Geçtiğimiz hafta RTÜK’ün bazı TV kanallarının kapatılacağı yönünde aldığı karar uyarınca, bu kanallar içinde Kıbrıs’tan iki T-matik ve Diyalog TV bulunuyor 

Türkiye Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), kaçak şekilde TÜRKSAT uydusu üzerinden yayın yapan ve korsan içerik yayınlayan televizyon kanallarının kapatılması için kolları sıvadı. Ancak bu karar, Kuzey Kıbrıs’tan yayın yapan bazı TV kanallarını da kapsadı. RTÜK, Kuzey Kıbrıs Yayın Yüksek Kurulu (YYK)’ dan izin alarak yayın yapan bazı TV kanallarının da kapatılacağını savundu. 

Geçen hafta Star Kıbrıs’a açıklamalarda bulunan YYK Başkanı İlkay Diren, KKTC’de yayın yapan bazı Televizyon kanallarının kapatılacağı şeklindeki haberler üzerine RTÜK’ten bilgi istendiğini ve KKTC’den yayın yapan televizyon kanallarının izinleri ile ilgili bilgiler verildiğini aktardı. 

KAPATMA SÖZ KONUSU OLMAYACAK 

Konu ile ilgili gelişmeler gündemdeki sıcaklığını korurken, hafta sonu bir gazeteye röportaj veren YYK Başkanı İlkay Diren önemli açıklamalarda bulundu. Diren, Kıbrıs TV’lerinin yaşadığı sıkıntının sadece kapanma tehlikesi olmadığını ifade ederek konu 3 başlık altında toplandı. RTÜK’ün Kuzey Kıbrıs’taki bazı TV kanallarının kapatılacağı yönündeki haberler üzerine Diren, “Sıkıntının giderilmesi için RTÜK’te görüşme yapıldı ve konunun çözülmesi yönünde adımlar atılıyor. Kapatma söz konusu olmayacak” dedi. 

KAPATILMANIN ÖNLENEBİLMESİ İÇİN SİYASİLERİN DEVREYE GİRMESİ GEREKEBİLİR 

YYK Başkanı İlkay Diren, kapatma söz konusu değil yönünde açıklamada bulunsa da, RTÜK’ün kararını henüz geri çekmediği biliniyor. Bilinen bir diğer gerçek ise, RTÜK’ün tarihinde nadir zamanlarda aldığı kararı geri çektiği yönündedir. 

RTÜK’ün daha önce Kuzey Kıbrıs için aldığı kararlardan geri adım atmadığı da bilinen bir gerçek olarak önümüzde durmaktadır. Kapanmanın önlenebilmesi için Kuzey Kıbrıs’tan yetkililerin Türkiye yetkilileri ile yüksek seviyede temasa geçilmesi konusu kulislerde konuşulmaya başlanmıştır. 

6 AY YETERLİ OLMAYABİLİR 

Kuzey Kıbrıs’ta yayın yapan Özel televizyonların maddi sıkıntıları devam ederken Türksat’a gelirlerinin büyük bir bölümünü veriyorlar. Sayısal yayıncılıkla ilgili yapılmak istenenler ve Televizyoncular Birliğinin attığı adımlar sonucu devletin kanallara verdiği bir katkı var ancak bu katkı yeterli ölçüde olamıyor çünkü verilen tutar TL cinsinden Türksat’a ödenen ücret ise döviz bazında. Sayısal yayıncılığa geçiş süreci için bütçeye 6 aylık bir kaynak kondu. 6 ay sonunda neler olacağı konusunda da YYK Başkanı İlkay Diren açıklamalarda bulundu. 

Diren, “Sayısal yayıncılık konusunda alt yapı tamamlandı, bunun halka, duyurulmasına, tanıtılmasına ihtiyaç var, bu önemli. Halkın uydudan izleme alışkanlığı var. Bu alışkanlığı bir günde değiştiremezsiniz, zamana ihtiyaç olduğunu söyledi. Diren 6 aylık sürenin yeterli olup olmayacağını net olarak söyleyemeyeceğini belirterek, belki de bir yıla ihtiyaç olabileceğini kaydetti. 6 ay sonunda özel kanalların devletten katkı alamazsa yaşanabilecek sıkıntılar noktasında ise Diren, uydudan ayrılmak zorunda kalan kanallar olabilir yorumunda bulundu. 

HAKSIZ REKABET 

YYK Başkanı İlkay Diren, yayıncı kuruluşların yaşadığı en önemli sıkıntının ekonomik sıkıntı olduğunu ifade ederek, yaşanan haksız rekabetin ortadan kaldırılması için adımlar atılmasının önemli olduğunu belirtti. Bu sektörün ayakta durabilmesi ve yaşayabilmesi için desteğin şart olduğunu kaydeden Diren, ülke şartları gereği tek başlarına bu çarkı döndürebilecek imkanları yoktur dedi. 

Özel televizyonların Türkiye’deki büyük yayıncı kuruluşlarla haksız rekabet yaşadığının altını çizen Diren, bu yüzden özel yayıncı kuruluşların gelişimlerinin çok yavaş olduğunu çok ciddi ekonomik sıkıntılar yaşadıklarını belirtti. 

Diren, “hükümet programında yer alan haksız rekabetin etkilerinin azaltılması amacıyla bir fon oluşturulması” konusuna YYK olarak katıldıklarını ve yayıncı kuruluşların gelişmesi, teknik altyapılarla ilgili devlete düşen görevin tamamlanması açısından bir fonun oluşmasına destek verdiklerini söyledi. Ancak Diren, bu konuda bugüne kadar bir gelişme ya da herhangi bir adım atılmadığını da sözlerine ekledi.