Kıbrıs Politikalar Merkezi geçtiğimiz hafta 13 Nisan Çarşamba günü Avrupa Birliği’nin (AB) devlet olarak tanınmamış yönetimler ile ilişki kurma biçimlerini irdeleyen bir konferans düzenledi. Doğu Akdeniz Üniversitesi Uluslararası İlişkiler bölümünde gerçekleştirilen konferansın açılış konuşmasını DAÜ Rektör Yardımcısı ve Kıbrıs Politikalar Merkezi’nin Yönetici Direktörü Prof. Ahmet Sözen yaptı. Sözen daha sonra konferansın konuşmacısı olarak davet edilen tanınmamış devletler ve çatışmalar üzerine çalışmalarıyla tanınan Dr. George Kyris’in özgeçmişini okuyarak sözü Kyris’e bıraktı.

Birmingham Üniversitesi’nde Siyasi Bilimler ve Uluslararası Çalışmalar bölümünde öğretim görevlisi olarak görevine devam eden Kyris, yakın zamanda “Devlet Olma Durumu Tartışmalı Yönetimlerin Avrupalılaşması” (The Europeanisation of Contested States) adlı kitabı yazdı. Kyris Avrupalılaşmayı AB politikalarının bir sonucu olarak ilişki kurulan ülkelerde yaşanan değişimler olarak tanımladı.

Kyris konuşmasına devlet olma durumları tartışmalı olan Kuzey Kıbrıs’ın da dâhil olduğu Filistin, Güney Osetya, Abhazya, Kosova, Transdinyester, Lugansk, Dağlık Karabağ, Batı Sahara, Somali ve Tayvan gibi yönetimlerin özelliklerini tartışarak başladı. Bu gibi yönetimlerin uluslararası tanınmışlıklarının eksik olduğu, uluslararası izolasyonlara tabi olduklarını, uluslararası meşru antlaşmalar yapabilme gibi devlet kapasitelerinin tam olmadığını, bölgesel kontrollerinin eksik olduğunu, bağımlı oldukları devletlerin üzerlerinde büyük etkisi olduğunu ve AB yanlıları ile karşıtları arasındaki çatışmalı durumlarının iç politikalarına büyük etkisi olduğunu ifade etti.

Konferans boyunca AB’nin Kuzey Kıbrıs’ta yarattığı etkiyi irdeleyen Kyris, tanınmamışlığının ve Türkiye’ye bağımlılığın AB’nin Kuzey Kıbrıs üzerindeki etki alanını daralttığını belirtti. AB’nin resmi devlet görevlileri yerine yerel teknokratlar ve sivil toplum örgütleri ile ilişki kurduğuna işaret eden Kyris; yine de kalkınma, bütünleşme ve sivil toplum gibi ılımlı güçlerin güçlendirilmesi yönünden AB’nin bir miktar etki yaratılabildiğini iddia etti.

Kıbrıs Politikalar Merkezi katılımcı demokrasi anlayışıyla yerel ve uluslararası sorunların çözümüne katkıda bulunmayı kendine amaç edinmiş bir düşünce kuruluşudur. Kıbrıs Politikalar Merkezi’nin faaliyetleri ve düzenlediği konferanslar ile ilgili ayrıntılı bilgilere cpc.emu.edu.tr adresinde bulunan internet sayfasından ulaşılabiliyor.