Zeynep Tuğrul Özel

KKTC’de 26 Nisan günü yapılan seçimlerde, yeni Cumhurbaşkanı seçilen Mustafa Akıncı, dün ilk resmi ziyaretini Türkiye’ye yaptı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bizzat tahsis ettiği uçakla Ankara’ya gelen Akıncı, ilk olarak Başbakanlık’a giderek, Başbakan Davutoğlu ile 1,5 saat süren görüşmelerde bulundu. Ardından Anıtkabir’i ziyaret eden Akıncı, buradan Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda resmi törenle karşılandı.

Maraş’ın açılması ve doğalgaz

İki cumhurbaşkanı “Yavru Vatan” polemiğinin ardından ilk kez yüzyüze görüştü. Edinilen bilgilere göre görüşmelerde, Kıbrıs müzakerelerini yeniden canlandırmak için Ada’da kritik tarih olarak belirlenen 11 Mayıs günü izlenecek strateji masaya yatırıldı. Akıncı, 11 Mayıs’ta Güney Kıbrıs Lideri Anastasiadis ile BM gözetiminde görüşecek. İşte bu buluşma öncesi izlenecek yol haritası şöyle belirlendi:

- Kıbrıs’ta 50 yıldır süren görüşmelerin bir sonuca varması şart. Bu iş artık, ucu açık müzakerelerle devam edemez. KKTC’nin de Türkiye’nin de sabrının sonu gelmiştir.

-Müzakerelere 0’dan değil, daha önceki müzakerelerde sağlanan yakınlaşmalardan başlanması gerekir.

-Maraş’ın açılması konusu, ancak ve ancak bütünlükçül bir çözümün parçası olarak konuşulabilir. Bütünlükçül çözümler, Ercan Havaalanı ile Mağusa Limanı’nın uluslararası dolaşıma açılması konularını da içermeli.

- KKTC ve Türkiye, doğalgaz konusunda Rum yönetiminin tek taraflı adım atmasına karşı. Doğu Akdeniz’- deki enerji kaynaklarından Ada’nın tamamının yararlanmasını istiyor ve gelirlerin paylaşımı konusunda ortak noktaya varmaya çalışıyor.

-Türkiye, KKTC’nin kabul edeceği çözüm önerisini destekleyecektir.

Akıncı’ya desteğimiz tam

Dostane geçen görüşme ardından iki lider ortak basın toplantısı düzenledi. Akıncı’yı seçim başarısından dolayı kutlayan Erdoğan, “KKTC’de birlik ve beraberliğin kazandığını” söyledi. Kıbrıs sorununu ‘Milli dava’ olarak tanımlayan Erdoğan, her iyi niyetli yaklaşıma ve BM çabalarına, geçmişte olduğu gibi yine destek verileceğini söyledi. Erdoğan “Sadece Türk tarafının gayretleri ve özverisi ile çözüm mümkün değil. Artık Rum tarafının da işi yokuşa sürmekten vazgeçmesi gerekiyor. Bu durumda, biz 2015’in çözüm yılı olabileceğine inanıyoruz” dedi. Akıncı ile önemli mesafeler kat ettiklerini vurgulayan Erdoğan “Çözüm müzakere masasında olur, bunun dışında Kıbrıs Türkü üzerinde baskı kurulması, beyhude bir çabadır. Akıncı ve kuracağı müzakere heyetinin her zaman yanında olacağız” ifadelerini kullandı.

Baskı kabul edilemez

Kıbrıs’ta çözümün sadece müzakerelerle bulunabileceğini vurgulayan Erdoğan, “Yunanistan’ı da çözüm için teşvik etmeye devam edeceğiz” dedi. Erdoğan “KKTC’nin su ihtiyacına çözüm bulmak amacıyla asrın projesi hayata geçiyor. Yılda 75 milyon metreküp sulama suyunu taşıyacak proje Ağustos gibi bitmiş olacak” bilgisini verdi. Erdoğan, sözlerini, “Tüm güçlükleri el birliği ile aşacak, aydınlık yarınların temellerini atacağız” diyerek tamamladı.

Akıncı: Kritik eşikteyiz

KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı, ortak basın toplantısında sözlerine, “Yakın ilgi, dostluk, hüsnü kabul bizi çok etkiledi. Sayın Cumhurbaşkanı ve diğer yetkililere çok teşekkür etmek istiyorum” diyerek başladı. “Kıbrıs sorununda önemli bir eşiğe gelmiş durumdayız” diyen Akıncı, “Benim ortaya koyduğum çözüm vizyonunun, Rum lider tarafından da paylaşılması en büyük dileğimdir. Yaşanan büyük bir haksızlıktır. Bu haksızlığı bertaraf etmenin yolu, bizler 2015’in çözüm yılı olması için gayret göstereceğiz” diye konuştu. Çözüm için Rum tarafının da irade göstermesi gerektiğini vurgulayan Akıncı, “Elimde sihirli değnek yok. Çözüm ortak vizyon, ortak yarar perspektifi ile hareket edersek mümkün olur” hatırlatması yaptı. Akıncı, Kıbrıs doğalgazı ile ilgili olarak ise “Denizin dibindeki gaz, kavga değil, birleştirici bir unsur olur. Eğer öyle bir gelişme olursa, Türkiye de Yunanistan’ın da ortaklaşa yarar üretebilecekleri bir anlayış geliştirebilir” ifadelerini kullandı.

Kaynak: Star