını dile getirdi.

Altan; “Bugün imzalanan işbirliği protokolü aynı zamanda bizim için bir ilk. Bu örgütlenme modeliyle daha iyi sonuçlar alacağımızı düşünüyoruz” dedi.

Kooperatif olarak temel ilkelerinin, üreterek sorunları çözmek olduğuna dikkati çeken Zekai Altan, “haykırışları soyut olarak değil, tam aksine ilişkiler kurarak, üretim yaparak, varlıklarını ispat ederek üretim sonrası sorunları çözme ilkesini benimsediklerini” söyleyerek, bu protokolle birlikte ciddi bir tanıtıma gideceklerini belirtti.

ZURNACI

Türkiye Kırsal Turizm Derneği Başkanı Nedim Zurnacı ise, protokol imza töreninde yaptığı konuşmada, dernekleri hakkında bilgi verdi.

Derneklerinin kırsal turizm alanında Türkiye’de bir ilk olduğuna dikkati çeken Zurnacı, hem tarım, hem turizm, hem de kalkınma bakanlıklarıyla işbirliği yaptıklarını, bunun yanı sıra kırsal kesim politikalarının oluşmasında tüm toplantılara davet alarak fikirlerini söylediklerini kaydetti.

Zurnacı, AB ülkeleri ile birlikte projeler gerçekleştirdiklerinin de altını çizerek; “Dolayısıyla hem yerel, hem bölgesel, hem de uluslararası çalışan bir derneğiz” dedi.

Dernek olarak Kıbrıs Türk Ego-Akro Turizm Kooperatifi’nin girişimlerini yakından takip ettiklerini dile getiren Zurnacı, kooperatifin bir yandan bilgi ve birikimlerini yerinde görmek, diğer yandan iki ülke sivil toplum kuruluşlarının işbirliği yapması sonucu yeni bir sinerji yaratmak için adada bulunduklarını söyledi.

Zurnacı, amacımız; “Kırsal kalkınmada turizmin ham maddesi olan değerlerimizi ön plana çıkarıp bunları da hedef kitlelere ulaştırmak ve alternatif turizmle ekonomiyi şekillendirmektir” dedi.

HÜDAVERDİ

“Özellikle kırsal kesim, kırsal turizm ve eko-akro turizm ülkemiz için çok önemli” diyerek söze başlayan Başbakan Yardımcılığı Müsteşarı Hüda Hüdaverdi de konuşmasında, bu alternatifin KKTC’de değerlendirilmemiş çok önemli bir kaynak olduğunu söyledi.

İlk etapta ‘Nasıl alternatif turizm yaratabiliriz?’ noktasından yola çıkarak kooperatifin tecrübelerinden yararlandıklarına dikkat çeken Hüdaverdi, sürecin; hızlı hareket ediyor olmasından ve Anavatan Türkiye ile başlamasından dolayı gurur duyduğunu dile getirdi.

Hüdaverdi; “Bu noktada sizin tecrübelerinizden yararlanılacak. Birlikte yeni piyasalar zinciri oluşturacağız. Burada esas ve eksik olan bizim için bunun pazarlama boyutuydu. Bu konuda Türkiye’nin tecrübeleri ortada, aynı zamanda Türkiye başlı başına önemli bir pazar.”

Başbakan Yardımcılığı Müsteşarı Hüda Hüdaverdi, bakanlık olarak bu işbirliğinin takipçisi ve destekçisi olacaklarını aynı zamanda her türlü adımı atmak için hazır olduklarını belirterek; “Biz DP- Ulusal Güçler olarak alternatif turizmin ülkemiz için ne kadar önemli olduğunu vizyon olarak da ortaya koyan bir siyasi partiyiz. Çok daha iyiye hep birlikte ulaşacağız” dedi.

Konuşmaların ardından protokol imzalandı ve ardından Türkiye Kırsal Turizm Derneği Başkanı Nedim Zurnacı, Başbakan Yardımcılığı Müsteşarı Hüda Hüdaverdi’ye Manisa’ya özgü hediyeler takdim etti.

Zurnacı ayrıca Hüdaverdi ve Kıbrıs Türk Ego-Akro Turizm Kooperatifi uzmanlarını Manisa’da her yıl Nisan ayında geleneksel olarak gerçekleşen Mesir Macunu Festivali’ne davet etti.

1420360718.jpg

1420360733.jpg