Kıbrıs Türk Belediyeler Birliği ile Akdeniz Belediyeler Birliği  arasında "kardeşlik ve işbirliği protokolü" imzalandı.

Kıbrıs Türk Belediyeler Birliği ve Gönyeli Belediye Başkanı Ahmet Yalçın Benli, Antalya'da kendisini daha güçlü hissettiğini belirtti.

KKTC'nin Türkiye sayesinde huzurlu bir ülke olduğuna işaret eden Benli, "Bizler, bu ve benzeri işbirlikleriyle ülkenin refahını da artırmayı hedefliyoruz. Bu işbirlikleri bize yerel yönetimlerde çok daha hızlanma şansı tanıyacak" dedi.

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Kepez Belediye Meclis Salonu'nda, işbirliğini geliştirmek amacıyla imzalanan protokol töreninde, şehirlerin insanlar gibi yaşayan bir organizma olduğunu söyledi.

Şehirlerde hiçbir zaman bitmeyecek en önemli konunun tecrübe paylaşımı olduğunu belirten Türel, "Bitmek tükenmek bilmeyen belediyecilik tecrübelerinin paylaşımı noktasında önemli bir adım atılıyor. Geçen dönem belediye başkanı iken de Kuzey Kıbrıs'taki 5 belediyemizle ortak çalışma yürüterek protokol imzalamıştık" dedi.

Türel, imzalanan protokolün belediyeler arasında ortak sinerji ve tecrübe ortaya koymak adına oldukça önem taşıdığını kaydetti.

KKTC'nin Türkiye'nin ayrılmaz bir parçası olduğunu vurgulayan Türel, şöyle konuştu:

"Akdeniz'in bir dostluk denizi olmasını istiyorsak bu ve benzeri protokollerle bunu güçlendirmemiz gerekiyor. Akdeniz'de gerilim olsun istemiyoruz. Bunun teyidini yakın geçmişte hepinizle paylaştık. "Annan Planı" diye bilinen plana Türkiye olarak eşit yönetim modelini desteklemek suretiyle 'evet' dedik. Maalesef karşı taraftan aynı cevabı bulamadık."

Akdeniz Belediyeler Birliği ve Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü de KKTC ile Türkiye arasında derin ve köklü ilişki bulunduğunu anlattı.

Protokolle güzel bir işbirliği gerçekleştirileceğini ifade eden Tütüncü, Kıbrıs'taki 28 belediyeye Akdeniz Belediyeler Birliği kanalıyla teknik, kültürel ve ekonomik ilişkilerde çeşitli paylaşımları destekleyeceklerini bildirdi.

Konuşmaların ardından ilk olarak Tütüncü ile Benli tarafından "kardeşlik ve işbirliği protokolü" imzalandı.

Daha sonra Finike Belediyesi-İskele Belediyesi, Kaş Belediyesi-Çatalköy Belediyesi, Elmalı Belediyesi-Güzelyurt Belediyesi, Gazipaşa Belediyesi-Alsancak Belediyesi, Serik Belediyesi-Yeni Boğaziçi Belediyesi ile Aksu Belediyesi-Tatlısu Belediyesi arasında da "kardeşlik ve işbirliği" protokolleri gerçekleştirildi.