Girne Belediyesi, Yeşil Barış Hareketi ve Beylerbeyi Muhtarlığı’nın işbirliğiyle düzenleyeceği 10’uncu Kıbrıs İpek ve Koza Festivali, 8-9-10 Mayıs tarihlerinde yapılıyor.

İpek böceği yetiştiriciliğinin yaygınlaştırılması, yan ürünlerinin tanıtımı ve ülke ekonomisi ile turizmine katkı amacıyla her yıl gerçekleştirilen Festival,  bugün düzenlenen basın toplantısında duyuruldu.

Saat 10:0 0’da Bellapais Manastırı’nda basın toplantısı düzenleyen Girne Belediyesi, Yeşil Barış Hareketi ve Beylerbeyi Muhtarlığı, Kıbrıs İpek ve Koza Festivali hakkında bilgi verdi.

Basın toplantısına, Girne Belediye Başkanı Nidai Güngördü, Yeşil Barış Hareketi Başkanı Doğan Sahir, Beylerbeyi Muhtarı Ersel Tatlısu ve belediye meclis üyeleri katıldı.

FESTİVAL PROGRAMI

Kıbrıs İpek ve Koza Festivali 8 Mayıs saat 18:00’de açılış konuşmalarıyla başlayacak.

Ardından Girne Belediyesi halk dansları topluluğu gösterisi yapacak ve Grup Ezgi konser verecek.

9 Mayıs’ta 12:00- 16:00 saatleri arasında müzik dinletileri olacak Festivalde; 17:30’da Düet Academy jimnastik gösterisi, Orak Kültür- Sanat ve Eğitim Merkezi (OKSEM), Girne Belediyesi halk dansları gösterileri, Yalın Guest Tango dans gösterisi ve Latino Turco konseri yer alacak.

10 Mayıs’ta 12:00- 15:30 arası klasik müzik dinletisi, Kıbrıs’ta İpek Böcekçiliği ve Yetiştiriciliği konusunda Mehmet Ağlarcan konuşacak.. Bunu stantlarda “Uygulamalı Koza İşi Atölye Çalışması” izleyecek. Etkinlikte Girne Belediyesi El Sanatları Atölyesi Kursiyerleri, Elişi Öğretmeni Çelen Özkaynak eşliğinde koza işi uygulaması gerçekleştirecek. İpek Dokuma Sanatı Üzerine Anlatı etkinliğinin konuğu ise Girne Belediyesi El Sanatları Atölyesi kursiyeri Safiye Ceyhun olacak. Daha sonra müzik dinletisi, Girne Halka Sanatları Derneği gösterisi ve Folklorik müzik dinletisi yer alacak. Festival, saat 19:30’da Two Night Stand’ın vereceği konserle sona erecek.

GÜNGÖRDÜ “FESTİVALLE BU GÜZEL KÜLTÜRE SAHİP ÇIKILDI”

Girne Belediye Başkanı Nidai Güngördü, basın toplantısında yaptığı konuşmada,  Yeşil Barış Hareketi ve Beylerbeyi Muhtarlığı ile birlikte düzenlemekte oldukları Kıbrıs İpek ve Koza Festivali’nin bu yıl 10’sunu gerçekleştirmenin mutluğunu yaşadıklarını kaydetti.

Kıbrıs kültüründe önemli yeri olup unutulmaya yüz tutan ipek böceği yetiştiriciliği ile kozasından yapılan el işlerinin festivalle yeniden hayat bulmaya başladığını ifade eden Güngördü, festivalle bu güzel kültüre sahip çıkıldığını vurguladı.

Festival programı hakkında bilgi aktaran Güngördü, festival etkinlikleri içerisinde her yıl olduğu gibi ipek böceği, koza işleri, Kıbrıs Türk kültürünü yansıtan el işi ürünleri satışları, tiyatro, folklor ve dans gösterileriyle konserlerin yer alacağını söyledi.

SAHİR “İPEK BÖCEĞİ KOZA İŞİ DÜNYADA KIBRIS’TA ORTAYA ÇIKTI”

Yeşil Barış Hareketi Başkanı Doğan Sahir ise ipek böceği yetiştiriciliği, koza işleri ve Beylerbeyi’nin turistik tanıtımını yapma amacıyla gerçekleştirmekte oldukları festival sayesinde Kıbrıs Türkü’nün doğa, çevre ve kültürüne sahip çıkmaya başladığını vurguladı.

İpek böceği koza işi dünyada Kıbrıs’ta ortaya çıkan bir el sanatı olduğunu ifade eden Sahir, unutulmaya yüz tutmuş sanatın yeniden hayat bulmasının mutluluk verici olduğunu belirtti.

TATLISU “FESTİVAL KATKI YAPIYOR”

Beylerbeyi Muhtarı Ersel Tatlısu da yaptığı konuşmada, Muhtarlığın Yeşil Barış Hareketi ile birlikte düzenlemeye başladığı festivale son 6 yıldan beri Girne Belediyesi’nin de destek verdiğini belirterek, festivalin ipek böceği yetiştiriciliği, koza işi el sanatlarıyla Beylerbeyi’nin turistik tanıtımına katkı yaptığını kaydetti.