Avrupa Parlamentosu Yeşiller Grubu ve Avrupa Yeşiller Partisi’nin Konsey Toplantısı ve Jeopolitik, Güvenlik ve Enerji Transferi Konferansı için İstanbul’da bulunan CTP-BG Milletvekili ve Dış İlişkiler Sekreteri Armağan Candan, “Nükleer Tehdit ve Akdeniz Havzasında Ortak Mücadele” panelinde konuştu. Yeşil Düşünce Derneği, Kıbrıslılar Bilim, Eğitim Sağlık ve Dayanışma Derneği (KIBES), nükleersiz.org, tarafından düzenlenen panelde ayrıca  Avrupa Parlamentosu Yeşiller/Özgür İttifak Grubu Eşbaşkanı Rebeca Harms, CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı, HDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, Yeşil Barış Hareketi Başkanı Doğan Sahir birer konuşma yaptı.

KIBRIS’TA YETERLİ BİLİNÇ YOK

Armağan Candan, Kıbrıs’ın Mersin’de yapılmak istenen Akkuyu Nükleer Santrali’ne, İstanbul’dan çok daha yakın olduğunun altını çizerek, enerjinin tüm ekonomiler için olmazsa olmaz bir girdi olduğunu ancak bunun için dünyanın geleceğinin riske atılmasının kabul edilebilir olmadığını vurguladı. Candan, Avrupa coğrafyasında artık nükleer enerjinin terk edilmekte olduğunu, bunun yerini solar ve rüzgar gibi yenilenebilir enerji kaynaklarının aldığını ifade etti. Nükleer tehlikenin boyutlarının ve Kıbrıs adası üzerindeki olumsuz sonuçlarının neler olabileceğine dair Kıbrıs’ta yeterli bir bilinç oluşmuş olmadığını ifade eden Candan, önümüzdeki dönemde bu konuya katkı sunmak adına Kuzey ve Güney Kıbrıs’ı da kapsayacak bir etkinliğin Kıbrıs’ta düzenlenebileceğini vurguladı.

HAKLARA SAYGILI BİR YAKLAŞIMA İHTİYAÇ VAR

Konuşmasında, yakın geçmişte Kıbrıs adasının açıklarında hidrokarbon yatakları bulunduğunu hatırlatan Armağan Candan, bu enerji kaynağının doğru değerlendirilmesi halinde Kıbrıs sorununa  kapsamlı çözüm bulacak dinamikleri harekete geçireceğini böylelikle Doğu Akdeniz’de ticaret, refah, karşılıklı bağımlılık ve güveni artacağını vurguladı. Orta Doğu’daki kargaşa ve Doğu Akdeniz’deki tansiyonun son günlerdeki artışının, bölgemize barış ve istikrarın gelmesi için ilgili tüm aktörlerin işbirliğine ihtiyacı olduğunu gösterdiğini ifade eden Candan, bunu elde etmek için tüm tarafların hak ve çıkarlarına saygı duyan bir yaklaşıma ihtiyaç olduğunun altını çizdi. Kıbrıs sorununun gecikmeksizin çözümünün her alanda olduğu gibi enerji alanında da işbirliğinin önünü açacağını belirten Candan, federal bir çözüme ulaşılması için müzakere masasına derhal dönülmesi gerektiğini ifade etti.

SAHİR: AKKUYU’NUN YARATACAĞI TEHLİKELERLE MUHATAP OLACAĞIZ

Panelde konuşan Kıbrıs Yeşil Barış Hareketi Başkanı Doğan Sahir de Kıbrıs’ın, Akkuyu Nükleer Santrali’nin yaratacağı tehlikeler ile birebir muhatap olduğunu söyleyerek, “Dünyada bir kavanoz içinde yaşıyoruz bu kapsamda Fukuşima veya Çernobil bizlere uzak değil. Japonya’da teknolojide çok ileride olmasına rağmen başına neler geldiğini hep birlikte izledik. Nükleer santrallerde hala bilinmezlikler, hesaplanamayan insan hatalarına açık boyutlar vardır. Kıbrıslı insanların bu konuda aydınlanması için daha çok çalışma yapılmalıdır. Kıbrıs olarak yenilenebilir enerjiye daha fazla yönelmeliyiz” dedi.