Politis “Kıbrıs Sorunu New York’a Taşınıyor... Anastasiadis ve Akıncı’nın ABD Temasları Ayrı Ayrı” başlığıyla manşete çektiği haberinde, Rum Sözcü Vekili Viktoras Papadopulos’u kaynak göstererek, Anastasiadis’in 18 Eylül’de gideceği New York’ta ayın 30’una kadar kalacağını yazdı.

Habere göre, Anastasiadis, Washington’da ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, Dışişleri Bakanı John Kerry ve New York’ta da Güvenlik Konseyi üyesi ülkelerin lider ve temsilcileriyle görüşmeler yapacak. Anastasiadis’in Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le görüşmesi için çaba harcandığı da iddia edildi.

Birkaç ay önce, New York’ta çoklu konferans ihtimalinden söz edilmesine karşın müzakerelerde bunu haklı çıkaracak ilerleme olmadığı, buna rağmen New York temaslarında uluslararası garantiler  ve güvenliği de gündemine alan Anastasiadis’in ayrıca uluslararası garantiler ve güvenlik konularını da gündeme getirmesi bekleniyor.

Akıncı ve Anastasiadis’in ABD’ye gitmeden önce 1 ve 14 Eylül’de 2 görüşme gerçekleştireceğini yazan gazete, Rum liderin Rum siyasi parti başkanlarını da 8 Eylül’de bilgilendireceğini belirtti. Gazete, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin de aynı tarihlerde New York’ta olacağını yazdı.

Gazete, Eide’nin temmuz sonlarında,  BM Genel Kurul toplantısı için kendisinin de New York’ta olacağını; iki toplum liderinin Ban ile ayrı ayrı görüşeceğini ancak henüz ortak görüşme planı olmadığını açıkladığını hatırlattı.

Rum Yönetimi’nin, günler önce Ankara’yı ziyaret eden Espen Barth Eide’nin Türkiye’de yaptığı temaslar hakkında bilgi edinmek için Ada’ya gelmesini beklediği belirtildi.

MÜZAKERECİLER İŞE BAŞLIYOR

Öte yandan Fileleftheros, “Müzakereciler İşe Başlıyor... Nami ve Mavroyannis Toprak ve Mülkiyet İçin Hazırlık Yapıyor” başlıklı haberinde Kıbrıslı Türk Müzakereci Özdil Nami ve Rum dengi Andreas Mavroyannis’in, 1 Eylül’deki liderler görüşmesinin hazırlıklarını yapmak üzere 26 Ağustos’ta bir araya gelmesinin beklendiğini yazdı.

Müzakerecilerin şu ana kadar mülkiyette oldukça yol kat ettiğini ancak ana yönlerinde yakınlaşma sağlayamadığını yazan gazete, bilgi sahibi kaynaklara dayanarak “bazı konularda ilke olarak karşılıklı anlayış (anlaşma değil) bulunduğunu ancak üç tedavide (tazminat, takas ve iade) yakınlaşma bulunduğunu, durumların kategorilere ayrılması için daha yapılması gereken çok iş olduğunu” belirtti.

Haberde, mülkiyet görüşmelerinin varacağı noktanın büyük ölçüde bağlı olduğu Toprak başlığında hazırlık görüşmeleri yapıldığı ancak bu başlığın özünün, prosedür sonuna kalacağı, harita ve oranların sonraya bırakıldığı, bu aşamada sadece kriterlerin ele alındığı belirtildi.

Gazete tarafların, garantiler ve güvenlik konusundaki pozisyonlarıyla ilgili şunları yazdı:

“Şu anda tarafların başlangıç tezleri arasında mesafe var. Kıbrıs Türk tarafı görüşmeye; garantilerin güncellenmesi talebiyle başlıyor, Kıbrıslı Türk yetkililer önerileri konusunda kamuya daha somut olmaktan ısrarla kaçınıyorlar. Kıbrıslı Türk liderin sözcüsü Barış Burcu’nun, meselenin toplum için tabu olmadığı açıklaması karakteristik bir örnekti.

Gazetemizin Kıbrıs Türk siyasi çevrelerinden edindiği bilgiler, Kıbrıs Türk oluşturucu devletçiğini Türkiye’nin, Rum oluşturucu devletçiğinin de Yunanistan tarafından ayrı ayrı garanti edilmesini müzakere etmek istedikleri yönündedir.

Öte yandan Kıbrıs Rum tarafı modası geçmiş güvenlik oluşumu olarak garantilerin devamını reddediyor. Yunanistan’ın garantör olmak istemediğini, İngiltere’nin de statüsünü yeniden müzakere etmek niyetinde olduğunu öne çıkartıyor. Kıbrıs Rum tarafı için ideal plan, çözümün güvenliğinin; AKEL’in itiraz ettiği NATO’nun karışmayacağı, Avrupa Birliği ve BM kombinasyonudur.”