BM Sözcülüğü, Kıbrıs'taki BM Barış Gücü İyi Niyet Misyonu aracılığıyla yaptığı açıklamada, Kıbrıs müzakerelerinin İsviçre'de, Mont Pelerin'de süreceğini belirtti.

Geç saatlere kadar süren liderler görüşmesinin hemen ardından BM'den gelen açıklamada, 7-11 Kasım tarihleri arasında BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide eşliğinde İsviçre'de Mont Pelerin'de gerçekleştirilecek müzakerelerin, yoğunlaştırılmış formatta olacağı vurgulandı.

Açıklamaya göre, İsviçre'deki müzakerelerde "Toprak" üzerine konsantre olunacak ayrıca diğer tüm "kapanmamış" konular da "birbiriyle bağlantılı" olarak ele alınacak. Açıklamada, liderlerin; İsviçre'deki görüşmelerin, "2016 sonuna kadar bir çözüme varma çabası gösterme" yönündeki ortak taahütleri çerçevesinde, "müzakerelerin son safhasına giden yolu" açacağına dair umut belirttikleri vurgulandı.

Bu arada iki liderin İsviçre'de gerçekleştirilecek görüşme sürecine dair müzakerelerini tamamladıkları ve bu çerçevede 31 Ekim için planlanan liderler görüşmesinin, müzakereciler seviyesinde gerçekleşeceği kaydedildi. Buna göre söz konusu görüşme için müzakerecilere liderlerce gerekli talimatlar verildi.

Sözcülük açıklamasında, iki liderin İsviçre hükümetine, ülkede gerçekleştirilecek müzakerelere ev sahipliği yapma cömertliğini gösterdiği için müteşekkir oldukları ifade edildi. İsviçre'de liderlere müzakere heyetleri ve ele alınacak konularla ilgili uzmanların eşlik edeceği kaydedildi.

1477523999.jpg

KIBRIS MÜZAKERELERİNİN BİR SONRAKİ DURAĞI KUZEY ALPLERİN ETEKLERİ

Kıbrıs müzakerelerinin başta “Toprak” konusu olmak üzere kapanmamış konularının 7-11 Kasım tarihlerinde ele alınacağı  Mont Pelerin, İsviçre’de önalpler diye tanımlanan, Alp dağlarının kuzey eteklerinde yer alıyor.

Cenevre gölüne bakan ve ismini üzerine kurulduğu dağdan alan bölge, İsviçre’nin gözde tatil yerlerinden biri olarak tanınıyor.

Bölge, 1947’de burada kurulan ve nobel ödüllü ekonomistler, filozoflar, aydınlar, önde gelen iş insanlarının yer aldığı saygın düşünce kuruluşu Mont Pelerin Topluluğu’na ismini vermiş.

Mont Pelerin, İsviçre’nin üçüncü büyük kantonu olan Vaud sınırları içerisinde bulunuyor. Vaud’un başkentiyse ülkenin dünyada en çok bilinen şehirlerinden olan Lozan. Vaud, Cenevre ve Bern kantonlarına da komşu.

1477523984.jpg

1477523955.jpg